E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol 6 yılın dibine yakın---

Petrol 6 yılın dibine yakın

Petrol 6 yılın dibine yakın
18 Ağustos 2015 - 09:58 borsagundem.com

Petrol, küresel arz fazlası sorunun sürmesi ile 6 yılın en düşüğüne yakın seviyeden işlem görüyor

Petrol, küresel arz fazlası sorunun devam ettiği spekülasyonu ile 6 yılın en düşüğüne yakın seviyeden işlem görüyor. Arz fazlası sorunu petrol fiyatlarını ayı piyasasına itmişti.

Petrol vadelileri, Pazartesi günü yüzde 1.5 gerilemesinin ardından New York’ta yatay bir seyir izliyor. ABD petrol stoklarının 14 Ağustos itibarıyla sona eren haftada düşüşü 4. haftaya taşıması bekleniyor. Ancak stoklar hala 5 yıllık mevsimsel ortalamanın 90 milyon varilden fazla üzerinde seyrediyor. Cezayir Enerji Bakanı, “OPEC fiyatlardaki düşüşü sonlandırmak için kendi başına pek fazla şey yapamaz. Grup dışındaki üreticilerin arzı azaltmaya yardımcı olması gerek” dedi.

Petrol Haziran ayındaki zirve kapanış seviyesinden yüzde 30’dan fazla gerileme gösterdi. İran’ın OPEC Temsilcilerine göre İran petrol arzının artması OPEC üretimini günlük 33 milyon varil ile rekora yükseltebilir.

Sydney’deki Ayers Alliance Securities baş yatırım yetkilisi Jonathan Barratt, “Arz fazlası kötüleşiyor. Özellikle Çin’de ve küresel ekonomilerde belirsizlik var. İran’ın petrol arzı artabilir” dedi.

Eylül vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 6 sent gerileyerek Singapur saati ile 12.38’de varil başına 41.81 dolardan işlem gördü. Kontrat Pazartesi günü 63 sent değer kaybederek 41.87 dolar ile Mart 2009’dan bu yana en düşük kapanışı yaptı. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 30 altında seyrediyor. Fiyatlar bu yıl yüzde 22 geriledi.

Ekim vadeli Brent petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Euırope borsasında, 13 sent düşüş ile varil başına 48.61 dolardan alıcı buldu. Kontrat Pazartesi günü 45 sent düşerek 48.74 dolara indi. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI petrol arasındaki fark 6.30 dolar seviyesinde.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)