E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaOtomotivOtomobilde vergi sistemi değişiyor---

Otomobilde vergi sistemi değişiyor

Otomobilde vergi sistemi değişiyor
14 Nisan 2011 - 10:18 borsagundem.com

Türkiye Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı açıklandı

Türkiye Otomotiv Sektörü Stratejisi'nin genel amacını ve hedefleri gerçekleştirmek üzere, sektörün güçlü ve zayıf yönleri ile sahip olduğu fırsatlar, karşı karşıya kaldığı tehditler göz önünde bulundurularak hazırlanan hedeflere yönelik 27 adet eylem belirlendi.
''Türkiye Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı''nın açıklandığı toplantı, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, kamu ve özel sektör temsilcilerinin katılımıyla Pera Palas Oteli'nde başladı.
Toplantıda Bakan Ergün'ün yanı sıra, OYDER Yönetim Kurulu Başkanı H. Şükrü Ilısal, ODD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bayraktar, TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Celal Kaya ve OSD Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen bir konuşma yapacak.
Türkiye otomotiv sektörünün yeni stratejisinin dünya, AB ve Türkiye'deki gelişmelerin analizlerine dayanan katılımcı bir yaklaşımla hazırlandığı, hazırlık sürecinin tüm aşamalarında kamu ve özel sektör temsilcilerinin görüşlerine başvurulduğu, bu stratejinin ilgili kurumların uyumlu çalışmasıyla hayata geçirilmesinin sağlanacağı ifade edildi.
''Bölgede Üretim Merkezi ve AR-GE Üssü Olmak'' vizyonu çerçevesinde 2011–2014 yıllarını kapsayan Türkiye Otomotiv Sektörü Stratejisi'nin genel amacının; otomotiv sektörünün sürdürülebilir küresel rekabet gücünü artırmak ve ileri teknoloji kullanımının ağırlıklı olduğu katma değeri yüksek bir yapıya dönüşümünü sağlamak olarak belirlendiği kaydedildi.
Bu vizyona ve genel amaca yönelik olarak; ''AR-GE altyapısını iyileştirmek'', ''şirketlerin tasarım, üretim, markalaşma beceri ve kapasitelerini artırmak'', ''otomotiv sektöründe iç ve dış pazarları geliştirmek'', ''hukuki ve idari düzenlemeleri iyileştirmek'' ve ''fiziki altyapıyı geliştirmek'' şeklinde 5 hedef tespit edildiği bildirildi.
Türkiye Otomotiv Sektörü Stratejisi'nin genel amacını ve hedefleri gerçekleştirmek üzere, Türk otomotiv sektörünün güçlü ve zayıf yönleri ile sahip olduğu fırsatlar, karşı karşıya kaldığı tehditler göz önünde bulundurularak hazırlanan hedeflere yönelik toplam 27 adet eylem belirlendiği kaydedildi.
Sanayi Bakanı Nihat Ergün şunları söyledi: "Mali disiplenlerden taviz vermedik. Ekonomimiz dünyada en hızlı büyüyen 5 ekonomisi arasına gelmiştir. Bugün dünyada yatırımcılara en fazla güven veren ülkelerden biri Türkiye. Bundan sonra temel amacımız makro dengeleri korurken mikro dengeleri de gözetmektir.
Bu yıl Sanayi Strateji Belgesi'ni açıkladık. Şimdi de sektörel strateji belgelerini açıklıyoruz. Tekstil, Hazır Giyim belgelerini ortaya koymuştuk. Otomotiv Strateji Belgesi'ni kamuoyuna sunuyoruz.
Tehditleri bertaraf etmek için sakin ve makul davranmalıyız. Otomotiv sektörü ihracat lideri olma özelliğin, kaybetme riski taşıyor. İthalattan vazgeçilmeli. İhracat artırılmalı, ithalat azaltılmalı. Otomotiv sektörü mutlak ihracatçı olma özelliğini korumalı.
Sektör 2011'de 2 milyar dolarlık yatırım hedefliyor. Sektörün ekonomide kritik rol üstlenmesinde yan sanayinin rolü büyük.
