E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol 50 dolar seviyesinde---

Petrol 50 dolar seviyesinde

Petrol 50 dolar seviyesinde
22 Haziran 2016 - 07:51 borsagundem.com

Petrol stok verisi öncesi 50 dolar üzerinde seyrediyor

Petrol, İngiltere'de yaklaşan AB referandumu ve ABD'de bu akşam özel sektör tarafından açıklanacak olan ve düşüş göstererek küresel arz fazlasının azaldığını işaret etmesi beklenen petrol stok verisi öncesi varil başına 50 dolar civarında işlem gördü. 

Brent petrol  dün 51.07 dolar seviyelerine yükseldikten sonra kapanışını 50.91 dolar seviyesinden gerçekleştirdi. Bu sabah ise aynı seviyelerde işlemlerine başladıktan sonra hafif geri çekilme ile yüzde 0.06 kayıpla 50.89 Dolar seviyelerini korumaya çalışıyor. NYMEX ise dün 50.40 dolar seviyesine kadar yükseldikten sonra kapanışta kazançlarının bir kısmını geri verdi. Bu sabah yüzde 0.64 yükselişle 50 doların üzerinde işlem görüyor. 

Bugün sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü'nün açıklayacağı ABD petrol stoku verisinin, ekonomistlerin tahminlerine göre, geçen hafta 5.2 milyon varil düşmesi bekleniyor. Verinin bu şekilde çıkması durumunda, stoklar düşüşünü beşinci haftaya taşıyacak, ancak son beş yılın ortalaması 100 milyon varil üzerinde seyretmeye devam edecek. Nijerya'da hem başkanlık hem de militanlar, ateşkes anlaşmasına varıldığı haberlerini yalanladı.

Petrol son bir haftada, İngiltere'de Perşembe günü yapılacak olan Avrupa Birliği üyeliği (Brexit) referandumunun sonucuna ilişkin belirsizliklere bağlı olarak küresel piyasalarda görülen kargaşadan etkilenerek dalgalı bir seyir izledi. Ham petrol New York'ta,  Şubat ayında 12 yılın en düşük seviyesini gördükten sonra, Nijerya'dan Kanada'ya, arz kesintileri ve ABD'de düşen petrol üretiminin küresel arz fazlası endişelerini azaltmasına bağlı olarak yüzde 90'dan fazla yükseldi.

740 milyar dolarlık varlığa sahip ünlü fon yöneticisi Franklin Templeton Investments, petrol fiyatlarında yükseliş beklentisiyle, bağımsız petrol araştırma şirketlerinin ve üretici şirketlerin hisse senetlerine önemli miktarda yatırım yapıyor. Onlarca fon aracılığıyla BP Plc, Total SA, Glencore Plc ve Chevron Corp. gibi enerji şirketlerinin hissedarı konumunda bulunan California merkezli fon yöneticisi, gelecekte oluşacak talebi karşılayabilecek arzı desteklemek için varil başına 50 doların yetersiz olduğu görüşünde.

Sydney'de Fat Prophets analisti David Lennox, "Petrol fiyatları muhtemelen bir süre daha 45 ila 50 dolar civarında seyretmeye devam edecek," dedi ve "Talep halen soru işareti. Stoklar düşüyor, ancak halen yüksek ve kayda değer bir ralli için sınır oluşturacak" şeklinde görüş bildirdi.

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)