E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPara birimleri eriyor---

Para birimleri eriyor

Para birimleri eriyor
07 Eylül 2015 - 17:01 borsagundem.com

Gelişmekte olan ülke para birimlerinde değer kaybı sürüyor

Cuma günü açıklanan ABD işgücü verileri işsizlik oranının uzun vadeli normal seviyelerine ulaştığına, tarım dışı istihdamının ise bir miktar yavaşlamakla birlikte, orta vadede %2-%2,5 bandında bir ekonomik büyüme trendine işaret etti. Bu gerçekleşmeyle birlikte, Fed'in Eylül ayındaki toplantısında politika faizini artırıp artırmayacağı muhtemelen açıklama gününe kadar belirsizliğini koruyacak. Salt bu belirsizlik, halihazırda büyümeye yönelik kaygılar ve Çin kaynaklı volatilite nedeniyle kırılgan seyreden gelişmekte olan ekonomiler için önemli bir risk faktörü. 

•       Yurtiçinde ise; Türk Lirası, olumsuz yurtdışı konjonktür ve devam eden belirsizliklerle olumsuz ayrışıyor. Bu koşullar ve Asya piyasalarında görülen düşüşler; bugün, yerel aktif piyasalarının da satıcılı seyretmesine neden olabilir. Piyasa konjonktürünün olumluya dönmesi, var olan belirsizliklerin azalmasına ve yurtiçi ekonomik verilerin de güven vermesine bağlı.


•       Beklentilerin altında kalan tarım dışı istihdam verisi sonrası bir miktar gerileyen dolar, ABD ekonomisinin genel güçlülüğüne odaklanılmasıyla bugün yeniden güçleniyor. €/$, ECB’den ek genişleyici adım gelebileceği beklentileriyle düşük seyrini sürdürüyor; 1,1145’te. USD/JPY 119,4’te. Gelişmekte olan ülke para birimlerinde satışlar devam ediyor: Cuma günü Rusya rublesi %3,1, Brezilya reali %2,8, Güney Afrika randı %2,1 değer kaybetti; bu sabah yatay seyrediyorlar. TL’de ise bu sabah yeni rekor düşük seviyeler görüldü: $/TL 3,05’i test etti; 3,0260’ta. Döviz sepeti ise 3,20’de.

•       ABD 10 yıllık tahvil getirileri son 2 haftanın en düşüğünde. ABD’de istihdam verileri sonrasında, hisse senetlerinde düşüşler görülürken 10 yıllık tahvil getirilerine talebin arttığı görüldü. 10 yıllık getiri %2,13’ün altına gerilerken, 2 yıllık getiri ise %0,70 seviyesinde yatay.

•       Petrol fiyatları sınırlı geriledi. Brent petrol 49,2 $/varil’e gerilerken, WTI da 45,7 $/varil seviyelerinden işlem görüyor. Venezuela, OPEC’e petrol fiyatlarının stabilizasyonuna yönelik olarak toplanılmasına yönelik çağrı yaptı. Altın ise sınırlı da olsa gerilemeye devam ederek 1.123 $/ons seviyelerinden işlem görüyor.

•       Bu hafta yurtiçinde Salı günü Temmuz ayı sanayi üretimi ve Perşembe günü 2. çeyrek büyüme rakamı açıklanacak. Son dönemde sanayi üretim artışına olumlu katkı yapan otomobil satışlarının Temmuz ayında da devam etmesi bekleniyor. Diğer taraftan, üretim aktivitesine ilişkin olarak PMI, iktisadi yönelim anketi ve tüketici güven endeksleri olumlu bir seyre işaret etmiyor. Sanayi üretim verisinin detaylarında, üretim artışının ne kadar genele yayıldığı önem arz edecek. İlk çeyrekte %2,3 büyüyen ekonominin, 2. çeyrekte %3 büyümesini bekliyoruz. 

•       Yurtdışında ise Salı günü Temmuz ayı Çin ihracat verisi açıklanacak. Son dönemde küresel piyasalarda Çin kaynaklı yaşanan volatilitenin ana nedeni yavaş büyüme ve dış ticaretin yavaş seyri idi. Burada beklentileri karşılayamayan bir gerçekleşme, piyasalardaki baskıyı artırabilir. Beklenti yıllık bazda %6 gerileme yönünde.

•       Çin, 2014 yılı büyüme rakamını geriye yönelik olarak aşağı yönlü revize etti: %7,4’den %7,3’e indirildi. Sektörel bazda hizmet sektöründe aşağı yönlü, sanayi ve tarımda ise yukarı yönlü revizyon yapıldı. Ekonomi yılın ilk ikinci çeyreğinde ise %7 büyüdü. 

•       Asya borsalarında bu sabah %0,5-%1 arasında kayıplar görülürken, Çin’in Şangay endeksindeki dalgalı seyir devam ediyor.

Akbank Ekonomik Araştırmalar

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Dolarci kazim07 Eylül 2015 19:11

    Önemli değil bizim baskanimiz var cennet ve cehennemden kurtarır lira önemli değil dolar ve avro kullanıyoruz