E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol 50 dolara yaklaştı---

Petrol 50 dolara yaklaştı

Petrol 50 dolara yaklaştı
16 Mayıs 2016 - 16:30 borsagundem.com

Petrol fiyatları Çin verileri sonrası yükselişine devam ediyor

Uluslararası piyasalarda petrol fiyatları, yatırımların azalmasına bağlı olarak arzın düşeceği beklentileriyle yükselmeye devam ediyor. Ancak kar realizasyonların güçlü yükselişleri engellemesi de bekleniyor. Analistler, "Fiyatlar kesinlikle yükseliş trendinde, ancak kar realizasyonları fiyatları piyasada yeniden dengelenmeye yardım olacak dramatik bir gelişme olmadıkça 50 dolar/varil seviyesinin altında tutacaktır" değerlendirmesini yapıyorlar.

Brent petrol cuma günü 47.83 dolar seviyesinden kapandıktan sonra yeni haftada Çin verilerinin etkisi ile yükselerek 48.62 doları test etti. Şu saatlerde yüzde 3'e yaklaşan yükselişle 49.25 dolar seviyesinde…NYMEX ise yüzde 2.66 artı ile 47.41 dolardan işlem görüyor.

Petrol fiyatları, Çin'de rafinerilerin rekor hızda petrol işlemeleri ve ABD'de arz fazlası ortamında aktif petrol kuyusu sayısının azalmaya devam etmesi ile birlikte yükseldi.Cumartesi günü açıklanan verilere göre, Çin'de üretim tesisleri, bağımsız rafineriler faaliyetlerini artırırken, petrol üretiminin 14 ayın en düşük seviyesine inmesi ile birlikte, Nisan ayında günlük 10.93 milyon varil petrol işledi. ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısı Ekim 2009'dan bu yana en düşük seviyeye indi.

Petrol bu yıl, 2003'ten bu yana en düşük seviyesine inmesinin ardından, ABD'de üretimin düşmesinin küresel arz fazlasının azalacağı beklentisini güçlendirmesi ile birlikte sıçrama yaptı. Goldman Sachs Group Inc., piyasanın bu ay, güçlenen talep ve düşen üretim ile birlikte, beklenenden bir çeyrek önce, fazladan açığa geçtiğini kaydetti. Banka ham petrol fiyat tahminlerini yükseltti ve piyasanın gelecek yılın başında fazlaya geçeceği tahmininde bulundu. Banka, Batı Teksas petrolü (WTI) için 2. çeyrek fiyat tahminini varil başına 35 dolardan 45 dolara yükseltti. Banka ayrıca, 3. çeyrek tahminini 40 dolardan 49 dolara, 4. çeyrek tahminini 45 dolardan 51 dolara ve 2016 yılının tümü için ise 38.40 dolardan 44.60 dolara yükseltti.

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)