E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisPazar payı hızla geriliyor---

Pazar payı hızla geriliyor

Pazar payı hızla geriliyor
24 Şubat 2011 - 10:02 borsagundem.com

Hakim ortaklar arasında yaşanan sıkıntılar nedeniyle genel kurulu ertelenen Turkcell’de bilanço rakamları da tatmin etmedi hisseleri çöktü!

Türkiye’nin dev GSM operatörü olarak bilinen Turkcell, abonelerini Vodafone kaptırıyor.
Bilanço rakamlarını analiz eden İş Yatırım uzmanları, “Net kar 1.7 milyar TL olan yıl sonu tahminimizin üzerinde 1.76milyar TL olurken piyasa beklentisinin %4 altında kaldı” şeklinde yorumladı.
İş Yatırım’ın hazırladığı analizde şu noktalara dikkat çekildi: “Konsolide gelirler geçen seneye göre %1 artarak yine beklentilerimiz paralelinde 9 milyar TL oldu. FAVÖK marjıysa %32,9 olan beklentimizin ve %33,1 olan piyasa beklentisinin aşağısında %32,7oldu. Turkcell Türkiye gelirleri yüksek gelen mobil internet gelirleri ve %5gerileyen toplam abone sayısına rağmen geçen seneye göre %8 artan faturalı abone sayısı sayesinde geçen seneye göre değişmedi ve 8 milyar TL oldu. Mobil internet ve servis gelirlerinin toplam gelirlerdeki payı 4,3 puan yükselerek %20,3 olarak gerçekleşti. Faturalı abone sayısı 2009’da %26,6’yken 2010’da %30,3’e yükseldi. Şirket 2011 yılında da yüksek katma değerli abone sayısı ve toplam faturalı abone sayısının artırmayı hedefliyor.Böylece Turkcell’in Pazar payı 2010’un sonunda, 2009’da açıklanan %56,3’ten %54,2’ye gerilerken pazarda kaybettiği payı Vodafone’a kaptırdı.Karışık abone başına ortalama gelir % artarak 19,5TL olurken toplam kullanım süresi beklentimiz olan 177 dakikaya oldukça yakın 179 dakika olarak gerçekleşti. Şirket 2011’de daha yüksek abone başına gelir ve kullanım süresi hedefliyor.Turkcell’in toplam yatırımlarının 2011’de 1,7milyar TL’de sabit kalması bekleniyor.Genel olarak sonuçlar beklentimize paralel olarak gerçekleşirken şirket’in 2011’in ilk çeyreğinde devam eden rekabet ortamından dolayı satış ve pazarlama giderlerinde artış bekliyor. Ayrıca geçen sene aynı dönemde ara bağlantı ücretlerindeki %52’lik düşüş ve fiyat tavanı uygulaması henüz yürürlüğe geçmemişti. Dolayısıyla Turkcell ilk çeyrekte gelirler ve FAVÖK’ün de 2010’un ilk çeyreğine göre daha düşük geleceğini tahmin ediyor. Ancak yılın kalan kısmında şirket 2010’a benzer bir FAVÖK marjı ve gelirlerde ses ve mobil internet gelirlerindeki artış ve iştiraklerin de katkısıyla yüksek tek basamaklı büyüme hedefliyor.” 

HİSSELERİ TABAN OLDU
Bilanço rakamları ve borsadaki düşüşün de etkisiyle Turkcell hisselerinin taban olması yatırımcıları şaşırttı! Yatarımcılar adeta kaçarcasına Turkcell hisselerini sattı, bir anda hisselerde sert düşüş yaşandı. Turkcell'in halka arzından bu yana taban olduğu günler sayılıdır. Güne 10 liradan başlayan hisseler 9.10 liraya gerileyerek en fazla kaybettiren hisse oldu. Bu düşüşle birlikte Turkcell'in Piyasa değeri 12.5 milyar dolara kadar geriledi. Geçen yılın başında Turkcell'in piyasa değeri 15 milyar doların üzerindeydi.

