E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaNeden DüştüOtomotiv sektörü: ÖTV zammı---

Otomotiv sektörü: ÖTV zammı

Otomotiv sektörü: ÖTV zammı
24 Eylül 2012 - 16:03 borsagundem.com

ÖTV'de zammı otomotiv sektörü hisselerinde satış baskısı yarattı

Resmi Gazete'de haftasonu yayımlanan karara göre, motor silindir hacmi 1,600 cc'yi aşmayan araçlardaki ÖTV miktarı yüzde 37'den yüzde 40'a çıkarıldı. 
ÖTV'deki artış kararı ile İMKB'de işlem gören otomotiv sektörü hiselerinde sert satışlar yaşandı. 
Tofaş yüzde 5.12 kayıpla 8.90 TL, Ford Otosan yüzde 2.40 kayıpla 18.30 TL, Doğuş Otomotiv ise yüzde 2.13 kayıpla 6.44 TL'den işlem görüyor.
HSBC Yatırım'ın konuyla ilgili yaptığı değerlendirmeye göre, 1600cc’ye kadar olan otomobiller toplam pazarın %92’sini oluşturduğu için bu gelişme sektörün genelinde olumsuz etki yaratması bekleniyor. HSBC Yatırım'ın sektör ile ilgili değerlendirmesi şöyle: 
Otomotiv sektörüne ek vergi yükü. 22 Eylül’den itibaren geçerli olmak üzere motor hacmi 1600cc’ye kadar olan otomobillerin ÖTV’si %37’den 3 puanlık artışla %40’a yükseltildi. Son günlerde basında bütçe hedeflerinin tutturulması amacıyla alınacak önlemler arasında otomotiv sektörüne yönelik ÖTV artışı da gündeme gelmişti. 1600cc’ye kadar olan otomobiller toplam pazarın %92’sini oluşturduğu için bu gelişme sektörün genelinde olumsuz etki yaratacaktır. Bu ÖTV artışı orta sınıf bir otomobilin perakende fiyatında 1000 TL’ye yakın (ortalama %2.5) bir zam gereksinimi yaratmaktadır. Otomotiv şirketlerinin çoğunun kısa bir süre bu vergi artışını kendilerinin yüklenmesi ve en azından Eylül sonuna kadar fiyatlarını değiştirmemesi beklenmektedir. Talebin normalde yılın en yüksek seviyelerine çıktığı Ekim-Aralık döneminde fiyatların zamlanması ise talepte kaçınılmaz biçimde baskı yaratacaktır. Bu daralma nedeniyle takibimizdeki üç otomotiv şirketi üzerinde görece olarak en olumsuz etkinin Doğuş Otomotiv üzerinde olacağını, daha sonra sırasıyla Tofaş ve Ford Otosan’ın olumsuz etkileneceğini düşünüyoruz. Doğuş Otomotiv’in toplam satış adedinin yaklaşık %70’i (ve büyük kısmı 1600cc altı olmak üzere) binek araçlardan oluşmaktadır. Bu oran Tofaş için %42, Ford Otosan için %44’tür (ancak Ford Otosan’ın tüm otomobil satışlarının düşük kar marjlı ithal araçlar, Tofaş’ın otomobil satışlarında ise önemli kısmın kendi üretimi olan Linea modelinden oluştuğu göz önünde bulundurulmalıdır).

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)