E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaOtomotivOtomobil kredilerinde faiz düşecek ---

Otomobil kredilerinde faiz düşecek

Otomobil kredilerinde faiz düşecek
20 Şubat 2012 - 11:55 borsagundem.com

Otomobil kredilerinde faiz oranlarının kısa vadede gerilemesi bekleniyor. Bu da yılı umutsuz karşılayan sektörü olumlu etkileyecek

Her ne kadar 2012’yi umutsuz karşılasa da, otomotiv sektörünün yüzü kredi faizlerinden gülecek. Otomobil kredilerinde şu anda yüzde 1.19’lar civarında seyreden faiz oranlarının daha da düşmesi bekleniyor. Volkswagen Doğuş Finans (vdf) Tüketici Finansman Genel Müdürlüğü’ne atanan Tijen Akdoğan Ünver, Hazine bonosu ve tahvillerdeki faiz düşüşünün henüz tam olarak kredi faizlerine yansımadığını, kısa vadede faizlerin daha da gerilemesini beklediklerini söyledi. Halen otomobilde tüketici kredisi aylık faizlerinin yüzde 1.19’lar civarında olduğunu belirten Ünver, oranların yavaş yavaş düşeceğine, bunun da pazarı olumlu etkileyeceğine dikkat çekti.
En çok talep 3 yıl vadeye
Otomobilde kredi pazarını değerlendiren Ünver, tüketici kredisi kullanan yaş grubu ortalamasının 39 olduğunu ve yüzde 80’inin 36 aylık vadeyi tercih ettiğini söyledi. vdf’nin artık sadece VW Grubu markalarına (Seat, VW, Audi, Skoda, Porsche, Lamborghini, Bentley) kredi verdiğini ayrıca ikinci el şirketi Doğuş Otomotiv Değerlendirme (DOD) müşterilerine de finansman sağladığını anlatan Ünver, “2011’de aktif büyüklüğümüzü yüzde 63 arttırdık. Bu yıl sonunda da 2 milyar TL kredi hacmi ile 37 bin adet yeni kredi kontratı yapmayı hedefliyoruz” dedi. Geri dönmeyen ve takipteki kredi oranlarının yüzde 2.8 olduğunu belirten Ünver, VW binekte oranın yüzde 1.8, Audi’de ise yüzde 2.5 civarında olduğunu ifade etti. Ünver, VW Grubu araç satışlarının yüzde 35’inin nakit yapıldığına da dikkat çekti.
Araç satışlarında 2011’e göre bir daralma beklediklerini ancak yeni kredi ve ürünlerle büyümeyi hedeflediklerini belirten Ünver, vdf’nin sigorta hizmetleri verdiğini hatırlattı. Ünver, “2011’de sigorta prim üretimimizi yüzde 44 arttırıp 75 milyon TL’ ye yükselterek sektörün yüzde 21,5’lik büyüme oranını ikiye katladık. Yıl sonuna kadar 115 bin adet yeni sigorta poliçesi hedefliyoruz” dedi. Ünver, 2011’de satılan VW grubu araçlarından her ikisinden birinin vdf ürünü kullandığını belirtti. Lüks araçlara da finansman yaptıklarına dikkat çeken Ünver, 2011’de 37 Porsche, 1 adet de Lamborghini’ye kredi verdiklerini dile getirdi.
‘Balon ödeme’ geliyor
vdf önümüzdeki günlerde kredi kullanacak müşterilere ‘Servis Paketi’ hizmeti de verecek. Bu ürünle araç kredisi, kasko, uzatılmış garanti, periyodik servis ve hizmetle tek pakette toplanacak. Ayrıca firma tüketicilerin daha düşük aylık taksitlerle araç sahibi olabilmeleri için ‘Balon Ödeme’ ürünü oluşturacak. Lüks araçlara yönelik bu üründe aylık taksit tutarları düşük miktarlara indiriliyor.
Kış lastiğinde stoklar eridi
Bu yıl yurt genelinde süren soğuk ve yağışlı hava şartları kış lastiğine olan talebi patlattı. 2011 yılını lastik yenileme pazarında 1.5 milyonu kış lastiği olmak üzere yaklaşık 10 milyon adet satışla kapatan sektör, bu yıl da yüzde 5-10 büyüme hedefliyor. Michelin Türkiye Pazarlama Direktörü Sertan Akçagöz, 2011’de bir önceki yıla göre yüzde 10 büyüyen kış lastiklerindeki ivmenin 2012’de daha da büyük olacağını söyledi. Tüketicilerin kış lastiği konusunda daha da bilinçlendiğini anlatan Akçagöz, “Kış lastiklerinde stoklar eridi. Kış lastikleri pazarı yeni araç satışı ile de desteklenirse özellikle son dönemde yaşanan yoğun kış şartları nedeniyle toplam pazardan daha fazla artış gösterecek” dedi.
GTI efsanesi geri dönüyor
Önümüzdeki martta açılacak Cenevre Otomobil Fuarı’nda yeni 208’in dünya prömiyerini yapacak olan Peugeot, XY Concept ve GTi Concept olmak üzere iki aracı da ilk kez gösterecek. Markanın şehir otomobillerindeki yükselişinin ifadesi olacak bu araçlar, yeniden doğuşu simgeleyen Peugeot 208’in farklı dünyalardaki yorumlarını teşkil edecek.
Radikal

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)