E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol ABD'nin İran kararı öncesi düştü---

Petrol ABD'nin İran kararı öncesi düştü

Petrol ABD'nin İran kararı öncesi düştü
08 Mayıs 2018 - 08:51 borsagundem.com

Petrol fiyatları, ABD Başkanı Trump'ın İran kararı öncesi gerileyerek 70 dolar seviyesine yaklaştı

Petrol fiyatları, yatırımcıların ABD Başkanı Donald Trump'ın Salı günü ABD'nin İran nükleer anlaşmasından çekilip çekilmeyeceğine ilişkin kararını beklemesi ile birlikte düşerek varil başına 70 dolara yaklaştı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Pazartesi günü yüzde 1.5 tırmanarak Kasım 2014'ten bu yana ilk kez 70 doların üzerine çıktıktan sonra yüzde 1.1 düştü. Trump, Twitter yoluyla yaptığı açıklamada, İran kararının Washington'ta yerel saat ile 14:00'te açıklanacağını duyurdu. Bu açıklamanın 12 Mayıs'ta yapılması bekleniyordu. Avrupalı müttefikleri Trump'ın anlaşmada kalmasını isterken, bazı analistler, ABD'nin OPEC'in üçüncü en büyük üreticisi İran'a yaptırımları gevşeten nükleer anlaşmadan ayrılmasını bekliyor.

Petrol fiyatları bu ay, Trump'ın İran'a yeniden yaptırım uyguşlayabileceği ve bu ülkenin petrol ihracatının durabileceği beklentileri ile ralli yaptı. Öte yandan, Suudi Arabistan, stok fazlasının neredeyse ortadan kalkması ve fiyatların üç yılın zirvesine ulaşmasına karşın, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) üretim kısıntısını devam ettirmek istediğini işaret etti.

Tokyo'da Rakuten Securities Inc. emtia analisti Satoru Yoshida, "Fiyatların 70 dolar eşiğine ulaşması yatırımcılarda bir mikta rahatlama yarattı ve kar satışlarını tetikledi," dedi ve "Halen petrol 70 dolar civarında seyrediyor, zira piyasa ABD'nin İran anlaşmasını tek taraflı durdurabileceği ve yeniden yaptırım uygulamaya başlayabileceği beklentisini fiyatlıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Haziran vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 80 sent düşerel varil başına 69.93 dolara kadar düştükten sonra Tokyo saati ile 10:10'da 70.09 dolara geldi. Kontrat Pazartesi günü 1.01 dolar yükselerek 70.73 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 26 altındaydı.

Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 53 sent düşerek varil başına 75.64 dolara geriledi. Fiyatlar Pazartesi günü yüzde 1.7 yükselerek 76.17 dolardan kaandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Temmuz vadeli WTI'a kıyasla 5.61 dolar primli işlem gördü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)