E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisPatron itiraf etti! ---

Patron itiraf etti!

Patron itiraf etti!
11 Aralık 2012 - 16:32 borsagundem.com

Haberimize açıklama yapan Mango Gıda’nın patronu Karak, önemli bir itirafta bulundu, yatırımcı tepki yağdırdı

BORSAGUNDEM.COM
Son dönemde bazı hisse senetlerinde ilginç gelişmeler yaşanıyor. Özellikle yeni halka açılmış şirketlerin patronları önce yüklü miktarda ortak satışı yapıyor ardından da bedelli sermaye artırımı. Tabii hisseler kısa sürede nominal değerin altına geriliyor. Mango Gıda da bu hisselerden biri. Son SPK haftalık bültende yeralan açıklamalar baz alınarak yaptığımız ‘Bedelli iptal, patron yine hisse sattı’ şeklindeki haberimizden sonra şirketin patronu Ayhan Karak, şöyle bir açıklama yaptı:
“Sitenizde 08.12.2012 tarihinde yayımlanan, “Patron yine Hisse sattı” başlıklı, “Mango Gıda’ da işler karıştı! Bedelli iptal oldu, patron bir miktar daha hisse sattı” alt başlıklı yazıda yanlış bir ifade yer almaktadır. Şöyle ki; Yazıda tahsisli sermaye artırımının SPK tarafından onaylanmadığı yazılı. Doğrusu şudur:
SPK tarafından onaylanmamış değil, tarafımızdan gerekli bilgi ve belgeler tamamlanmayarak işlemden kaldırılması sağlanmıştır Bunun nedeni kamuoyu tarafından bilinmektedir. Nitelikli yatırımcılara satılmak üzere tahsisli hisse senedi ihraç kararının kamuoyuna açıklanması ile birlikte hisse senedi fiyatları hızlı bir düşüş sürecine girmiştir. Bu durum bizde, daha ucuz fiyattan tahsisli hisse almak isteyen bazı yatırımcıların ( yabancı fonlar vb) ellerindeki hisseleri satmaya başlamalarının rol oynadığı yorumu ve kanaatini oluşturduğundan, 1.25 TL fiyatın altında tahsisli ihraca gidilmeyeceği tarafımızdan KAP da açıklanmıştır. Ve bu açıklama doğrultusunda hareket edilerek şartlar değişinceye kadar tahsisli sermaye artırımı gündemden kaldırılmıştır. Ortak satışlarına ise, finansal sıkışıklığa devam eden kalıcı çözüm arayışlarının yanı sıra geçici olarak şirketin nakit açığını karşılamak amacıyla başvurulmaktadır.”
Patron, mağdur olmamak, kendisini korumak için tahsisli sermaye artırımının bilinçli olarak yapılmasını engellediğini söylüyor. Peki, bu süreçte mağdur olan yatırımcılar kendilerini nasıl koruyacak?
İŞTE O AÇIKLAMA
Mango hisselerinde yatırımcıların mağduriyetinin artmasına neden olan açıklama şöyle: “Orta vadeli alternatif finansman imkanları araştırmak üzere Heritage Capital UK Limited ("Heritage Capital") ile 20.09.2012 tarihinde danışmanlık sözleşmesi imzalanarak muhtemel finansörler ile görüşme ve müzakerelerde bulunmak üzere Heritage Capital yetkilendirilmiştir.”
Bu açıklamanın ardından patronun belgeleri eksik vererek bedelli iptal etmesi ve ardından fonların hissede manipülasyon yaptığını ima eden açıklamasının oldukça önemli olduğu belirtiliyor. Tahsisli sermaye artırımının açıklanması yani şirkete yeni kaynak girişinin sağlanacağı yönündeki açıklamanın normalde hisselere olumlu yansıması beklenir. Ancak Mango Gıda hisselerinde düşüş yaşanıyor. Patron da yabancı fonların satış yaptığını söylüyor. Yatırımcılar bu açıklamanın düzenleyici ve denetleyici otoriteler için önemli bir ihbar olduğu görüşünde. Borsagundem.com haberine yorum yazan bir okuyucumuz, “Ayhan Bey, bu yaptığınız açıklama ile hissede manipülasyon yaptığınızı da kabul etmiş oluyorsunuz.. Tahsisli artırım yapılacağını beyan ediyorsunuz 1,25 altına olmaz diyorsunuz ve dediğiniz günden itibaren de kağıdı satışlarla aşağı çektikçe çekiyorsunuz ve bunu da bilerek yaptığınızı söylüyorsunuz.”
Bir diğer okuyucumuzun yorumu ise şöyle: “Çocuk mu kandırıyor bu beyefendi, tahsisli kararı zamanı %34 civarı hisseniz vardı. (Mehmet Bey’in payı ile beraber 13.197.162 lot hisse) hani hisse fiyatının 1.25 olduğu zamanlar. Şu andaki toplam payınız %12 civarına kadar düştü. %22 satış yapmışsınız yani 8.370.142 lot satış yapmışsınız, sizden başka satan yok bu kağıtta. Bir de evrak göndermedik bedelliyi biz iptal ettirdik gibi bir açıklama…”
Hissedeki düşüşten mağdur olan yatırımcıların tepkisi son gelişmelerden sonra giderek artıyor. Bir okuyucumuz ise şu yorumu yapıyor: “Bedelli belgelerini bilerek eksik gönderdik kasti olarak onaylatmadık diyor. E bu daha büyük ayıp! Bedelli başvurusu yap, yatırımcının canını oku… Bedelli yapsan bundan daha iyi bir imajı çizerdin.”
İDAŞ HİSSELERİNDE DE BENZER İŞLER OLDU
Son dönemde İMKB’de bu tarz işlemlerin sayısında artış yaşanıyor. Şirketler tahsisli sermaye artırımı yani şirkete kaynak ya da finansman sağlamak için yabancı fonlarla anlaştığını açıklıyor, ardından bu görüşme iptal oluyor, arada da milyonlarca lot hisse satılıyor. Yatırımcıların mağduriyeti katlanarak büyüyor. Kazanan yine patronlar ya da bu açıklamayı yapmadan önce hissede pozisyon alan yabancı görünümlü fonlar oluyor. Geçtiğimiz günlerde benzer bir durum da İdaş hisselerinde yaşandı. İsmi yabancı ama kaynağı belirsiz bir fonla anlaşma sağlandığı ve tahsisli sermaye artırımı yapılacağı duyuruldu, ardından da Mango’da olduğu gibi ortaklardan ve fondan yüklü satışlar geldi, hisseler çakıldı. Yeni mağduriyetlerin yaşanmaması için yatırımcıların son dönemde artan bu tarz açıklamalara karşı dikkatli olmaları öneriliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (24)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • maliyeci16 Şubat 2013 22:10

