E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol ABD ile düşüşte---

Petrol ABD ile düşüşte

Petrol ABD ile düşüşte
02 Şubat 2015 - 08:44 borsagundem.com

Petrol, ABD’deki grevin rafineri talebini düşüreceği spekülasyonları ile geriliyor

Petrol, ABD rafinerilerinde 1980’den bu yana görülen en büyük grevin dünyanın öncü tüketici ülkesindeki petrol imaline engel teşkil edeceği ve küresel arz fazlasını kötüleştireceği spekülasyonu ile geriliyor

Petrol vadelileri New York’ta yüzde 3.3 kadar düşüş gösterdi. 200’den fazla ABD rafinerisi, terminal, boru hattı ve kimyasal tesislerindeki çalışanları temsil eden ABD Çelik İşçileri Birliği, iş gücü kontratı ile ilgili anlaşma sağlanamamasının ardından Pazar günü 9 tesiste çalışmayı durdurdu. Çin’in Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Aralık ayındaki 50.1 seviyesinden geçtiğimiz ay 49.8’e geriledi. 50’nin altındaki sayılar daralmaya işaret ediyor.

Yükselen ABD arzı, petrolün geçtiğimiz yıl yaklaşık yüzde 50 düşüş göstermesine neden olan küresel arz fazlası sorununa katkı yaptı. Üretimin düşürülmesi çağrılarını yanıtsız bırakan Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu (OPEC), Bloomberg anketine katılan petrol şirketleri, üreticiler ve analistlerin verdikleri yanıtlara göre Ocak ayında üretimi artırdı ve Irak rekor seviyede üretim gerçekleştirdi.

Sydney’deki Fat Prophets kaynak analistlerinden David Lennox, “Eğer grev ivmelenirse petrol fiyatına zarar verir. ABD üretimi piyasaya çıkar ancak gidecek yeri olmaz. Ayrıca PMI verisi yavaşlamaya işaret ediyor” ifadelerini kullandı.

Mart vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 1.57 dolar kadar düşerek varil başına 46.67 dolara geldi ve Singapur saati ile 12:10’da 46.94 dolardan işlem gördü. Kontrat 30 Ocak2ta yüzde 8.3 yükseliş ile Haziran 2012’den bu yana en büyük artışı kaydetti. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 69 yukarısında seyrediyor. Fiyatlar bu yıl yüzde 12 geriledi.

Mart vadeli Brent petrolü kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe borsasında 1.58 dolar kadar veya yüzde 3 gerileyerek varil başına 51.41 dolardan alıcı buldu. Kontrat, 30 Ocak’ta 3.86 dolar artış ile 52.99 dolara ulaştı. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 4.64 dolar seviyesinde.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • acun acur02 Şubat 2015 11:46

    OYUN İÇİNDE OYUN,GREV OLUNCA PİYASADA MAL OLMAZ OLMAYINCA TALEP ARTAR NETİCEDE ARZ DÜŞÜK TALEP ÇOK OLUNCA FİATLAR ÇIKAR,EKONOMİNİN KURALI BU AMA FİATLAR DÜŞÜYOR,BUNDA BİR NİT YENİĞİ VAR,DEMEKKİ RUSYAYI SIFIRLAMAK

  • hakan hoşbak02 Şubat 2015 10:32

    benzin fiyatının bu kadar düşmesi sonucunda indirim olacağına hala zam geliyor. bu resmen bir şaka olmalı