E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPerakende yatırımcılar ağustos krizinde dipten aldı---

Perakende yatırımcılar ağustos krizinde dipten aldı

Perakende yatırımcılar ağustos krizinde dipten aldı
16 Ağustos 2024 - 11:33 borsagundem.com

Küresel borsalar ağustos ayının ilk günlerini sert düşüşler gerçekleştirdi. Perakende yatırımcılarsa hisse senetlerinin değer kaybetmesini fırsat olarak gördü

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalar kırmızıya döndüğünde perakende yatırımcılar bunu alım fırsatı olarak gördü.

Ağustos ayının ilk beş işlem gününde ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500 Endeksi yaklaşık %5,9 düştü. Nasdaq Bileşik Endeksi aynı dönemde neredeyse %8 gerilerken, Dow Jones Sanayi Endeksi de %5,1 düştü.

Sert düşüşler S&P 500 ve Nasdaq endekslerinde iki haftadır devam eden düşüş trendini takip etti. Wall Street gelecek konusunda gergin görünse de MarketWatch’un haberine göre perakende yatırımcılar dik durmayı başardı.

Araştırma firması Vanda Research’ün çarşamba günü paylaştığı verilere göre perakende yatırımcılar ağustos ayı başında borsalardaki kaos ortamına rağmen agresif bir şekilde alıma geçti. Söz konusu alımlar 2. çeyrekte zayıf geçen perakende yatırımcıların borsaya katılım oranlarını tersine çevirdi.

Vanda Research ayrıca, yılın ikinci yarısının perakende yatırımcı faaliyeti açısından genellikle yavaş geçtiğini ve bunun da bu sıçramayı daha da dikkat çekici hale getirdiğini belirtti.

Peki perakende yatırımcılar ne satın aldı?

Vanda'ya göre, yatırımcılar ETF'ler yerine tek hisse senedi satın alma konusunda güçlü bir tercih gösterdiler ve özellikle teknoloji hisseleri satın alma konusunda aktiftiler. Bu, perakende yatırımcıların portföylerinde teknoloji hisselerine daha fazla ağırlık vermeleri yönündeki mevcut eğilimiyle uyumlu görünüyor.

Küresel borsalarda teknoloji sektörü son bir aydır büyük bir darbe aldı. ‘Muhteşem Yedili’ hisselerinin düzeltme bölgesine girmesi ve Nasdaq’ın da kısa bir süre sonra aynı yolu takip etmesi teknoloji hisseleri için kötü haberdi. Dolayısıyla perakende yatırımcı faaliyetlerindeki son artış dipten alım hedeflerinin bir kanıtı niteliğinde. Çip üreticisi Nvidia’nın ve diğer yarı iletken çip üreticilerinin hisseleri de perakende yatırımcıların dipten alımından en çok faydalanan hisseler oldu.

Bu arada, perakendenin favori endeks yatırımlarından biri olan SPDR S&P 500 ETF Trust’ın piyasa aktivitesi bir miktar sessiz kaldı. Ağustos ayı başlarında hafif bir artış olmasına rağmen, fonun net perakende alımları son iki yıla göre çok daha düşük seviyelerde kaldı.

İlginç bir şekilde, perakende yatırımcıların satın almaya başladığı bir diğer ETF ise iShares 20+ Yıllık ABD Hazinesi’ydi. Bu alımlar, bireysel yatırımcıların, FED’in faiz oranlarını düşürmeye başlamasından önce uzun vadeli ABD Hazinesi tahvillerine yatırım yaparak yüksek tahvil getirilerini kilitlemeyi umduklarını gösterebilir.

Borsada rehavete kapılmak için yanlış zamanBorsada rehavete kapılmak için yanlış zaman

 

Kriptoda 1.6 milyar dolarlık varlık hacklendiKriptoda 1.6 milyar dolarlık varlık hacklendi

 

Dışarının moraline katılır mıyız?Dışarının moraline katılır mıyız?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)