Üretimin Batı'dan Doğu'ya kayma eğilimi içinde olduğunu görebilirsiniz. Neden Bursa, Kocaeli, Sakarya havzası yeni bir Detroit olmasın? Bugün dünyada marka tasarım hakkında ismi olan 6 ülke var. Özellikle Güney Kore üzerinde durulmalı. Birbirine yakın dönemlerde kurulan firmalardan sözediliyor. Bir tanesi bizdeki TÜMOSAN. Aynı dönemde Kore'de Hyundai var. Aradan 40 yıl geçti. Kurulduğu dönemde iki ekonomi yakındı. Ama süreçlere bakınca TÜMOSAN nerede? Konya Ovası'nda traktör üretiyor. Hyundai nerede? Bir dünya barkası oldu. TEMSAN hala Enerji Bakanlığı'na bağlı. Elektromekanik sanayisinde bir atılım yapıyor. Aynı dönemde Samsung kuruldu. Aradan 40 yıl geçti. TEMSAN nerede, Samsung nerede? Biz nerede yanlış yaptık? Biz Diyarbakır'da TEMSAN'ı kurarken, Samsung gibi bir marka çıksaydı Diyarbakır'la ilgili kafamızdaki imaj nasıl olurdu? Güneydoğu Anadolu Bölgesi nasıl olurdu? Bu soruları hepimizin sorması lazım. Kendi otomobil markamızı oluşturabilirsek biz de dünyada otomotiv konusunda söz sahibi olabiliriz. Önemli olan kısa dönem başarılar değil, uzun dönemli başarılardır. 2011- 2014 Strateji Belgesi bu amaçla hazırlanmıştır. Konu bağlamında 'Nereye gideceğini bilemeyenler önündeki bütün yollar açık olsa bile bir yere varamazlar' sözünü söylemek istiyorum. Gideceğimiz yeri bilimiyorsak nereye vardığımızı da bilemeyiz. Bu belgeyle sektörümüzün yol haritasını ortaya koymuş olduk. Belgenin hazırlanma süreci tam bir işbirliğiyle oldu. Belge merkeziyetçi bir yaklaşımla değil, özel sektörün de taleplerini dikkate alarak hazırlandı."
Sanayi Bakanı Nihat Ergün'ün açıklamasına göre, eylem planı şöyle:
* Hedeflerin 2014'e kadar gerçekleştirilmesi planlanıyor. Eylem planına göre elektrikli ve hibrit araçlar ile emisyonu düşük çevreci araçların kullanımı teşvik eden bir vergilendirme sistemi çalışma yapılacak. Ayrıca elektirikli araçlarda kullanılan batarya ve alternatif yakıt kullanan araçların ana parçalarının üretimine destek verilecek.
* Ar-Ge altyapısını iyileştirmek birinci hedef. Bunun için beş madde belirledik. Sektör için rüzgar tüneli inşaa edilecek.
Tünelin inşaatı 2011'de başlayacak. Bir otomotiv test pisti oluşturacağız. Ar-Ge merkezi sayısını 30'a çıkarmaya çalışacağız. Üniversitelerin de Ar-Ge laboratuvarları geliştirilecek.
* Şirketlerin marka tasarımını geliştirmek. Tüketicinin dikkatini çekmek için yeni modeller üretmemiz gerekiyor. Tasarım, üretim, markalaşma kapasitelerini artırmak için 7 plan oluşturduk. Motor ve hibrit teknolojilerini de destekleyeceğiz. Markalaşma dediğimizde sadece otomobil markasından sözetmiyoruz. Yan sanayide de markalaşabilecek ürünlerimiz var. Bütün markalar onları kullanabilecek duruma gelmeli.
* Elektrikli araçlarda kullanılan bataryaların üretimini de destekleyeceğiz. Renault'un sunduğu bir projeksiyon var. Elektrikli araç üretilmeye başlandı. Yerlilik oranı hangi yıl ne kadar artacak? Önümüzdeki yıl elektrikli araçlardaki yerlilik oranını yüzde 80'lere çıkaracak çalışmaları yapacağız
* Doğrudan üretime yönelik çalışmalar yapılacak. Kamu alımlarında yeni araçlara yer verilecek
* Otomotiv sektöründe iç ve dış pazarları geliştirilecek
* Hurda araçların piyasadan çekilmesi için çalışılacak;
* Hukuki ve idari düzenleri iyileştirilecek
* Fiziki altyapı iyileştirilecek

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)