E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisOYAK BİLE ERDEMİR İÇİN OLUMSUZ RAPOR YAZDI---

OYAK BİLE ERDEMİR İÇİN OLUMSUZ RAPOR YAZDI

OYAK BİLE ERDEMİR İÇİN OLUMSUZ RAPOR YAZDI
21 Ağustos 2009 - 12:57 borsagundem.com

EREGL'nin 2009 yılı 2. çeyrek kar raporuna ulaşmak için tıklayınız. 2. çeyrek sonuçları, vergi finansallarının da gösterdiği gibi iç açıcı değil. Negatif faaliyet karlılığı olumsuz.

- Marjlar, beklenenden daha düşük geldi. Erdemir, 2009 yılı 2. çeyreğinde 27milyon $ ZARAR kaydetti. Şirket, 2008 yılı 2. çeyreğinde 480mn $ kar elde etmişti. 2. çeyrekte gelen bu zarar rakamı, hem piyasa beklentisi olan 79milyon $'lık ,hem de beklentimiz olan 71milyon $'lık net kar rakamından bir hayli kötü gelmiştir. Tahminimizdeki sapmanın sebebi olarak, (1) beklentiden düşük gelen brüt kar marjı ve (2) beklentiden düşük gelen finansal gelirler gösterilebilir. (ayrıntılar 2. sayfadadır.) - Yassı çelik satış hacmi güçlü geldi fakat fiyatlar güçsüz kalmaya devam etti. Erdemir, satış hacmini, geçen yılın aynı dönemine göre %1, önceki çeyreğe göre %7.0 oranında artırarak, 1.85milyon tona yükseltti. Toplamda, satış gelirlerine en temel katkıyı yassı çelikteki artış sağladı. Yassı çelik satış hacmi, yıllık %12 artarken, uzun çelik satış hacmi, geçen yılın aynı dönemine göre %19 düşüş gösterdi. Şaşırtıcı bir şekilde, yassı çelik satış hacmi, bir önceki çeyreğe göre %14 yükselirken, referans fiyatlar, yassı çelik fiyatlarının yaklaşık %11 oranında düştüğünü göstermektedir. - Sırada daha iyi çeyrek dönemler var fakat marjlar hala şüpheli görünmektedir. Çelik fiyatları Haziran ayından bu yana yaklaşık %30 oranında artarken ve yassı çelik talebi güçlenirken, 2009 yılı 2. yarısında hem satış gelirleri hem de karlılık açısından toparlanma beklemekteyiz. İyileşen beklentilere rağmen, 2009 VAFÖK marj tahminimizi %13.6' dan %9.9'a düşürüyoruz. Aşağı yönlü revizyonun sebebi, 2Ç09 gerçekleşen VAFÖK marjının (-%1.3) stok değer düşüş karşılığı ve zayıf fiyatlandırma ortamı sebebiyle beklentilerden düşük gelmesidir. - Çelik fiyatlarında oluşabilecek bir baskı ve yüksek borç yükü temel risklerdir. Bunların ötesinde, global ekonomide yaşanabilecek bir bozulma durumunda çelik fiyatlarında gerçekleşebilecek olası düşüşler temel riskler olarak sıralanabilir. - Bugün (16:30 yerel saat) gerçekleşecek analist toplantısı sonrasında tahminlerimizi gözden geçiriyor olacağız... İlk etapta, 2009 ve 2010 VAFÖK tahminlerimizi, sırasıyla %20 ve %21 oranında azaltarak, 333milyon $ ve 576milyon $' a düşürüyoruz. Buna ek olarak, hedef piyasa değerimizi de %6 oranında düşürerek, 4.7milyar $'a indiriyoruz. Bugünkü analist toplantısından sonra, tahminlerimizi ve 'ENDEKSE PARALEL GETİRİ' tavsiyemizi de muhtemel bir revizyon için gözden geçiriyor olacağız. Erdemir, şu anda 11.5x 2010T FD/VAFÖK çarpanı ile, global rakiplerine göre primli işlem görmektedir. Oyak Yatırım Araştırma

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)