YATIRIMCI İLİŞKİLERİNDEN SORUMLU KİŞİ İŞLEM YAPIYOR

Turkcell hisseleriyle ilgili bir önemli ayrıntı da Genel Müdür Yardımcısı Kemal Koray Öztürkler’in geçen yıl Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından cezalandırılmış olması. Aynı zamanda yatırımcı ilişkilerinden sorumlu olan Öztürkler, 2008 yılında kanunu aykırı işlemleri nedeniyle cezalandırılmıştı. Koray Öztürkler, cezaya rağmen halen yatırımcı ilişkilerinden sorumlu kişi olarak görevine devam ediyor.
BORSAGUNDEM.COM

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ahmet TARAN24 Şubat 2011 23:16

    Şirket,Ortaklık yapısındaki sorunlara rağmen pazar payında en başından beri lider. Açıkcası hakkını da veriyor.

  • burcu ural24 Şubat 2011 22:58

    Yorum yaziyim dedim ama bana soyleyecek pek bise kalmamis

  • mert bostanci24 Şubat 2011 22:29

    Yillarin turkcellini bole gelip gecici haberlerle asagi cekmeye calismak hos degil..

  • erkan24 Şubat 2011 21:43

    nedense artniyetli bir yazı izlenimi veriyor..

  • uygar sokmen24 Şubat 2011 21:39

    Vodafone safak sezeri reklamlarinda oynatmaya devam ettikce yakinda hic abonesi kalmayabilir bence!

  • onur katar24 Şubat 2011 21:34

    Kaç tane abonenin bu bahsedilen rakamlardan haberi var ya da takip ediyor sanıyorsunuz ki.. Bence turkcell yaptığı son kampanyalarla abonelerini kaybetmeyi bırakın yenilerini kazandı kat kat.. tabiki yıl içinde borsada değer kaybedip kazanabilir, kısa vadede yaşanan bu iniş çıkışların abone kaçırması mantıklı olabilir mi??

  • Serhan Gürtaç24 Şubat 2011 21:13

    D.Ali Keskin okurumuza aynen katılıyorum.Borsa anlık düşüş ve yükselişlere bakarak pazar payı ile ilgili yorum yapmamak lazım.

  • ezgi samsunlu24 Şubat 2011 21:01

    Borsada tahtasi kapanan kagitlarin markalari musteri kaybetmiyo da turkcell mi kaybedecek..e

  • melis arhan24 Şubat 2011 20:24

    Ben bu haberin spekülasyon amaçlı olduğunu düşünüyorum, neticede marka değeri yüksek olan bir hisse senedinden bahsediyoruz, inişler çıkışlar yaşaması çok normal.. Ben bu durumun aboneleri çok da ilgilendirdiğini ve kaçırdığını düşünmüyorum.. Abone sadece hizmet kalitesine bakar..

  • D.ali Keskin24 Şubat 2011 17:44

    Yazının tamamını okudum. Katılmadığım noktalar var öncelikle başlıkta vodafona abone kaptırdı gibi bir ibare var bunu borsaya bakarak nasıl söyleyebiliyorsunuz. İkincisi dönem dönem teknoloji firmaları borsada düşüşlere maruz kalabiliyorlar. Çok uzağa gitmeye gerek yok nokia %25 civarında düşüş yaşadı NYSE borsasında. Bu genelde dönemsel bir düşüş olur.

  • Kemal Tekin24 Şubat 2011 16:56

    Ya bu yazının ne alaka. Genel Müdür Yardımcısı Kemal Koray Öztürkler’in geçen yıl Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından cezalandırılmış olması hisselerin düşüş nedeni olarak gösterilmiş tam bu bir komedi... Geçen yılın etkisi bizim borsaya yeni yansıyor demek. Domino taşları misali yıkılan diktatörlerin borsaya yansımasıda herhalde 10 sene sonra olur..

  • özdemir24 Şubat 2011 14:44

    Alooo, borsa çakıldı. Türkiye savaşa mı girdi de haberimiz olmadı. Bir çöl bedevisi mi ekonomiyi çökertiyor. Borsada yatırım yapanları iktisadi olarak ezmek ne işinize yarıyacak.