E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisPatronlar sürekli ‘Ataç’lıyor ---

Patronlar sürekli ‘Ataç’lıyor

Patronlar sürekli ‘Ataç’lıyor
02 Ekim 2012 - 06:11 borsagundem.com

Ataç patronları yeni bir satış kararı daha aldı. Hisseler 1 lira sınırına düştü. Peki, satış sürecek mi?

BORSAGUNDEM.COM
Halka açıldığı günden bu yana ismi spekülatif işlemlerle anılan Ataç İnşaat, yeni bir satış kararı daha aldı. Ataç İnşaat ortaklarından Halil Ataman 3.6 milyon, Hüseyin Çalık ise 3.4 milyon olmak üzere toplamda 7 milyon TL nominal değerli hisselerinin tamamının borsada satışa konu edilebilmesi amacıyla Merkezi Kayıt Kuruluşu’na başvurdu. Bu hisseler de satılırsa Ataç hisselerinde Mayıs ayından bu yana toplam 38.3 milyon lot ortak satışı gerçekleşmiş olacak. Yaklaşık 31 milyon lot daha önce yüksek fiyatlardan satılmıştı.
Son satış açıklamasıyla Ataç İnşaat hisseleri dün yüzde 4'ün üzerinde değer kaybıyla 1.13 TL seviyesine geriledi. Sermaye artırımları dikkate alındığında yaklaşık 4 lira seviyesinden geçen yıl ortalarında halka arz edilen hisseler bugün 1 lira sınırına gerilemiş durumda ve patronlar hala hisse satmak istiyor.
Öte yandan Mayıs ayında patronlar hisse satma kararı aldığı dönemde Ataç hisseleri 3 liradan 9 liraya yükselmiş, ardından da 1.70 liraya kadar gerilemişti. Bu seviyelerden yani Temmuz ayında yeni bir ortak satışı gelmiş ve hisseler yeniden düşüşe geçmişti. Patronların bitmeyen Hisse satışı sonrası gelen bedelli sermaye artırım kararı ve öncesinde yaşanan yüzde 25 oranındaki bedelsiz sermaye artırımı ile hisseler bir lira sınırına çok yaklaşmıştı. Hiç beklenmedik bir anda iki ortaktan gelen yüklü hisse satışı yatırımcıların büyük tepkisine neden oldu. Geçen yıl yapılan halka arzda 4 liranın üzerinde değer biçilen hisseleri patronlar neden nominal seviyesi yani 1 liradan satıyor? Yatırımcılar işte bu soruya yanıt bulamazken patronlar neredeyse elinde avucundaki bütün hisseleri halka arz fiyatının çok çok altında borsada satmak için adeta yarışıyor. Ve bu şirket Anteks başta olmak üzere Doruknet gibi çok sayıda şirketini daha halka arz etmeyi planlıyor.
Ortakların hisse satışından önce yaşanan sert fiyat hareketleri ise bugün hala sorgulanıyor. Ortak satışı öncesi hisseler 3 liradan kısa bir sürede 9 liraya kadar fırlamıştı. Bu seviyeden hisse alan çok sayıda borsa yatırımcısı zararlarını kurtarmayı beklerken hissede bitmeyen ortak satışı, elinde hisse olanların zararının artarak devam etmesine neden oluyor. Çünkü Nisan ayında 9 lira olan hisseler bugün 1 lira seviyesinden satılıyor. Hem de şirketin ortakları bu seviyeden hisse satışı kararı alıyor. Sırada bedelli sermaye artırımı var. Tabii ki Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) onay verirse. Şirket onay için geçtiğimiz günlerde SPK’ya başvurdu ve henüz bir karar çıkmadı.
BEDELLİ KARARI GÜNLER ÖNCESİNDEN BİLİNİYORDU
Bu arada şirketin bedelli sermaye artırım kararı alacağı günler öncesinden biliniyordu. Borsa forum sitelerinde 3 Ağustos tarihinde yazılan bir yorum şöyle:
