E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol 50 doların altında---

Petrol 50 doların altında

Petrol 50 doların altında
12 Şubat 2015 - 08:17 borsagundem.com

Petrol, artan ABD stokları ile birlikte varil başına 50 doların altında tutunuyor

Petrol, açıklanan resmi verilerin ABD stokları ve üretiminin 30 yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine ulaştığını göstermesi ile iki günlük kayıpların ardından varil başına 50 doların altında seyrediyor. ABD petrol stoklarındaki yükseliş arz fazlası sorunun süreceğine işaret ediyor.

Petrol vadelileri New York’ya tüzde 1.8 kadar yükseldi. Energy Information Administration’nın (EIA) Çarşamba günü açıkladığı veriye göre ABD’de petrol stokları, 6 Şubat itibarıyla sona eren haftada 417.9 milyon varile ulaşarak yükselişi 5. haftaya taşıdı ve Ağustos 1982’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali al-Naimi, petrol talebinin fiyatların istikrarlaştığı işaretleri ile gelişme gösterdiğini söyledi. 

Artan ABD üretimi, geçtiğimiz yıl fiyatların yaklaşık yüzde 50 gerilemesine neden olan arz fazlası sorununu şiddetlendiriyor. Goldman Sachs Group Inc.’e göre küresel piyasaların yeniden dengelenmesi adına ABD’nin üretimi yeterince yavaşlatması için fiyatların biraz daha gerilemesi gerekiyor.

Sydney’deki Ayers Alliance Securities baş yatırım yetkilisi Jonathan Barratt, “Volatilite göreceğiz ve riskler aşağı yönlü seyrediyor. Piyasa dinamikleri talep yaratacak ancak kısa vadeli olarak” dedi.

Mart vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI), 86 sent kadar yükselerek Nymex elektronik işlemlerde varil başına 49.70 dolar oldu ve Singapus saati ile 12:55’te 49.46 dolardan işlem gördü. Kontrat, Çarşamba günü 1.18 dolar düşüş ile 48.84 dolara indi. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 20 aşağısında seyrediyor. Fiyatlar bu yıl yüzde 7.2 geriledi.

12 Şubat’ta vadesi dolacak olan Mart vadeli Brent petrolü kontratı 49 sent kadar veya yüzde 0.9 artış ile Londra merkezli ICE Futures Europe borsasında varil başına 55.15 dolardan alıcı buldu. Kontrat Çarşamba günü 1.77 dolar gerileyerek 54.66 dolara düştü. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki farl 5.64 dolar seviyesinde.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)