E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz Piyasaları'Petrol 200 dolara çıkar'---

'Petrol 200 dolara çıkar'

'Petrol 200 dolara çıkar'
11 Mart 2011 - 08:34 borsagundem.com

Petrolün varil fiyatının 120 dolara kadar sıçraması gözleri petrol zengini ülkelere çevirdi.

Tunus'ta başlayıp diğer Kuzey Afrika ülkeleri Mısır ve Libya'ya sıçrayan toplumsal hareketler sebebiyle petrolün varil fiyatının 120 dolara kadar sıçraması gözleri petrol zengini ülkelere çevirdi.
Avusturyalı enerji uzmanı Ronald Stöferle, petrol fiyatlarının ancak İran ve Suudi Arabistan'da eşzamanlı bir karışıklık çıkması halinde 200 doları bulabileceğini söyledi. Avusturya'da faaliyet gösteren en büyük özel banka olan Erste Bank, petrol üreten ülkelerdeki karışıklıkların petrol fiyatlarına nasıl yansıyacağı konusunda bir rapor yayınladı. Bankanın enerji uzmanı Ronald Stöferle, Viyana'da düzenlenen basın toplantısında mevcut durumun henüz tam olarak fiyatlara yansımadığını, sıcak bölgedeki karışıklıkların kısa sürede çözülecek gibi gözükmediğini ifade etti. Sorunun sadece Libya olmadığını, önemli petrol üreticileri Suudi Arabistan, Umman, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerde durumun Mısır'a göre daha stabil olsa da muhtemel bir domino etkisinin ihtimal dışı olmadığını kaydetti. Enerji uzmanı, artan enerji fiyatlarının korku oluşturduğunu, bunun da tekrar fiyat artışı olarak yansıdığını ifade etti.
Avusturyalı uzman, petrol fiyatlarının 200 doları görebilmesinin ancak, İran'da yaşanan muhtemel bir kriz ile birlikte S.Arabistan'da üretim kapasitesinin düşmesi ve ülkedeki siyasi ortamın gerilmesi gibi bir senaryoda gerçekleşebileceğini öne sürdü. 2011 yılı için ortalama varil fiyatını 124 dolar olarak tahmin ettiklerini belirten Stöferle, dünya ekonomisinde petrol giderlerinin payının yüzde 4,1 olduğunu, gidişatın bu oranı yüzde 5'lerin üzerine çekeceğini ve bunun kritik nokta olduğunu söyledi. Petrol fiyatlarındaki dalgalanmada en önemli faktörlerden birinin de üretici ülkelerdeki talep artışı olduğunu ifade eden Erste Bank enerji uzmanı, Venezuela, Norveç, Yemen ve Birleşik Krallık gibi ülkelerde rezervlerin azaldığını ve artan iç talebin ihracat oranlarını azalttığını vurguladı.

SEYİT ARSLAN - ZAMAN

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)