“Nakit ödeme yapmayacaklar, tahsisli sermaye artırımı yapacaklar. 100.000.000 lot ataç hissesi varken misal %100 artırımla 200.000.000 lot olacak. artan 100.000.000 lotu 3 şirkete devredecekler. Toplam ödeyecekleri tutar 130.000.000 TL. ataç hisse senedinin son 100 veya 200 veya 300 günlük ortalaması alınacak (hangisi olacağına SPK karar verecek) diyelim ki bu ortalama fiyat 1.75 çıktı, o zaman 130.000.000 / 1.75 = 74.000.000 lot ataç hissesi verilecek. böylelikle satış yapan ortaklar dolaylı yoldan sattıklarını daha düşük bir bedelle yerine koyacaklar. Ortalama 1.90’dan sattılar diye hatırlıyorum, sonuçta bu fiyatın altından almak isteyeceklerdir. O yüzden fiyatı düşürmeleri en azından bu seviyelerde tutmaları gerek ki ortalama yükselmesin.”
YATIRIMCILAR TEPKİLİ
Hisselerin 3 liradan 9 liraya kadar yükselmesi ve ardından ortakların yüklü miktarda hisse satışına başlaması ve hisse fiyatının hızlı bir şekilde düşmesinin ardından gelen bedelli sermaye artırımı ise yatırımcıların tepkisine neden oldu. Ataç hisseleri neredeyse her gün yeni bir spekülasyonla anılır hale geldi.
Haziran 2011 tarihinde halka arz edilen Ataç İnşaat, bir yıl gibi kısa sürede İMKB’nin en spekülatif hissesi konumuna geldi. Hisseler 12.5 liradan satıldı. Daha doğrusu satılmadı, çünkü şirketin yüzde 15’i halka arz edilmek istendi ancak sadece yüzde 6’sı satılabildi. Bu satışın da bir kısmını patron kendisi aldı çünkü aksi halka arz gerçekleşemeyecekti. Şirket her ne pahasına olursa olsun halka açıldı ve ardından borsa operasyonları için düğmeye basıldı.
ÖNCE BEDELSİZ SERMAYE ARTIRIMI YAPILDI
Başarısız halka arzdan sonra şirket hisselerinin önemli bir kısmı patronların elindeyken Ekim 2001 tarihinde yani halka arzdan yaklaşık 5 ay sonra yüklü miktarda sermaye artırımı gerçekleştirildi. Sermaye 38 milyon liradan 100 milyon liraya çıkarıldı. 12.5 liradan halka arz edilen hisseler bedelsiz sermaye artırımı gerçekleştikten sonra 3 liraya kadar geriledi. Bedelli bölünme oranı dikkate alındığında hisselerin halka arz fiyatı yaklaşık 4.8 liraya denk geliyor. Yani Ataç hissesi alanlar sürekli kaybetti. Mayıs ayı başında ise şirketin tüm ortakları yüklü miktarda hisse satışına başladı. Ancak bu satışlar öncesi hisselerin bir anda 3 liradan 9 liraya kadar yükselmesi ise Borsa kulislerinde, “ortak satışına zemin hazırlandı” şeklinde yorumlara neden oldu. Ve daha da önemlisi yüklü ortak satışı öncesi hisselerin blok olarak Endeks Türev Menkul Değerler’e geçmesi kafalarda yeni soru işaretlerine yol açtı!
HALKA ARZ FİYATININ ÇOK ALTINDA HİSSE SATIŞI
Halka arz fiyatının çok altında yapılan bu satış borsa yatırımcılarının sadece cüzdanını değil “Vicdanları” da sızlattı. Üst üste gelen satışlar ise şöyle gerçekleşti:
5 ortak Mayıs-Temmuz ayı arasında yaklaşık 40 milyon lot hisse satışı yaptı, ortak satışından elde edilen gelir yaklaşık 60 milyon lira. Sermaye artırımları baz alındığında 4.80 lira olan Ataç İnşaat hisseleri ortak satışlarıyla Temmuz ayında 1.70 lira seviyesine kadar düşüş kaydetmişti. Bugün ise hisseler 1 lira sınırında. Patronlar neden hisselerini halka arz fiyatının dörtte birine satıyor? Yoksa yatırımcının bilmediği özel bir durum mu var? Ve daha da önemlisi bu satışlar ne zaman son bulacak?
ŞİRKET BEDELLİ ARTIRIMI YALANLAMIŞTI
