E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaOtomotiv'Otoda tek sorun ÖTV 'yse bakarız'---

'Otoda tek sorun ÖTV 'yse bakarız'

'Otoda tek sorun ÖTV 'yse bakarız'
08 Mayıs 2012 - 08:07 borsagundem.com

Sanayi Bakanı Nihat Ergün, otomotiv sektöründeki daralmanın endişe verici olmadığını belirtti

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, otomotiv sektörü toplam pazarının nisanda yüzde 18.98 daralması ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Ergün, daralmanın, geçen yılın ekim ayında artırılan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranları nedeniyle yaşandığının saptanması durumunda, özellikle hafif ticari araçlarla ilgili olmak üzere vergi konusunu değerlendireceklerini belirtti. Ergün, bugün itibariyle otomotiv sektörü açısından endişe verici bir gelişme olduğunu düşünmediğini sözlerine ekledi. Ergün, bu yönde bir gelişme olursa, o zaman hem para politikası, hem maliye politikası açısından, hem de yeni destek argümanları açısından harekete geçilebileceğini kaydetti.
NİSANDA PAZAR % 19 DARALDI
Otomotiv Disrübitörleri Derneği verilerine göre, otomotiv sektörü toplam pazarı, nisanda yüzde 18.98 daralarak 62 bin 949 adete geriledi. Ocak-Nisan dönemi otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı yüzde 23.47 düşerek 198 bin 702 adet olarak gerçekleşti. Sanayi Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı ve TÜBİTAK'ın ortak düzenlediği bir işbirliği protokolü imza töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ergün, "Üretim ve iç pazardaki satışlarda, eğer sırf vergi artışı yüzünden dikkate değer çarpıcı bir gerileme söz konusu ise tabii ki bu durumu gözden geçireceğimizi söyledik" dedi. Ergün, şöyle devam etti: "İzleme süreci devam ediyor. Daralmanın boyutu nedir? Nedeni vergi midir, global daralmanın bir yansıması mıdır? Konjonktürel mi, önümüzdeki dönemi etkileyecek boyutta mı analiz etmemiz lazım."
2.000 cc'de ÖTV % 130
Ekimde, elektrikli hariç 1.600 cc üzeri otomobil ve yük taşımacılığı araçlarında ÖTV oranı artırılmış, motor silindir hacmi 1.600 cc'yi geçmeyen otomobillerde ÖTV yüzde 37'de kalmıştı. 1.600-2.000 cc arası yüzde 60'tan yüzde 80'e, 2.000 cc'yi geçenlerde yüzde 84'ten yüzde 130'a ve yük taşımacılığında kullanılan araçlarda ise yüzde 10'dan yüzde 15'e çıkarılmıştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)