E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaOtomotivOtomotivciler alternatif pazar arıyor---

Otomotivciler alternatif pazar arıyor

Otomotivciler alternatif pazar arıyor
04 Ocak 2012 - 08:06 borsagundem.com

İhracatta şampiyonluğunu ilan eden otomotiv endüstrisi, ekonomik belirsizlikler nedeniyle daralacak pazarlara karşın yeni çözümler üretmeyi planlıyor

2011’de otomotiv ihracatının 20.4 milyar dolara ulaştığını anlatan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, 2012 yılında 1 milyon 100 bin adet araç üretimi, iç pazarda 750 binlik satış ve dış pazarlarda da 20 milyar dolar seviyesinde ihracat öngördüklerini bildirdi.
Yan sanayi önde...
Sabuncu, “Alternatif pazarlarda 600 milyon dolarlık daha fazla satışımız olur diye düşünüyoruz. Rusya, Amerika ve Afrika... Buradan gittiğimiz zaman 2012 için 20 milyar dolarlık bir hedef belirledik. Üretimin bu sene 1.1 milyon adet olacağını tahmin ediyoruz. İç pazarın 840 binden 750 bin adete düşeceğini ve Avrupa etkisiyle ihracatın 780 bin adetten 770 bin adete düşeceğini tahmin ediyoruz” dedi.
Otomotiv sektörünün, sektörel bazda ihracat şampiyonluğunu koruduğunu hatırlatan Sabuncu, Türk otomotiv üreticilerinin mevcut pazarlarda yaşanan daralmalara karşın yükselen pazarlarda kendisine hızla yer bulma başarısı gösterdiğini kaydetti. Otomotiv endüstrisinin yakaladığı 20.4 milyar dolarlık ihracatta en önemli artışın, yüzde 26’yla 8.5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren yan sanayide yaşandığını söyledi.
Binek otomobil ihracatı 6.5 milyar dolarla geçen yıla göre yüzde 5 artış kaydederken, ticari eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlarının ihracatı yüzde 20 artışla ve 4 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Otobüs ihracatı ise yüzde 23 artış yaşarken, 1.1 milyar Dolar ihracat gerçekleştirdi.
Almanya birinci pazar
Sabuncu, otomotiv ihracatının ülke bazında incelendiğinde Almanya’nın yine ilk sıradaki yerini koruduğunu, 2011’de bu ülkeye ihracatın yüzde 27 arttığını anlattı. Almanya’yı Fransa ve İtalya izledi. Türkiye’nin otomotiv ihracatında Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin yüzde 72’lik payla birinci sırada gelirken, ABD, Belçika, Hollanda ve Slovenya’ya ihracat arttı. Son 4 ayda Irak ile ihracatta yüzde 2, Portekiz’le yüzde 32, Mısır’la yüzde 36 ve Libya ile ihracatta da yüzde 71 gerileme yaşandı. Fas, Yunanistan, Tunus gibi ülkelerle ihracattaysa artış var.
OİB Başkan Yardımcısı Ömer Burhanoğlu da, otomotiv endüstrisi ihracatından yüzde 41 pay alan yan sanayii ihracatının 2012 yılında artmaya devam edeceğini düşündüklerini söyledi. Milliyet

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)