E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol 6 yılın düşüğünde---

Petrol 6 yılın düşüğünde

Petrol 6 yılın düşüğünde
17 Mart 2015 - 08:42 borsagundem.com

Petrol, ABD stoklarının arz fazlası sorunun kötüleştirdiği işaretleri ile 6 yılın en düşüğüne yakın seviyeden işlem görüyor

Petrol, ABD stoklarının rekor seviyeden genişlediğini göstermesi beklenen resmi veri öncesinde Mart 2009’dan bu yana en düşüğe yakın seviyeden işlem görüyor.

Petrol vadelileri, Pazartesi günü yüzde 2.1 gerilemesinin ardından New York’ta yatay bir seyir izliyor. Energy Information Administration’ın (EIA) Çarşamba günü açıklayacağı stok verisi öncesinde Bloomberg anketine katılan analistler, ABD’de stokların geçtiğimiz hafta 3.3 milyon varil artış ile 452.2 milyon varile ulaştığı tahmininde bulunuyor. 25 yıldan uzun bir süredir emtia işlemlerinde çalışan Stephen Schork, fiyatların mevcut seviyelerde dengelenmede başarısız olması halinde petrolün varil başına 40 dolara gerileyebileceğini söyledi.

Artan ABD petrol stokları, küresel arz fazlası sorununu şiddetlendiriyor. Arz fazlası sorunu geçtiğimiz yıl petrol fiyatlarının yaklaşık yüzde 50 gerilemesine yol açmıştı. İran Petrol Bakanı Bijan Namdar Zanganeh, nükleer program ile ilgili uluslararası yaptırımların kaldırılması halinde ülkenin petrol ihracatlarını günlük 1 milyon varil artırabileceğini belirtti. İran, OPEC’in 5. en büyük petrol üretici olma özelliği taşıyor.

Sydney’deki Ayers Alliance Securities baş yatırım yetkilisi Jonathan Barratt, “Arz ile ilgili sorun mevcut. İşlem aralığının düşük ucundayız. Tutunursa 45 dolara tekrar dönebilir” diye konuştu.

Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 23 sent düşüş göstererek Singapur saati ile 13:16’da varil başına 43.65 dolardan işlem gördü. Kontrat, Pazartesi günü 96 sent gerileyerek 43.88 dolara geldi. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 16 altında seyrediyor. Fiyatlar bu yıl yüzde 18 geriledi.

Mayısa vadeli Brent petrolü kontratı Londra merkezli ICE Futures Europe borsasında 5 sent yükselerek varil başına 53.99 dolardan alıcı buldu. Nisan vadeli kontratın vadesi, 1.23 dolar düşüş ile 53.44 dolara inmesinin ardından Pazartesi günü sona erdi. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 7.94 dolar seviyesinde.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mali17 Mart 2015 08:56

    Son iki petrol yüzde 6 düştü. Petrol fiyatları artınca anında zam yapanlar bu düşüşte görmezden geliyor. Yetkililer bu duruma anında müdahale etmeli.