E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaParasal genişleme bile İtalya’yı kurtaramayabilir---

Parasal genişleme bile İtalya’yı kurtaramayabilir

Parasal genişleme bile İtalya’yı kurtaramayabilir
03 Kasım 2014 - 12:04 borsagundem.com

Uzmanlar bankacılık sisteminde yapısal reform yapılmadıkça İtalyan bankalarını parasal genişlemenin bile kurtaramayacağını belirtiyorlar

BORSAGUNDEM.COM DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa Merkez Bankası geçtiğimiz ay Avrupa’nın en büyük bankalarına uyguladığı stres testinin sonuçlarını duyurmuştu. Ancak test sonuçlarının ne kadar inandırıcı olduğu uzmanlarca tartışılmaya devam ediliyor. Uzmanlara göre euro bölgesinde AMB’nin çektiği bankacılık sistemi fotoğrafı gerçekçi bir görüntü vermiyor. 

Stres testi sonuçlarına göre euro bölgesinin en problemli bankaları İtalyan bankaları olarak açıklanmıştı. Avrupa’nın en büyük üçüncü ekonomisi olan İtalya GSYH’sının yüzde 135 oranında biriken borcuyla euro bölgesinin en problemli ülkesi. Son altı yılda üç defa resesyona giren İtalya’yı kurtarmak için AMB’nin uygulayacağı parasal genişlemenin yeterli olmayacağı iddia ediliyor.


Avrupa Merkez Bankası sermaye yeterliliği olmaması sebebiyle bazı İtalyan bankalarını kuvvetsiz gördüğünü açıklamıştı. Ancak bu hüküm uzmanlar tarafından yetersiz görülüyor.  AMB uyguladığı stres testi kapsamında İtalya’daki en büyük 15 bankayı incelemeye almıştı. Ancak İtalya’daki bankacılık sisteminin en problemli olduğu noktanın küçük bankalar olduğu üzerinde duran uzmanlar İtalya’daki 665 küçük bankanın euro bölgesi için görülmeyen bir tehlike olduğunu belirtiyorlar.

İtalyan bankalarının çalışma mantığını inceleyen Wall Street Journal yazarı Simon Nixon, İtalyan bankalarının yardım kuruluşu görevi gören kurumlar olarak bölgesel siyasetçiler tarafından kullanıldığına dikkat çekiyor. Pek çok uzmana göre düşük karlılıkla ve yardım kuruluşu mantığıyla çalışan İtalyan bankalarının euro bölgesinde yapılacak bir parasal genişlemeden yapısal reform sürecine girmeden faydalanabilmesi mümkün değil.

Banka kredilerinin oranı GSYH’sının yüzde 53’ü seviyesinde olan İtalya’da kredi hacmi toplam finansal varlıkların yüzde 40’ını oluşturuyor. Bu oran Amerika’da yüzde 15, Fransa’da yüzde23 seviyesinde.

Küçük bankaların İtalyan ekonomisini sarsan şekilde kredi hacmini genişletmesi ve bölgesel politikacıların merkezi otoritelerce desteklenmesini eleştiren uzmanlar, İtalyan bankacılık sisteminde yapısal reforma gidilmedikçe parasal genişlemenin olumlu etkilerinin görülmesinin mümkün olmadığının altını çiziyorlar.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)