E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol ABD'deki üretim yavaşlamasıyla yükselişte---

Petrol ABD'deki üretim yavaşlamasıyla yükselişte

Petrol ABD'deki üretim yavaşlamasıyla yükselişte
09 Şubat 2015 - 08:13 borsagundem.com

Petrol, ABD’de sondaj çalışmalarındaki yavaşlamanın şirketlerin petrol üretimini düşürdüğü spekülasyonunu desteklemesi ile yükseliyor

Petrol, küresel arz fazlası ile birlikte ABD’de sondaj çalışmalarındaki yavaşlamanın şirketlerin petrol üretimini düşürdüğü spekülasyonunu desteklemesi ile 4 yıla yakın bir sürenin en büyük haftalık artışını göstermesinin ardından kazançları genişletiyor.

Petrol vadelileri, geçtiğimiz hafta yüzde 7.2 artış göstermesinin ardından New York’ta yüzde 3.3 kadar yükseldi. Baker Hughes Inc. verilerine göre sondaj çalışması yapan şirketler hizmet veren sondaj kulesi sayısını 83 azaltarak 1,140 ile Aralık 2011’den bu yana en düşük seviyeye çektiler.  BP Plc’nin iki tesisinde görev yapan petrol çalışanları, yeni işgücü kontratına ilişkin görüşmelerin durmasıyla ülke genelindeki rafinerilerde 1980’lardan bu yana gerçekleştirilen en büyük greve katıldı.

Petrol, ABD üreticilerinin 30 yıldan uzun bir sürenin en hızlı üretimini gerçekleştirmesi ile geçtiğimiz yıl yaklaşık yüzde 50 geriledi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu (OPEC), pazar payı için mücadele etmeyi sürdüreceği sinyali vererek üretimin düşürülmesi çağrılarını yanıtsız bıraktı. Petrol Bakanı Asdrubal Chavez’e göre Venezuela, OPEC’in fiyatlardaki dalgalanmaları sonlandırmak için atılacak adımları görüşmesini istiyor.  

Sydney’deki CMC Markets baş stratejisti Ric Spooner, “Piyasanın fiyatlandırmada, ABD’nin önümüzdeki aylarda kaya petrolü üretimini düşürme olasılığına büyük ağırlık vermeye başladığı yönünde işaretler görüyoruz” dedi.

Mart vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, 1.71 dolar kadar yükselerek Nymex elektronik işlemlerde varil başına 53.40 dolara geldi ve Singapur saati ile 12:12’de 52.32 dolardan işlem gördü. Kontrat 6 Şubat’ta 1.21 dolar artış ile 51.69 dolar oldu. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 60 yukarısında seyrediyor.

Mart vadeli Brent petrolü kontratı, Londra merkezli ICE Futures  Europe borsasında 1.26 dolar kadar veya yüzde 2.2 yükselerek varil başına 59.06 dolardan alıcı buldu. Kontrat 6 Şubat’ta 1.23 dolar artış ile 57.80 dolara ulaştı. Avrupa gösterge petrolü ile WTI arasındaki fark 5.80 dolar seviyesinde.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)