E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol ABD stok verisi ile geriledi---

Petrol ABD stok verisi ile geriledi

Petrol ABD stok verisi ile geriledi
14 Aralık 2016 - 14:15 borsagundem.com

Petrol, ABD'de stokların arttığını gösteren verinin ardından Temmuz 2015'ten bu yana en yüksek seviyesinden geriledi

Petrol, OPEC ve diğer üretii ülkelerin piyasaya istikrar kazandırmak için üretimi kısma konusunda anlaşmaya varmasının ardından, dikkatlerin genişleyen ABD petrol stoklarına çevrilmesi ile birlikte, Temmuz 2015'ten bu yana en yüksek kapanışından geri çekildi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki dört seansta yüzde 6.5 değer kazandıktan sonra yüzde 1.7 kadar düştü. ABD'de özel sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü'nün (API) açıkladığı verilere göre, petrol stokları geçen hafta 4.68 milyon varil arttı. Çarşamba günü açıklanacak olan resmi petrol stok verisinin ise düşüş göstermesi bekleniyor. Uluslararası Enerji Ajansı'na göre, petrol piyasasının, üreticilerin arzı azaltma kararı sonrası, 2017 yılının ilk yarısında açığa döneceği tahmininde bulundu. Kurulu daha önceki tahmininde piyasanın 2017 yılının sonuna dek açık vermeyeceğini öbgörümüştü. 

Petrol, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) üyelerinin 30 Kasım'da sekiz yıl sonra ilk kez üretimi kısma kararı almasından bu yana yüzde 16 civarında yükseldi. Viyana'da haftasonu OPEC ve aralarında Rusya'nın bulunduğu 11 OPEC dışı ülke arasında varılan üretimin kısılması anlaşması, dünya petrol üretiminin yüzde 60'ını sağlayan ülkeleri kapsıyor. Resmi verilere göre, ABD'de petrol stokları mevsimsel olarak 30 yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesinde bulunuyor.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa analisti Ric Spooner, "Büyük çaplı bir petrol stoku var ve bu, kısa vadede fiyatların çıkışı önünde engel teşkil ediyor," dedi ve "55 ila 60 dolar bölgesi biraz sorun yaratabilir. Bu bölge üretim artışını çekebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 88 sent düşerek varil başına 52.10 dolara kadar düştükten sonra 52.55 dolara geldi. Şu dakikalarda ise yüzde 1.30 kayıpla 52.29 dolarda...Kontrat Salı günü 15 sent yükselerek 52.98 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 10 altındaydı.

Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 83 sent ya da yüzde 1.5 düşerek varil başına 54.89 dolara kadar indi. An itibari ile yüzde 0.54 kayıpla 54.92 dolarda...Kontrat Salı günü 3 sent yükselişle 55.72 dolara kadr çıkarak Temmuz 2015'ten bu yana en yüksek seviyesinden kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü Şubat vadeli WTI'a kıyasla 1.83 dolar primli işlem gördü.-Bloomberght

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)