E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol arz endişeleri ile güçlü yükseldi---

Petrol arz endişeleri ile güçlü yükseldi

Petrol arz endişeleri ile güçlü yükseldi
27 Eylül 2018 - 10:24 borsagundem.com

Petrol fiyatları, ABD'nin acil petrol rezervlerini kullanmaycağını işaret etmesinin ardından artan arz endişeleri ile sert yükseldi

Petrol fiyatları, ABD'nin acil petrol rezervlerini kullanmayacağını işaret etmesi ve bunun sonucu İran arzındaki potansiyel kayıplar dolayısıyla ortaya çıkan endişelerin daha da artması ile birlikte güçlenen arz darlığı beklentilerine bağlı olarak güçlü yükseldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 1.4 kadar yükseldi. Fiyatlar Çarşamba günü, ABD Enerji Bakanı Rick Perry'nin fiyatlardaki yükselişi önlemek için ülkenin Stratejik Petrol Rezervi'ni kullanmanın "oldukça küçük ve kısa vadeli etkisi" olacağını söylemesinin ardıondan kayıplarını geri aldı. Bu açıklama, piyasanın ABD ham petrol stoklarındaki artışı gölgeledi. ABD'de ham petrol stokları son altı haftada ilk kez yükseldi.

ABD gösterge petrolü, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ülkelerinin İran ve diğer bölgelerdeki üretim kayıplarını karşılayabilmek için üretimi artırma konusunda aceleci olmayacaklarını işaret etmeleri ve bu nedenle ABD Başkanı Donald Trump'ın defalarca eleştirisine maruz kalmalarının ardından dört yılın en yüksek seviyesi yakınlarında seyrettti. Arzın sıkılaşacağına ilişkin beklentiler, büyük işlem kuruluşlarının petrol fiyatlarının en son 2014 yılında görülen seviyelere yükseleceği tahmininde bulunmalarına neden oldu ve Bank of America Corp. ve JPMorgan Chase & Co. fiyat tahminlerini yükseltti.

Singapur'da Oanda Corp. Asya Pasifik işlem müdürü Stephen Innes, "ABD'nin petrol fiyatlarını kontrol için acil tepki aracı olarak stratejik petrol rezervlerini kullanması, geçmişte savaş ya da kasırgalarda kullanıldığı sıradaki etkileri dikkate alındığında, fazla etkili olmayabilir," dedi ve "ABD petrol stok verileri dikkate alındığında, piyasaların İran yaptırımlarından kaynaklanacak arz daralmasına gereğinden az önem atfedebileceği gerçeği, birçok petrol yatırımcısının boğalarla birlikte koşmasına neden olabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Kasım vadeli Batı Teksas petorlü (WTI), Nymex piyasasında, 98 sent yükselerek varil başına 72.55 dolara kadar çıktıktan sonra Singapur saati ile 14:21'de 72.43 dolara geldi. Kontrat Çarşamba günğ 71 sent düşüşle 71.57 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 4 altındaydı.

Kasım vadeli Brent petrolü, 93 sent yükselerekvaril başına 82.27 dolara akdar çıktıktan sonra 82.21 dolara geldi. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 9.78 dolar primli işlem gördü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)