E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol 5 ayın zirvesine yakın---

Petrol 5 ayın zirvesine yakın

Petrol 5 ayın zirvesine yakın
07 Mayıs 2015 - 16:11 borsagundem.com

Petrol, ABD stoklarındaki düşüş karşısında 5 ayın en yüksek seviyesine yakın işlem görüyor

Petrol, ABD stoklarının Ocak ayından bu yana ilk kez düşmesi ile 5 ayın en yüksek seviyesine yakın işlem görüyor.

Petrol vadelileri, iki günlük yükseliş kaydetmesinin ardından Londra’da yüzde 1.1 kadar artış gösterdi. Energy Information Administration’ın (EIA) Çarşamba günü açıkladığı verilere göre stoklar, geçtiğimiz hafta 3.88 milyon varil geriledi. ABD’de petrol stokları, rafinerilerin yılın bu zamanından rekor miktarda petrol işlemeleri ile 4 aydan bu yana ilk kez gerileme gösterdi. Ancak arz, yılın bu döneminde 5 yıllık ortalamanın 100 milyon varilden fazla üzerinde seyrediyor.

Petrol, ABD’de hizmet veren sondaj kulesi sayısının Eylül 2010’dan bu yana en düşük seviyeye indirilmesi ile birlikte Ocak ayında gördüğü 6 yılın en düşük seviyesinden yüzde 50 toparlandı. Ancak toparlanma Chesapeake Energy Corp. dahil olmak üzere petrol üreticisi şirketlerin üretim görünümlerini yükseltmeleri ile duraksayabilir.

Frankfurt’taki Commerzbank AG emtialar araştırma direktörü Eugen Weinberg, “Petrol piyasası arka planda yatırımcıların gelişmeleri boğa piyasası olarak yorumlaması ile oldukça kuvvetli bir artış ivmesi gösterdi. Şimdiki fiyat artışları düzeltilmiş değil ve arz fazlası sürdüğü müddetçe uzun vadede üreticilerin zararına olacaktır” dedi.

Haziran vadeli Brent petrol kontratı Londra merkezli ICE Futures Europe borsasında Londra saati ile 12:47’de 72 sent kadar yükselerek varil başına 68.49 dolardan alıcı buldu. Kontrat Çarşamba günü 25 sent artış ile 67.77 dolara geldi ve 5 Aralık’tan bu yana en yüksek seviyeden işlem gördü. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 30 üzerinde seyrediyor. Fiyatlar bu yıl yüzde 19 yükseldi.

Haziran vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı Nymex elektronik işlemlerde 9 sent kadar artarak varil başına 61.02 dolardan işlem gördü. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 7.10 dolar seviyesinde.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)