E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol 1 haftanın düşüğüne ilerliyor---

Petrol 1 haftanın düşüğüne ilerliyor

Petrol 1 haftanın düşüğüne ilerliyor
09 Nisan 2015 - 08:34 borsagundem.com

Petrol, küresel arz fazlası sorununun süreceği spekülasyonları ile geriliyor

Petrol rallisi, ABD stoklarının 14 yılın en büyük genişlemesini kaydetmesinin ardından petrol piyasasını olumsuz etkileyen küresel arz fazlası sorununun süreceği spekülasyonları ile duraksıyor.

Petrol vadelileri, Çarşamba günü yüzde 6.6’lık bir düşüş göstererek geçtiğimiz iki seanstaki kazançları azaltmasının ardından New York’ta bir haftanın en düşüğüne yakın seviyeden işlem görüyor. Energy Information Administration’a (EIA) göre ABD’de petrol stokları geçtiğimiz hafta 10.95 milyon varil artarak Mart 2001’den bu yana en büyük hacimli yükselişi kaydetti. Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan’ın petrol bakanı danışmanlarından Nasser Al-Dossary, “Piyasanın yeniden dengelenmek için biraz zamana ihtiyacı olacak” dedi.

Petroldeki toparlanma, arz fazlası sorunun sürdüğü işaretleri ile engelliyor. Arz fazlası sorunu geçtiğimiz yıl petrol fiyatlarının yaklaşık yüzde 50 gerilemesine neden oldu. ABD’de hizmet veren sondaj kulesi sayısının düşürülmesi ülkenin üretiminin azalacağı spekülasyonlarını desteklerken, EIA tarafından açıklanan veri üretimin geçtiğimiz hafta rekora yakın seviyeye yükseldiğini gösterdi.

Sydney’deki CMC Markets baş stratejisti Michael McCarthy, “Geçtiğimiz hafta sondaj kulelerindeki düşüşün üretimde etkili olduğuna yönelik kanıtların geçici olduğu görülüyor” dedi.

Mayıs vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 67 sent kadar veya yüzde 1.3 yükselerek varil başına 51.09 dolar oldu ve Sydney saati ile 12:55’te 51.03 dolardan işlem gördü. Kontrat Çarşamba günü 3.56 dolar gerileyerek 50.42 dolar ile 2 Nisan’dan bu yana en düşük kapanışı gerçekleştirdi. Tüm kontratlarda işle hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 29 altında seyrediyor. Fiyatlar bu yıl yüzde 4.2 geriledi.

Mayıs vadeli Brent petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe borsasında 66 sent kadar veya yüzde 1.2 düşerek varil başında 56.21 dolardan alıcı buldu. Kontrat Çarşamba günü 3.55 dolar gerileyerek 55.55 dolar indi. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 5.16 dolar seviyesinde.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)