E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol 6 ayın dibinde---

Petrol 6 ayın dibinde

Petrol 6 ayın dibinde
20 Ağustos 2015 - 09:27 borsagundem.com

Petrol, ABD stoklarındaki beklenmedik yükselişin etkisiyle 6 yılın en düşük seviyesinden kayıpları genişletiyor

Petrol, ABD stoklarındaki sürpriz artışın küresel arz fazlasını şiddetlendirmesi ile 6 yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesinden kayıpları genişletiyor.

Petrol vadelileri, Çarşamba günü yüzde 4.3 gerilemesinin ardından New York’ta yüzde 0.9 kadar düşüş gösterdi. Resmi verilere göre ABD’de stoklar geçtiğimiz hafta 2.62 milyon varil artış ile 456.2 milyon varile ulaştı. Bloomberg anketine katılan uzmanlar 820,000 varillik bir düşüş öngörmüştü. Citigroup Inc. arz fazlasının sürmesi ile birlikte petrolün varil başına 32 dolara kadar gerileyebileceğini belirtti.

Petrol, Haziran ayındaki zirve seviyesinden yüzde 30’dan fazla değer kaybı yaşadı. Arz fazlası sorunu fiyatları ayı piyasasına soktu. ABD’de petrol stokları 5 yıllık mevsimsel ortalamanın yaklaşık 100 milyon varil üzerinde seyrediyor. Öte yandan Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu’nun (OPEC) öncü liderleri üretim seviyesini koruyor.

Sydney’deki CMC Markets  baş stratejisti Michael McCarthy, “Piyasa düşüş beklentisinde. Stoklardaki sürpriz artış ve arzda düşüş geleceğine yönelik bir işaret olmaması ile aşağı yönlü baskı sürüyor” dedi.

Eylül vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratıi Nymex elektronik işlemlerde, 35 sent kadar gerileyerek varil başına 40.45 dolardan işlem gördü. Vadesi Perşembe günü dolacak olan kontrat Çarşamba günü 1.82 dolar düşerek 40.80 dolar ile Mart 2009’dan bu yana en zayıf seviyeden kapanış yaptı. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 3 yukarısında seyrediyor. Daha aktif olan Ekim vadeli kontrat 19 sent gerileyerek Singapur saati ile 41.08 dolara indi.

Ekim vadeli Brent petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe borsasında, 37 sent kadar veya yüzde 0.8 değer kaybederek varil başına 46.79 dolardan alıcı buldu. Kontrat Çarşamba günü 1.65 dolar düşüş ile 47.16 dolara indi. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI petrol arasındaki fark 5.86 dolar seviyesinde.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)