E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPasif fonların alternatifi yok mu?---

Pasif fonların alternatifi yok mu?

Pasif fonların alternatifi yok mu?
25 Eylül 2024 - 16:25 borsagundem.com

Profesyonel fon yöneticilerine ihtiyaç duymayan pasif fonlar aktif yatırımcılardan daha fazla talep görmeye başladı. Ancak dikkatli bakıldığında yetenekli fon yöneticileri yatırımcılara hâlâ başarı vadediyor olabilir

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

10 yıl öncesine kadar İngiltere’de bulunan açık uçlu fonların yalnızca %19’u pasif fonlara yatırım yapıyordu. Morningstar verilerine göre bugünse söz konusu varlıkların yaklaşık %30’u pasif fonlara yatırım yapıyor ve bu oran her geçen gün artıyor. Üstelik Bloomberg’ün haberine göre yatırımcıların pasif fon tercihi oldukça mantıklı.

Pasif fonlar aktif fonlara göre çok daha ucuz ve aktif fonlara yatırım yapanlar çok nadir yatırdıkları paranın karşılığını alabiliyor. 2024’in ilk yarısında İngiltere odaklı aktif hisse senedi fonlarının yalnızca %31’sektörlerindeki pasif fonların ortalamasını geride bırakabildi. Bu oran son beş yılda ise %36’ydı.

AJ Bell yatırım platformu analistleri en son ‘Managers vs Machines’ raporunda 2022’nin başından bu yana İngiltere’de pasif fonlara aktif fonlardan 89 milyar sterlin daha fazla para döküldüğünü ortaya koydu. Söz konusu tablo aktif fon yöneticileri adeta ‘nesli tükenmekte olan bir meslek’ haline getiriyor.

Ancak Bloomberg yazarı Merryn Somerset Webb’e göre konu biraz daha derinlemesine incelendiğinde bu gidişatı anlamlandırmak oldukça zor. Fon yöneticileri gezegenin en eğitimli ve en zeki insanları arasında gösterilir. En yüksek notlara sahip bireyle en yüksek maaşlarla bu pozisyonlara getirilir. Peki basit bir tablonun bu yetenekli isimlerden istikrarlı bir biçimde daha yüksek performans göstermesi nasıl mümkün olabiliyor?

Sorunun kısa cevabı ise aktif fonların sanıldığı kadar başarısız olmadığı. Fon araştırmaları şirketi CoPley’den Steven Holden’ın konuyla ilgili makalesine göre aktif fon yönetimi bir dizi farklı stratejileri kapsayabiliyor. Bu stratejilerden bazıları pasif fonlardan ayırt edilemezken bazıları ise çılgınca farklılıklar gösterebiliyor. Dolayısıyla aktif fonların performansları hakkında gerçekleri öğrenmek için gerçek anlamda aktif olan fonlarla aslında aktif olmayan fonları ayırt etmek gerekiyor.

Aktif fonları seçebilmek için uygulanabilecek yöntemlerden en basiti fonların ‘aktif paylarının’ yüzdesine bakmak olabilir. Eğer bir fonun aktif yönetilen payı %60 veya altındaysa düşük aktif, %60-75 arasındaysa orta aktif, %75’in üzerindeyse yüksek aktif fonlar olarak gösterilir. Gerçekten aktif olan fonların başarı yüzdesine bakıldığında ise İngiltere fon piyasasındaki tablo tamamen değişiyor.

Holden yüksek aktif fonların düşük aktif emsallerine göre daha iyi performans gösterdiğini belirtiyor. Üstelik bu fonlar performans ortalamaları açısından pasif fonların da önünde.

Ancak yüksek aktif fonların yüksek performansı her yıl tutarlı bir biçimde gerçekleşmiyor. Örneğin 2022 yılı yüksek aktif fonlar için çok kötü bir dönemdi. Bu da fonların üç yıllık performansını olumsuz etkiliyor. Ayrıca ortalamaların üzerinde yüksek performansların görüldüğü yıllar bazı kâbus gibi geçen yılların ortalamalarda gizleyebilir. Araştırmalar yüksek aktif fonların daha fazla oynaklıkla ve daha keskin düzeltmelerle karşı karşıya kaldığını gösteriyor.

Üstelik yüksek aktif fonların performansı her borsa için geçerli olmayabilir. Olağanüstü biçimde yoğunlaşmış ve kapsamlı veri setlerine sahip ABD borsalarında ortalamaların üzerinde performans gösterebilmek İngiltere borsasına göre çok daha zor olabilir. AJ Bell verilerine göre son 10 yılda aktif fon olarak tanıtılan İngiltere menşeili fonların %42’si, ABD’deki fonlarınsa sadece %22’si yüksek performans hedeflerine ulaşabildi.

Somerset Webb’e göre aktif fonlar yatırımcıların aradığı tüm cevapları veremez. Ancak Holden’ın araştırması fon yöneticilerinin niteliklerinin de boşuna olmadığını gösteriyor. Aktif fonların uzun vadede performans gösterme umudu olmadığı düşünülebilir. Ancak bu fonlar bir endekse dayanmak yerine yatırımcılarına mutlak getiri sağlamayı hedefler. Aktif fonlara yatırım yapmayı düşünen yatırımcılarınsa müşterilerinin getirilerini önemseyen iyi bir fon yöneticisi seçmesi gerekiyor.

Yatırımcılar enflasyonla savaşın bittiğine inanmıyorYatırımcılar enflasyonla savaşın bittiğine inanmıyor

 

Wall Street devlerinin FED sonrası ekonomi tahminleriWall Street devlerinin FED sonrası ekonomi tahminleri

 

İniş yok senaryosu borsalar için riskliİniş yok senaryosu borsalar için riskli

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)