E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol 30 yılın kaybını mı yaşayacak?---

Petrol 30 yılın kaybını mı yaşayacak?

Petrol 30 yılın kaybını mı yaşayacak?
14 Kasım 2014 - 08:18 borsagundem.com

Petrol fiyatlarındaki düşüş üretici ülkeleri endişelendirmeye başladı

Batı Teksas türü ham petrol (WTI), Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu’nun (OPEC) arz fazlası endişelerini hafifletmeye yönelik bir üretim düşüşünden kaçınacağı spekülasyonları ile 30 yıla yakın bir sürenin en uzun süreli kayıp dönemini kaydetmeye hazırlanırken, Brent petrolü rekor uzun süreli düşüş dönemine ilerliyor.

Petrol vadelileri New York’ya yatay bir seyir izlerken, üst üste 7. haftalık düşüşe diğer bir deyişle Mart 1986’dan bu yana en uzun süreli kayıp dönemini kaydetmeye hazırlanıyor. Goldman Sachs Group Inc.’e göre gerileyen petrol fiyatları OPEC’in üretimi sabit tutacağı yönündeki fikir birliğini yansıtıyor. WTI petrol kontratlarının teslimat noktası olan Cushing, Oklahoma’daki petrol stokları dün ABD hükümetinin açıkladığı veriye göre Mayıs ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Petrol, OPEC üyelerinin petrol üretimini düşürme çağrılarına direnmesi ve bunun yerine ABD’ye yapılan ihracat fiyatlarını düşürmesi ile ayı piyasasına girdi. ABD’de petrol üretimi 31 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Venezuela, Libya ve Ekvador petrol daha fazla düşüş göstermesinin engellenmesi için adım atılması yönünde çağrıda bulundu.  OPEC 27 Kasım’da Viyana’da toplanacak.

Sydney’deki Ayers Alliance Securities baş yatırımcısı Jonathan Barratt, “Piyasa şu an tedirgin durumda ve OPEC’in ne düşüğüne göre şekillenecek” dedi.

Aralık vadeli WTI petrolün varil fiyatı, 3 sent yükselerek Sydney saati ile 16:00’da Nymex elektronik işlemlerde 74.24 dolar oldu. Kontrat dün 2.97 dolar gerileyerek 74.21 dolara indi ve Eylül 2010’dan bu yana en düşük seviyeden kapanış yaptı. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 43 üzerinde seyrediyor. Fiyatlar bu hafta yüzde 5.6 düşerken, bu yıl yüzde 25 geriledi.

Ocak vadeli Brent petrolün varil fiyatı 36 sent yükselerek Londra merkezli ICE Futures Europe borsasında 77.85 dolardan işlem gördü. Aralık vadeli kontrat, 2.46 dolar düşerek 77.92 dolar ile Eylül 2010’dan bu yana en düşük seviyeye indi. Kontratın vadesi dün doldu. Vadelilerin fiyatları düşüşü 8. haftaya taşıyarak 1988’den bu yana en uzun düşüş dönemini kaydetmeye hazırlanıyor. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 3.64 seviyesinde.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)