E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıParasal gevşemeye devam mı?---

Parasal gevşemeye devam mı?

Parasal gevşemeye devam mı?
11 Ekim 2024 - 09:13 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor

Wall Street’in ana endeksleri, yatırımcıların ABD ekonomisinin sağlığı ve faiz oranlarının gidişatı hakkında göstergeler bulmak için beklenenden yüksek enflasyon (TÜFE, Eylül ayında aylık bazda %0,2, yıllık bazda ise %2,4 artarken, Gıda ve enerji fiyatlarındaki oynaklığın hariç tutulduğu çekirdek rakam, yıllık bazda % 3,3 artarken, tahmin % 3,2 idi. Ve işsizlik başvurularına (230K’lik tahminlere kıyasla 258K’ya yükseldiği açıklandı) bakmasıyla dünü düşüşlerle kapadılar.  Yatırımcılar beklenenden daha güçlü bir CPI raporu ile beklenenden daha zayıf bir işsizlik başvuruları raporu arasında kalmıştı açıklanan verilerden biri enflasyonun beklenenden daha yüksek seyrettiğini, diğeri ise ekonominin beklenenden daha zayıf göründüğünü gösterdi. Bostic’de zaten fırsatı kaçırmadı ve hemen Bostic, ABD Merkez Bankası’nın önümüzdeki toplantısında faiz indirimi yapmaktan “tamamen rahat” olduğunu ve enflasyon ve istihdamla ilgili son verilerdeki “dalgalılığın” kasım ayında faiz oranlarını sabit tutmayı gerektirebileceğini açıkladı.

CME’nin FedWatch verilerine göre, piyasalar Kasım ayında 25 baz puanlık bir faiz indirimi olasılığının %84,4, Fed’in faiz oranlarını sabit tutma olasılığının ise %15,6 olduğunu öngörüyor.

ABD doları, işgücü piyasasındaki zayıflık belirtilerinin Fed’in daha hızlı faiz indirimi için gerekçeleri güçlendirmesinin ardından, gece boyunca gördüğü iki aylık zirveden, ana para birimleri karşısında geriledi. Para birimini altı akranına karşı ölçen dolar endeksi, 102,84’te sabit kaldı, ancak dün 5 Ağustos’tan bu yana en yüksek seviyesi olan 103,17’den %0,3 düştü. Genellikle faiz oranı beklentileriyle uyumlu hareket eden iki yıllık ABD Hazine tahvili faizi, gün içinde düşüş yaşadı ve %3,9531’e geriledi ve bu durum doları baskı altında tuttu.

Euro, bu hafta %0,4 değer kaybederek 1,0934 dolara geriledi. Bu düşüş, Avrupa Merkez Bankası’nın hem Ekim hem de Aralık aylarında faiz oranlarını düşürmesinin neredeyse kesin olduğu yönündeki beklentiler nedeniyle zayıfladı.

Güney Kore Merkez Bankası, bu sabah faiz oranlarını 2020 yılının ortalarından bu yana ilk kez düşürerek %3,25’e çekti ve daha fazla indirim için alan olduğunu belirterek, 16 yılın en yüksek borçlanma maliyetleriyle karşı karşıya kalan hanelere bir miktar rahatlama sağladı. Gayri safi yurt içi hasıla ikinci çeyrekte daraldı, özel tüketim düştü ve Eylül ayındaki manşet enflasyon, bankanın %2 hedefinin altında kaldı. Seul’deki sıcak konut piyasaları ve hanelerin borçlanmaları konusundaki endişeler bankanın politika değişikliğini geciktiriyordu; ancak son birkaç haftadır işlemlerdeki azalma, politika yapıcılara büyümeyi teşvik etmeye odaklanmaları için biraz alan sağladı. Çin hisselerindeki çarpıcı yükselişin biraz olsun soluklanmasıyla Asya hisseleri son beş haftada ilk kez haftalık kayıp yaşamaya doğru gidiyor. Ancak tüm gözler bu hafta sonu Pekin’den beklenen mali teşvik paketinin ayrıntılarında. Ek bütçe ve tahvil kotasıyla ilgili belirli rakamların Ulusal Halk Kongresi veya Daimi Komitesi’nin onayını gerektireceği ve brifingden önce toplanması pek olası olmadığı için piyasa, Maliye Bakanlığı’nın başka neler sunabileceğini merak ediyor.

Altın fiyatları, son verilerin gelecek ay Fed’in faiz oranlarını düşüreceğine dair beklentileri desteklemesinin ardından bu sabah yükseldi. Piyasa daha fazla yön belirlemek için bugün açıklanacak olan ABD Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) raporunu bekliyor. Spot altın ons başına %0,5 artarak 2.641 dolara çıktı ancak hafta boyunca yaklaşık %0,4 düştü. ABD altın vadeli işlemleri %0,7 artışla 2.658 dolara çıktı. Altın, son veriler olumlu olduğu için kısa vadeli kazanımlar görüyor. PPI verileri daha zayıf gelirse, altının ivmesi yukarı doğru devam edebilir.

Petrol, bir önceki günkü yükselişin ardından bu sabah geriledi, ancak yatırımcıların ABD talebindeki kasırga hasarının etkisini ve İsrail’in İran petrol sahalarına saldırması durumunda oluşabilecek herhangi bir genel arz kesintisini değerlendirmeleriyle fiyatlar üst üste ikinci haftalık yükselişine sabit kaldı. Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,4 düşüşle varil başına 79,11 dolara ve ABD Batı Teksas petrolü vadeli işlemleri %0,3 düşüşle varil başına 75,64 dolara geriledi.

Yabancılar borsada hangi hisseleri alıyorYabancılar borsada hangi hisseleri alıyor

 

Bağımsız bir Fed, dolara duvar olabilirBağımsız bir Fed, dolara duvar olabilir

 

Enerjisi olmayan borsada sektörler ayrışıyorEnerjisi olmayan borsada sektörler ayrışıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)