Patronlar geçmişteki satışları sermaye avansı olarak yaptıklarını açıkladı. Yani ileride yapılacak bedelli sermaye artırımı için ortaklar parayı şirket hissesi satarak koydu. Sermaye avansı olarak yapılan satışlar sonrası borsa kulislerinde bedelli sermaye artırımı yapılacağı söylentisi çıktı ama şirket o tarihlerde bunları yalanladı. Bu arada da ortak satışları devam etti. Mayıs başından Temmuz ayına kadar 15 defa yüklü miktarlarda ortak satışı gerçekleştirildi.
Ardından yüzde 25 bedelsiz sermaye artırım kararı alındı. Bu karar da yüklü ortak satışlarına zemin hazırlamak olarak yorumlandı.
‘ÖZEL DURUM YOK’ DEDİ 31 MİLYON LOT HİSSE SATTI
8 Mayıs 2012 tarihinde düzenleyici ve denetleyici otoriteler şirketten olağandışı fiyat ve miktar hareketlerinin nedeni açıklayarak kamuoyunu bilgilendirmesini talep etmiş, şirket ise şu açıklamayı yapmıştı: “Tarafımıza yöneltilen, kamuya açıklanmamış özel bir durum olup olmadığı yönündeki soruya cevaben, kamuya açıklanmamış özel bir durum olmadığını beyan ederiz.”
10 Mayıs’ta ise ortakların yüklü hisse satışı başlamıştı. 18 Temmuz 2012 tarihinde yine otoriteler yaşanan olağandışı fiyat ve miktar hareketinin nedenini açıklaması için şirkete ihtarda bulunmuş, şirket de Mayıs ayında yaptığı “Özel durum yoktur” açıklamasını tekrarlamıştı. Tahtada en son ortak satışı da 17 Temmuz tarihinde gerçekleştirmişti. Temmuz ayı sonlarına kadar devam eden ortak satışında 31 milyon 229 bin 179 adet hisse piyasaya sürüldü.
Şimdi gözler SPK’da. Bakalım tahsisli bedelli sermaye artırımı kabul edilecek mi, kabul edilse bile hangi şartlar gündeme gelecek?
YATIRIMCIYA VERGİ ŞOKU!
Ataç hisselerinde yaşananlar sadece sert fiyat hareketleri ve yüklü ortak satışıyla da sınırlı değil. Şirket geçtiğimiz günlerde yüksek miktarda vergi borcunu yapılandırdı ve Maliye ile uzlaştığını beyan etti. Yatırımcıların bu borçtan haberi bile yoktu. Yapılan açıklama ile herkes öğrendi. Sermaye piyasası uzmanları yatırımcıların bu konuda hukuki haklarını kullanabileceklerini belirtiyor. Halka açılmadan önceki dönemi kapsayan vergi cezasının, o dönemdeki şirket yöneticilerinin sorumluluğunda olduğu da ifade ediliyor. Geçtiğimiz günlerde Ataç tarafından konuyla ilgili olarak Kamuyu Aydınlatma Platformu’na şu açıklama yapıldı: “Şirketimizin 2006 - 2007 - 2008 - 2009 yılları hesapları üzerinde mahalli Vergi Müfettişlerince tamamlanmış ve şirketimize salınmış olan vergi ziyaı ve ceza ile ilgili olarak; 6.478.030,87 TL vergi aslının tamamı üzerinde, 8.585.261,75 TL vergi ziyaı cezasının da % 5'i (429.263,10 TL) üzerinde Vergi Dairesi ile uzlaşılmıştır. 6.478.030,87 TL vergi aslına 6.569.913,02 TL de gecikme faizi ayrıca hesaplanmıştır. Bu durumda ödenmesi gereken toplam kamu borcu 6.478.030,87 + 6.569.913,02 + 429.263,10 = 13.477.206,99 TL olarak kesinleşmiştir. Bu tutarın KDV asıllarına ait 1.390.613,77 TL dışındaki kısmı olan 12.086.593,22 TL'nın 36 ay süre ile taksitlendirilmesi için Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'na başvurulmuştur. Bu müracaatımız henüz incelenmektedir.”
Bu açıklama tam anlamıyla sürpriz oldu, çünkü bugüne kadar bu kadar büyüklükte bir vergi cezasıyla ilgili kamuya açıklanmış bir bilgi bulunmuyordu. Ayrıca halka arz izahnamesinde de bu bilgiler yer almıyordu. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • vatandaş02 Ekim 2012 23:01

