E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol 1 haftanın zirvesinden geriledi---

Petrol 1 haftanın zirvesinden geriledi

Petrol 1 haftanın zirvesinden geriledi
21 Haziran 2016 - 22:42 borsagundem.com

Petrol, İngiltere referandumu ve ABD stok verisileri öncesi bir haftanın zirvesinden düştü

Petrol fiyatları, piyasaların haftalık ABD petrol stoku verilerini beklerken, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nde kalmasına ilişkin referandum için beklentiler kılpayı gidiyor.

Vadeli petrol kontratları, dün 9 Haziran'dan beri en yüksek seviyesinde kapattıktan sonra, New York'ta yüzde 2.5 kadar geriledi. Çarşamba günü açıklanacak olan resmi veriler öncesi, Bloomberg'in anketine katılan analistlerin tahminlerinin medyanına göre, ABD petrol stokunun geçen hafta 1.5 milyon varil düşmesi ve stokların son beş yılın ortalamasının 100 milyon varil üzerindeki seviyesini koruması bekleniyor. Farklı kamuoyu yoklamaları İngiltere'de Perşembe günü yapılacak referandum öncesi farklı sonuçları işaret ediyor. Nijerya hükümeti, Lagos merkezli ThisDay gazetesinin haberine göre, petrol tesislerini hedefleyen militanlarla ateşkes anlaşmasına vardı.

Petrol, bu yılın başında 12 yılın en düşük seviyesine inmesinin ardından, Nijerya ve Kanada'daki arz kesintileri ve ABD'de üretimin azalmasının küresel arz fazlasını daraltması ile birlikte yüzde 85'ten fazla arttı. Tüm dünyada hükümetler ve yatırımcılar, İngilltere'nin AB'den ayrılma kararı alması durumunda finans piyasalarında meydana gelebilecek kargaşa endişelerinden dolayı, 23 Haziran'da yapılacak referandumu yakından izliyor. ABD ham petrol vadelileri önceki iki seansta, İngiltere'nin AB'de kalacağına ilişkin beklentilerin artması ile birlikte yüzde 6.8 yükselmişti.

Melbourne'de IG Ltd. piyasalar analisti Angus Nicholson, "Petrol son bir haftada genel piyasa beklentisinin etkisindeydi ve petrole özel faktörlerin etkisi azdı," dedi ve "Bu durum haftanın kalan kısmında da muhtmelen devam edecek ve Brexit oylaması şu sıralar herkesin aklını meşgul ediyor. Petrol sondaj kuyularınınyeniden faaliyete geçebileceğine ilişkin uzun vadeli arz endişeleri muhtemelen, büyük rallilere 55 dolar ila 60 dolar civarında sınır oluşturacak" şeklinde görüş bildirdi.

Salı günü vadesi dolacak Temmuz vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında saat 13:20 itibariyle, 79 sent ya da yüzde 1.6 düşüşle varil başına 48.58 dolara düştü. Fiyatlar dün 1.39 dolar yükselerek 49.37 dolardan kapanmıştı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 23 altındaydı. Daha aktif Ağustos kontratı 63 sent düşüşle 49.33 dolara indi.

Ağustos vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 59 sent ya da yüzde 1.2 düşüşle varil başına 50.06 dolara kadar indi. Kontrat Pazartesi günü 1.48 dolar ya da yüzde 3 yükselerek 50.65 dolardan kapanmıştı. Küresel gösterge Brent petrolü, Ağustos vadeli WTI'a göre 73 sent primli işlem gördü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)