    spk nın yeni yönetimi imtiyazlı hisse safsatasını kaldırın. patronlar kazanılmış hakkımız mahkemede hakkımızı alırız diyorlarmış. bir ülkede namuslular namuzsuzlar kadar cesur olmalı. bu tip patronlarda kösele gibi surat var.

  • asım22 Ocak 2013 20:48

    borsamı nerde

  • kaan han21 Aralık 2012 09:40

    bunun hissesine mi yatırım yaptık şimdi biz vay halimize vay

  • borsacı12 Aralık 2012 21:09

    yeni spk yönetimine seleniyoruz. imtiyazlı hisse olayın mutlaka kaldırılmalı. küçük yatırımcıyı sagılacak koyun gören patronlara izin verilmemeli

  • İMTİYAZLI HİSSE12 Aralık 2012 09:12

    ADAMLAR yüzde onla şirketi idare edecekler. İmtiyazlı hissesi olan şirketlere halka açılma izni verilmemeli..Borsadaki şirketlerin imtiyazlı hisseleride en kısa sürede kaldırılmalı.SPK nınbu işi acilen el atmalı.

  • BAY Kabzımal12 Aralık 2012 08:38

    Bu işleri yarrıdırapanlara bu yolu sermaye azaltımı yoluyla tekrar bedelli yapma imkanı sağlayan yatırımcıların soyulmasına sebeb olan spk kararırıdır. Yeni yönetim bu sermaye azaltımı yoluyla artırım kararını acilen yürürlükten kaldırmalıdır...

  • BAY kabzımal12 Aralık 2012 08:33

    Şirketler kadar şirket patronlarının niteliğininde çok önemli olduğu bu olayda ortaya çıktı. Kabzımala halka açılma izni verirsen olacağı budur. geleni gideni öper utanmadan...