    korkmayın biz muz cumhuriyeti degiliz.spk var imkb var devlet var ( avrupada)

  • derviş02 Ekim 2012 22:20

    ky zar atıyor,düşeş tutuyor hepyek geliyor,üstelik kullanılan zar civalı.

  • 02 Ekim 2012 13:16

    YANDIK

  • nihat g02 Ekim 2012 12:25

    ve hala ve hala küçük yatırımcı imkbde oynamaya inat ediyor, ne işiniz var burada üç kuruşunuz varken? onu koruyun, nakit çoğu zaman kraldır

  • 02 Ekim 2012 11:31

    Borsada bir tane elle tutulur şirket yok. İMKB deki bu kötü gidişe kim seyirci kalıyor? En başta hükümet. Yanlışım varsa düzeltin lütfen!

  • suat tosun02 Ekim 2012 10:10

    sadece tek kelimeyle yasal soygun.

  • 02 Ekim 2012 10:05

    Arkdaşlar sistem küçük yatırımcıyı bitirmek meydan yabancılarakalsın deniyor enkısa sürede kurtarıp gitmeklazım bu tür şirketlere bilerk musadeediliyor benim kafam bukadar algıladı yanlışım varsa düzeltin.

  • flamenco7202 Ekim 2012 10:01

    Fiyatı 1 lira pivot çizgisinde biraz üstü biraz altı olmak üzere kitleyebilmek için yapılan psikolojik aksiyon olsa gerek.Tahsisli için başvuruldu ama kabul mü edilecek ret mi daha belli değil..bi nevi tedbir kanımca..tahsisil red edilip iş bedelliye dönerse 1 lira seviyelerinde hatta biraz altında tutulması gerekir kanımca..

  • salo195702 Ekim 2012 09:45

    BU ADAMLAR NASIL İŞ ADAMI OLMUŞLAR MERAK EDİYORUM,BİRDE AVRUPA İLE BOY ÖLÇÜŞMEYE KALKIYORUZ,BÖYLE ÜÇKAĞITÇILARLAMI.MADEM PARAYA İHTİYACIN VAR İŞ YAPMAYADA NİYETİN YOK SAT İŞYERİ ÇEKGİT.

  • VaTaNDaS02 Ekim 2012 09:29

    Bu halka arz fiyatlarının hesaplanma tekniğinde çok ciddi hatalar yapıldı.. Yüksek fiyat belirlemeleri de hata mı? kasıt mı var? organize iş mi? yatırımcıların bu soruların cevabını bulmaları da çok zor bu ülkede!! kesin bilinen birşey var o da birilerinin paraları diğerlerinin cebine indiriliverdi.. Maalesef bu halka arz trajik komedileri tüm hızıyla da devam ediyor..

  • mehmet nuri02 Ekim 2012 09:24

    yazık olan ky ye oluyor.spk lütfen araştırın bu işleri kim yaptı.Kimlerin hesabı kullanıldı hangi kurumlardan yapıldı.Varsa para ilişkilerini ortaya dökün.Bizlerin yanında olun buna inanıyoruz

  • Halil aytaman02 Ekim 2012 09:21

    patronlara kimin yardım ettiği biliniyor.halbuki koskoca işadamları nasıl bu kişilerle beraber olabiliyorlar yazık.kendi ismini lekeliyorlar.

  • mübarek02 Ekim 2012 09:19

    ne hisseymiş ys sat sat bitiremediler..kimin eseri bu işler

  • Ttrryu02 Ekim 2012 08:51

    Ky akillanmaz ne isin var atacta.

  • adalet02 Ekim 2012 08:47

    bu şirket ne koşullarla halka arz edildi...kımler halka arz etti.... spk neden bu fiyatlardakı hlka arzı ıskontolu buldu... benım sordugum asıl sorular bunlar.. bunlara cevap verılmeli...

  • özdemir02 Ekim 2012 08:15

    Hisse senedini alanlara çok yazık, eminim imkb ye tövbe etmişlerdir.