E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÖzel piyasalarda yatırımcı riski artıyor---

Özel piyasalarda yatırımcı riski artıyor

Özel piyasalarda yatırımcı riski artıyor
15 Temmuz 2024 - 16:52 borsagundem.com

Küresel merkez bankalarının faiz artışları ve varlık yöneticilerinin oluşturduğu suni değerlemeler borsalarda işlem göremeyen özel piyasalardaki varlıkları çok daha riskli hale getirdi

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Halka açık olmayan piyasaların amansız yükselişi yatırım çevrelerinde endişeye sebep oluyor. Financial Times’ın haberinde yer alan McKinsey raporuna göre, artan finansman maliyetleri ve belirsiz ekonomik büyüme tablosuna rağmen yönetim altındaki özel piyasa varlıkları geçen yıl 30 Haziran’da 13,1 trilyon dolara ulaştı ve 2018’den bu yana yılda yaklaşık %20 büyüdü.

Fon toplama oranları 2021’deki zirvesinden bu yana düşmüş olsa da State Street tarafından yakın zamanda yapılan bir ankete göre kurumsal yatırımcıların çoğunluğu altyapı, özel borç, özel sermaye ve gayrimenkul gibi birçok halka açık olmayan piyasadaki varlıklarını artırmayı amaçladıklarını belirtiyor.

FT yazarı John Plender, Küresel Finans Krizi’nden bu yana özel piyasaların özellikle de büyük satın alımlar kategorisinin, ultra gevşek para politikası üzerine inşa edildiğini belirtiyor. Borsa yazarına göre getirilerin büyük bir bölümü, portföy şirketlerinin verimliliğini artırmasıyla değil, varlıkların sürekli artan piyasa oranlarında satılmasından kaynaklanıyor. Varlıkların getirisine göre özkaynak kârlılığını artması kaldıraçların yükselmesiyle gerçekleşiyor.

Günümüzde ise bu kaldıraç seviyeleri azalıyor, finansman maliyetleri artıyor ve bilançolar zayıflıyor. Yatırımcılara yapılan ödemeler de düşük kalıyor. Zira yöneticiler varlıklarını satmak ve getiri oranları baskı altıdayken kârlarını düşürmek konusunda isteksiz davranıyor. Özel borçlara gelindiğinde ise bu borçların büyümesi büyük ölçüde düzenleyici arbitrajı tarafından yönlendiriliyor. Geçmişte özel piyasaların ana kredi sağlayıcısı olan bankalar finansal krizden bu yana daha sert düzenleyici tedbirlerle karşı karşıya.

Plender’a göre merkez bankalarının kolay para politikası döneminde özel sermaye piyasaları göz ardı edildi. Özel sermaye piyasalarındaki yönetişim eksiklikleri özel sermaye yöneticilerinin portföy şirketlerine önerdiği değerlemeleri sorgulanır hale getirdi. Değerlemelerin sorgulanması politika faizlerinin normal seviyelere geri dönmesiyle akut bir soruna dönüştü.

Özel sermaye yöneticileri varlıklarının değerindeki düşüşleri borsalardaki şirketlere göre çok daha düşük gösterme eğiliminde. Ancak Plender’a göre bu varlık kategorisinin daha yüksek kaldıraçları ve likidite eksikliği göz önüne alındığında bu tam bir saçmalık. Zira bu alandaki kayıpların halka açık şirketlerin sermayesinden çok daha büyük olması gerekiyor.

Ayrıca borsa yazarına göre Amerikan mahkemelerinin ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC) özel sermaye alanındaki performans ve ücretler konusunda daha fazla şeffaflık talep eden yeni kurallarını iptal etme kararı da endişe verici. Yöneticiler ve yatırımcıları arasındaki bireysel anlaşmalara dayanan açıklamalarda belirli bir düzen bulunmuyor. Yatırımcıların genellikle farkında olmadan ödedikleri şirket içi getiri oranlarının ve saydam olmayan arka kapı ücretlerinin hesaplanması çok fazla tartışmaya konu oluyor.

Plender özel piyasalardaki tüm olumsuzluklara rağmen yatırımcılar için avantajlarını da kabul ediyor. Altyapıda karbonsuzlaşma ve dijitalleşme gibi birçok akıma erken katılım sağlayan özel piyasalar yatırımcılara büyük fırsatlar sunuyor. Risk sermayesi alanı ise yeni teknolojilere giriş imkanı veriyor.

Özel sermaye piyasalarına akan meblağlar hesaba katıldığında ise likidite dışı primin nasıl hasat edileceği soru işareti yaratıyor. Kenarda tutulan ve yatırımcılar tarafından taahhüt edilen ancak henüz yatırılmayan rezervler 3,7 trilyon dolar seviyesinde bulunuyor.

Özel sermayenin halka açık piyasalara göre performansını değerlendirmek zordur. Gerçek getiriler ancak yatırımlar nihayet gerçekleştiğinde bilinebilir. Bu arada, her şey yöneticilerin değerlemelerine bağlıdır. Johns Hopkins Carey İşletme Okulu’ndan Jeffrey Hooke, özel sermaye yöneticilerinin orta halli yatırım getirilerini bir yığın gizlilik ve yanlış bilgi içinde gizlediğini savunuyor. Hooke, bu yöneticilerin öz sermaye getirilerini artırmak için borç para aldığını ve bu parayı çok az hesap verebilirliği olan devasa bir ticari imparatorluğa dönüştürdüğünü belirtiyor.

Ancak günümüzde ise gevşek para politikası dönemi geride kaldı. Özel sermaye ise Plender’a göre yatırımcılar için çok daha tehlikeli bir alana dönüştüğü görülüyor.

Trump’a suikast girişimi piyasaları uçurabilirTrump’a suikast girişimi piyasaları uçurabilir

 

Yatırımda kazananları pes edenlerden ayıran 10 prensipYatırımda kazananları pes edenlerden ayıran 10 prensip

 

Bitcoin'de 'Trump' etkisi: Fiyatı fırladı!Bitcoin'de 'Trump' etkisi: Fiyatı fırladı!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )15 Temmuz 2024 17:30

    Bizim borsaya hiç bir şey olmaz bizim başımızda sebest ekonomi proğramı uygulayan bir dünya lideri RTE ve BAHÇELİ var.