E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol 30 doların altında---

Petrol 30 doların altında

Petrol 30 doların altında
15 Ocak 2016 - 14:45 borsagundem.com

New York'ta arz fazlası endişelerine bağlı olarak petrol yeniden 30 doların altına indi

Petrol New York'ta, İran'ın ihracatı artırmaya hazırlanması sonucu küresel arz fazlasına yönelik endişelerin artması ile yeniden varil başına 30 doların altına inerek 12 yılın en düşük seviyesine indi. Küresel gösterge Brent petrolünün Batı Teksas petrolüne (WTI) iskontosu ise beş yılın en yüksek seviyesine çıktı.

WTI, New York'ta yüzde 5.1 kadar düştü ve haftalık kaybını yüzde 10'a çıkardı. ABD petrolü Salı günü 2003'ten bu yana ilk kez 30 dolar seviyesinin altına inmişti. Petrol İhraç Eden ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) beşinci en büyük üyesi İran'a yönelik uluslararası yaptırımlar Pazartesi günü kaldırılabilir ve bu durumda İran'ın petrol ihracatı artacak.

Sydney'de CMC Markets baş analisti Ric Spooner, "Düşük petrol fiyatları, son piyasa satış dalgası için beklentileri kötüleştirmede liderdi ve İran'a yönelik yaptırımarın gelecek hafta kaldırılmasının beklenmesi ile birlikte dikkatler yeniden petrole çevrilecek" dedi ve "İran'ın ne hızda piyasaya petrol sürebileceği şimdilerde petrol piyasalara için temel soru ve birçok uzman İran'ın bunu tahmin edlen kadar hızlı yapacağından şüpheli" şeklinde görüş bildirdi.

Ham petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) küresel arz fazlası ortamında üretim kotasını kaldırması ile birlikte düştü ve böylece düşüşünü ikinci yıla genişletti. İran Petrol bakanlığı ve ulusal petrol şirketinden yetkililer, bu ay yaptıkları açıklamada, İran'ın kaybettiği piyasa payını almaya çalışcağını ve fiyatlar üzerinde bir baskı oluşturma niyeti olmadığını kaydettiler. Petrol fiyatlarındaki düşüşler üretici şirketleri de olumsuz etkiliyor. BHP Billiton Ltd., ABD'deki kaya petrolü varlıklarından 4.9 milyar dolar zarar yazmayı beklerken, BP Plc 4,000 kişiyi işten çıkarıyor ve Petroleo Brasileiro SA harcama planlarını kısıyor.

Şubat vadeli WTI, Nymex piyasasında, 1.59 dolar düşüşle varil başına 29.61 dolara kadar indikten sonra, Londra saati ile 09:36'da 29.79 dolara geldi. Kontrat Perşembe günü 72 sent yükselerek 31.20 dolara çıkmıştı. Fiyatlar Salı günü 12 yıldır ilk kez 30 doların altına geriledi. Toplam işlem hacmi 100 günün ortalamasının yaklaşık iki katı seviyesindeydi. Fiyatlar bu yıl yüzde 20 düştü.

Mart vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 1.08 dolar ya da yüzde 3.5 düşerek varil başına 29.95 dolara geriledi. Perşembe günü vadesi dolan Şubat kontratı 72 sent yükselerek 31.03 dolara çıkmıştı. Fiyatlar Çarşamba günü Nisan 2004'ten bu yana ilk kez 30 doların altına indi. Avrupa göstergesi Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a göre iskontosunu 1.05 dolara kadar çıkarararak 2010'dan bu yana en büyük farka yükseltti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bika15 Ocak 2016 19:54

    Petrol zengini Arap ülkeleri bütçelerini denkleştirmek için benzine zam yapıyor.Arap hanedanlıkları lüks hayattan vazgeçsinler. Bir gün petrolün biteceğini ya da enerji üretiminde değersiz bir varlık olabileceğini hayal ederek,ekonomilerini yeniden yapılandırsınlar.10-20 dolarlık petrolü 100 dolara sat,dik beton gökdelenleri, yata yata kazan paraları.