E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol ABD ile geriliyor---

Petrol ABD ile geriliyor

Petrol ABD ile geriliyor
15 Ocak 2015 - 08:28 borsagundem.com

Petrol, ABD petrol üretiminin yükselmesi ile Haziran 2012’den bu yana en büyük artışı kaydetmesinin ardından yeniden düşüşe geçti

Petrol, ABD petrol üretiminin yükselmesi ile Haziran 2012’den bu yana en büyük artışı kaydetmesinin ardından yeniden düşüşe geçti. ABD petrol üretiminin yükselmesi, geçtiğimiz yıl fiyatlardaki düşüşleri tetikleyen küresel arz fazlası sorunun süreceği spekülasyonlarını destekledi.

Petrol vadelileri New York’ta yüzde 1.1 kadar geriledi. EIA’nın dün açıkladığı verilere göre ABD üretimi geçtiğimiz hafta günlük olarak 9.19 milyon varile yükseldi ve Ocak 1983’ten bu yana en yüksek haftalık hıza ulaştı. Goldman Sachs Group, ABD gösterge petrol fiyatlarının 6 aylık tahminleri olan varil başına 39 doların altına inebileceğini ve ilerideki olası rallilerin kaya gazı petrolünün toparlayabileceğinden hızlı olabileceğini belirtti.

Petrol geçtiğimiz yıl yaklaşık yüzde 50 gerileyerek 2008’deki finansal krizden bu yana en sert düşüşü kaydetti. Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu (OPEC) üretimin düşürülmesi çarpılarını yanıtsız bırakırken, ABD’nin kaya petrolü üretimi hızla sürüyor. Kuveyt arz fazlasının günlük olarak 1.8 milyon varil olduğu tahmininde bulunuyor.  Fiyatlar, RSI’ın iki haftadan uzun bir süredir 30 seviyesinin altında seyretmesinin ardından toparlanması ile yükseliş gösterdi. RSI’ın 30’un altında bir seviyede olması, piyasanın aşırı düştüğüne işaret ediyor.

Emtia fiyatları, 10 yıl süren boğa piyasasının şirketleri üretimi artırmaya yöneltmesi ve güçlenen doların yatırımcılar için metalin çekiciliğini azaltmasının ardından enerji fiyatlarındaki düşüş öncülüğünde 12 yıldan uzun bir sürenin en seviyesine geriledi. 22 adet enerji, tarım ve metal ürünlerinin bulunduğu Bloomberg Emtia Endeksi, 13 Ocak’ta Kasım 2002’den bu yana en düşük seviyeye geriledi ve geçtiğimiz yılki kayıpları yüzde 17’ye genişletti.

Şubat vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) Nymex elektronik işlemlerde 53 sent kadar düşerek varil başına 47.95 dolar oldu ve Singapur saati ile 12:56’da 47.98 dolardan alıcı buldu. Kontrat dün 2.59 dolar veya yüzde 5.6 düşüş ile 48.48 dolara geriledi. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık 3 katı seviyesinde.

Şubat vadeli Brent petrolü kontratı, 58 sent veya yüzde 1.2 gerileyerek Londra merkezli ICE Futures Europe borsasında varil başına 48.11 dolardan işlem gördü. Kontratın vadesi bugün doluyor. Avrupa gösterge petrolü ile WTI arasındaki fark 6 sent seviyesinde. Daha aktif olan Mart vadeli kontrat, 55 sent düşüş ile 49.31 dolara geldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)