  • BORSAX12 Aralık 2012 00:04

    MANGO nun SAHİBİ BU BEYLER DE mango nun halka açılma danışmanı NAMIK efendi içinde yatırımcıları aslında NİTELİKLİ DOLANDIRICILIKDAN dava açma hakkı var ama sonuçta hiçbir halt çıkmaz.

  • RENK11 Aralık 2012 23:11

    takım elbise giyen salatalık

  • hakan11 Aralık 2012 17:56

    NERDE BU DEVLET NERDE BU MİLLET BU ADAMLARA NEDEN CEZA KESİLMİYO KARDEŞİM RESMEN ÖRTÜLÜ SOYGUN YA HA GASP ETMİŞLER HA BÖYLE SOYMUŞLAR FARKI NEKİ

  • keriz yatirimci..11 Aralık 2012 17:04

    resimde sebzelerin arasinda s olarak poz vermek gercekten sana cok yakismis serefli patroncuk..

  • emekli borsacı11 Aralık 2012 17:01

    patron peki bunun halka arz izannamesini onaylayanlayan galata yatırım suçlu degilmi 200 bin dolar komisyon alacagım diye tüm türkiyeyi bu adamlara sattı galatanın yaptıgı halka arzların tamamı bu

  • Gs mağduru11 Aralık 2012 16:37

    Allah sonumuzu hayır getire

  • nihat g11 Aralık 2012 15:11

    buyrun, çok övülen halka şirket arz etme seferberliğinin sonuçları

  • KOLPA11 Aralık 2012 15:00

    kardesım tum bu bes para etmez fırmaları galata yapıyor ve nm..k arkadasta bunlara akıl hocalıgı yapıyor bıde yazın bunu bolekelemeden

  • yatırımcı11 Aralık 2012 14:51

    bence bu yazının adli makamlarca yahut imkb yahut spk tarafından ihbar olarak kabul edilip soruşturma acılması gereklidir daha bunun otesi varmı ??

  • hakkınızı arayın11 Aralık 2012 14:25

    yeter arkadaş. yatırım mı yapıyoruz. nitelikli şekilde zarara mı uğratılıyoruz. 1 tl dahi zarar eden gidip savcılığa başvursun. hakkımızı aramaya aramaya, kanunlar da sanki hırsızı destekler duruma düşürüldü. arayın hakkınızı. yeni spk kanununda net cezası var bu işlerin. halka açılıp milyonlarca para toplamanın getirdiği sorumluluk var. bunu yapmayan cezasını çeker..

  • ty11 Aralık 2012 12:10

    millete gelin imkb'de bu adamlarla dans edin diye her yanda hanutçuluk yapan devletlüler bu adamların mı adamı milletin mi adamı! asıl soru bu... bakanlar millete gel gel yapıyor bu okumuş patronlar da....

  • bilal11 Aralık 2012 10:19

    manipülasyon haramdır.."küllü nefsin zaifetül mevt"her nefis ölümü tadacaktır...

  • can11 Aralık 2012 09:50

    Eskiden 1 tl nin altında bedelli yapılamıyordu,şimdi bide aynı zamanlı sermaye azaltımı arttırımı diye birşey icad ettiler,tam soygun,spk da bunlara izin verdi mesela idaş bu şekilde tekneyi sırf bedelliyle yürütüyor böyle iş olur mu

  • tt11 Aralık 2012 09:31

    Bu adamlar ben resmen yatirim yapan insanlari kandirdim diye aciklama yapiyor. Herkeste bunu okuyor ve biliyor . Sonuc?? sirket sahipleri Borsaya acilirken herhalde yatirimci nasil kandirilir diye ders aliyor..

  • üçün biri11 Aralık 2012 09:26

    spk nın suçu çok dandik şirketlerin borsada işlem görmesine neden izin veriyorsun

  • emekli borsacı11 Aralık 2012 09:25

    allah gözünü doyursun bu adamların. bunun hesabını spk sormuyor allah size bunun hesabını soracak

  • Erkan11 Aralık 2012 09:05

    Bu görüntüden bu sözlerin çıkması şaşırtıcı değil beynini kemermis ne dediğini bilmiyor. Şimdi akıl alır hocasından ben öyle demek istemedim der isin icinden çıkar gerçi gelbakalim nediyon sen efendi diyecek kimsede yok kendimiz söyler kendimiz dinleriz ......