E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYatırımcı KöşesiOtokar ve Katmerciler sorusu---

Otokar ve Katmerciler sorusu

Otokar ve Katmerciler sorusu
19 Ağustos 2024 - 09:01 borsagundem.com

Yatırımcılar sordu, Yatırımcı Masası yanıtladı. İşte o analizler...

ARTAN MALİYET VE GİDERLER, ZARARDA ETKİLİ OLDU

SORU- Otokar’daki çıkışın bitmesini neye bağlıyorsunuz? Çok çıktığı için mi düşüyor?
Ümit Karataş

CEVAP- Borsada işlem gören hisselerin fiyatında sürekli artış beklenmemeli. Gelen talebe bağlı olarak hisse senetleri yukarı veya aşağı yönlü dalgalanmalarda bulunurlar. Bu noktada asıl önemli olan uzun vadede hissenin nasıl bir yönelim sergileyeceğidir. Yatırımcıların asıl dikkat etmesi gereken husus budur. Otokar’ı da bu çerçevede değerlendirmeli.

Hissenin fiyatı uzun vadede yükselen bir eğime sahip. Geçtiğimiz temmuz ayından bu yana ise piyasadaki genel eğilime paralel düşüş söz konusu. Kâr satışlarının etkili olduğu hissede işlemlerin devam edip etmeyeceği cevaplanması gereken asıl soru olmakta.

Gelen altı aylık mali tablolarda etkisini daha belirgin olarak hissettiren sıkı para politikası, otomotiv sektöründe de yansımasını gözlemekteyiz. Sektörde gözlenen daralma verilere yansıyor. İçerdeki daralmayı, firmalar yurt dışı gelirlerindeki büyümeyle tamamlayabildikleri ölçüde kârlarını artırmaları mümkün olabilecek.

Otokar, açıkladığı 2024 altı aylık raporlarında satışlarını yüzde 13 artırdığı gözleniyor. Firma, daralmadan olumsuz yönde etkilenirken yurt içi geliri yüzde 6 düştü. Buna mukabil yurt dışı gelirini yüzde 26 artırmasını bildi. Sonucunda da toplam satışlarını yüzde 13 artırdı.

Şirketin gelirini artırmasına karşın dönem sonunda zarar açıklaması, hisse üzerinde baskıya yol açan bir gelişme olarak değerlendirmeli. 1,37 milyar TL dönem sonu zararın kaynağında ise yüksek maliyet ve giderler öne çıkıyor. Otokar’ın gelirlerini güçlendirebilmesi kadar maliyet ve giderlerini de kontrol altında tutması gerekiyor. Şirket bunu başarabildiği ölçüde hissenin fiyatını da destekleme imkanı bulacaktır.

İLK ÇEYREKTEKİ KÂRIN DEVAMI GELEBİLMELİ

SORU- Katmerciler geçen ay iyi çıktı. Bu ay da düşüyor. Düşüş devam eder mi? Önümüzdeki aya tekrar çıkar mı?
Hasan Eser

CEVAP- Borsada farkı stratejilerle gelir elde etmek mümkündür. Kısa sürede dalgalardan yararlanarak al sat işlemler bu yollardan biridir. Ancak bireysel yatırımcıların bu yaklaşımla istikrarlı bir kazanç elde etme olasılığı hayli zayıftır. Profesyonellerin sahip olduğu zaman, teknoloji ve imkanlar karşısında mücadele etmek beraberinde gereksiz bir riskin üstlenilmesini gerektiriyor. Yatırımda risk alınması olağandır. Ancak bu riskin kabul edilebilir olmasına dikkat etmek gerekir. Bireysel yatırımcıların kısa süreli hedeflerin peşinde koşmaması gereksiz risklerden uzak kalmasına olanak verecek ilk adımdır.

Katmerciler’in fiyat seyri takip edildiğinde Şubat 2021’de en yüksek 2,65 TL’ye çıktığı akabinde zirvede dalgalı bir seyir izlediği gözleniyor. Geçen sürede zirvesinin altında hareket ettikten sonra geçtiğimiz temmuz ayında bu seviyeyi aşabildi. Şimdilerde de 3,02 TL seviyesinde bulunuyor.

Hisseye yönelik güçlü bir talebin oluşabilmesi için şirketin gelir ve kârını büyütebildiğini görmek gerekiyor. Şirket ise 2018 yılından bu yana sürekli zarar üretiyor. Tutarlarda değişim olmakla birlikte zarar değişmedi. Son olarak 2024 ilk çeyrekte gelirdeki yüzde 4’lük düşüşe rağmen kâr açıklaması önemli. Dönem sonunda 167,3 milyon TL kâr açıkladı. Uzunca bir aradan sonra ilk defa belirgin bir kârlılığın açıklanması yatırımcısı için olumlu bir gelişme olarak değerlendirilmeli. Kârlı yapıya kavuşmasında maliyetlerdeki yüzde 46’ya varan düşüş belirleyici oldu.

Şirketle ilgili yakın tarihli önemi gelişme ise üretimi olmayan fabrikasının satışıyla alakalı. Ankara Başkent OSB’de bulunan fabrika binasını arsasıyla birlikte toplamda 175 milyon TL’ye sattı. Haziran ayında yapılan açıklamada, orta vadeli yeşil fabrika dönüşüm hedeflerini gerçekleştirmek ve üretim verimliliğinin artırmak gayesi ile satışın gerçekleştirildiği belirtildi. Bedelin 140 milyon TL’si peşin alınırken kalan 35 milyon TL’si Aralık 2025’te tahsil edilecek.

Bakır fiyatları yükselişte, demir bir yılın dibindeBakır fiyatları yükselişte, demir bir yılın dibinde

 

Günün önemli şirket haberleri 19/08/2024Günün önemli şirket haberleri 19/08/2024

 

Yabancılar borsada hangi hisseleri alıyorYabancılar borsada hangi hisseleri alıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 2,38
En Yüksek: 2,48
En Düşük: 2,37
Değişim -4,03 %
FK: 0,00
PD / DD: 0,64
İşlem Hacmi 152.870.809
Toplam Adet: 63.324.939
Ağırlıklı Ort.: 2,45
Son Değer: 458,50
En Yüksek: 467,00
En Düşük: 452,50
Değişim 0,49 %
FK: 0,00
PD / DD: 6,57
İşlem Hacmi 131.977.572
Toplam Adet: 286.827
Ağırlıklı Ort.: 459,52
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)