E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaOtomotivOtomotiv sektöründe ÖTV korkusu ---

Otomotiv sektöründe ÖTV korkusu

Otomotiv sektöründe ÖTV korkusu
04 Haziran 2012 - 10:47 borsagundem.com

2011 yılında tarihi rekor yılını ÖTV’ye yapılan artışın şokuyla tamamlayan otomotiv sektörü 2012 yılı için de müdahaleden endişe duyuyor

ODD Başkanı Mustafa Bayraktar, “Toplam satışlar geçen yılın yüzde 15 altında kalmaya devam ederse, hükümetten bir ayarlama geleceğini tahmin etmiyorum. Aksi durumu biz de tahmin edemiyoruz” dedi.
2011 yılında 864 bin adetlik satışla tarihi rekor kıran otomotiv pazarı, kötü başladığı 2012 yılında Nisan ayıyla birlikte yeniden yükselişe geçti. Geçtiğimiz yılın ilk 4 ayına göre satışlar toplamda yüzde 24 düşmesine rağmen Mayıs ayıyla birlikte bu düşüşün azalacağı ve pazarın yılı 800 binin üstünde kapatacağı öngörüleri artmaya başladı. Mayıs ayında satışların 70 binin üstüne çıktığını kaydeden Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Mustafa Bayraktar, “Yılsonu öngörülerimizi değiştirmedik. Firmaların verdiği hedefler doğrultusunda bunu yapıyoruz ama önümüzdeki günlerde yukarı doğru hedefler artacaktır” dedi.
Yeni vergi artışı gelir mi
Şu an için 775-825 bin adet aralığında bir pazar öngördüklerini kaydeden Bayraktar, “Satışların artması yeni bir vergi artışı getirir mi’ sorumuza ise, “Toplam satışlar geçtiğimiz yılın yüzde 15 altında kalmayı sürdürse hükümetten cari açığa yönelik herhangi bir ayarlama geleceğini zannetmiyorum. Böyle bir ihtimal vermiyorum. Eğer aksi olur ve pazar geçtiğimiz yılki seviyelere ulaşırsa inanın ne olacağını bizde tahmin edemiyoruz” cevabını verdi.
Ekonomi için parametre
Otomotiv pazarının hükümetin yakın takibinde olduğunu kaydeden Bayraktar, geçtiğimiz günlerde Maliye Bakanı’nın pazarın gidişatına yönelik kendilerinden görüş aldığını söyledi. Bayraktar, “Sayın Şimşek herşeyin farkında ve sektörü çok yakından takip ediyor. Şu an piyasanın açılıp açılmadığını, otomotiv satışlarından da yakından takip ediyorlar. Türkiye’de büyümenin en büyük etkenlerden biri otomotiv. Otomobil satışları ekonomi için çok önemli bir parametre haline geldi. Zaten Başbakan Erdoğan’ın her konuşmasında ekonomiyi anlatırken ilk önce otomobil satışlarını örnek vermesi de bunun göstergesi.”
Mart ve Nisan ayındaki önemli satışlardan sonra Mayıs ayında da pazarın 70 bin adedin üstüne çıktığını kaydeden Bayraktar, bunda da filoların payının yüksek olduğunu söyledi. Bayraktar, “Bu Mayıs ayında büyük şirketlerde bir sorun olmadığını ve filo alımına devam ettiklerini gösteriyor. Sorun perakende satışlarda. Yani küçük esnaf alımı azaltmış” yorumunu yapıyor.
Buzdağının altına bakılmalı
Hükümetin şu anda buzdağının hep üstüne baktığını, kısa vadede cari açığı kapatmak için ÖTV artışı yerine artık 20 yaş üstü araçların trafikten çekilmesi gerektiğini ifade eden Bayraktar şöyle konuştu: “Sadece bu operasyon Türkiye’de emisyon oranlarını yüzde 80’in üstünde düşerecek. Hükümet hurda teşviğiyle yeni otomobil satışlarını artacağını bunun da cari açığı yükselteceğini düşünüyor. Eğer bu tip araçlar trafikten çekilirse, hem araç parkında ciddi bir iyilişme, hem cari açıkta düşme hem de çevrecilik adına önemli getiriler sağlanacak. “
Otoda en çok talebi ‘Dolu’ ekibi görüyor
MUSTAFA Bayraktar, son dönemde hava şartlarına bağlı olarak İstanbul civarında yağan dolularla ilgili olarak ilginç bir ayrıntı anlattı. Dolu yağmasının otomotiv firmalarına ekonomik olarak büyük zarar verdiğini kaydeden Bayraktar şunları söyledi: “Dolu yağdığı zaman fiktif depolardaki araçlar büyük zarar görüyor. Bu araçları zararına satmak zorunda kalıyorsunuz. Sigorta şirketleri de artık bu yükün altına girmiyor. Çünkü düşünün bir fabrikanın fiktif deposunda binlerce araç doluya maruz kalınca, kaportasında ciddi hasarlar oluşuyor. Yıllar önce Hyundai Assan benzer bir problem yaşadı ve sigorta şirketiyle ciddi sorunlar meydana geldi. Dolu konusunda tüm dünyada faaliyet gösteren bir ekip var. Bu tip durumlarda bunları çağırıyorsunuz ve aracı hasarsız hale getiriyorlar. Ama bu ekip o kadar yoğun ki, boş anlarını bulmanız ve randevu almanız çok zor. Ama geldiklerinde bütün araçları sanki hiç hasar görmemiş gibi onarıp gidiyorlar.” Dolu yağışına bağlı olarak araçlardaki hasarlar 500 ila 2 bin TL arasında değişiyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)