E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol arz endişeleri ile haftayı kazançla geçmeye yöneldi---

Petrol arz endişeleri ile haftayı kazançla geçmeye yöneldi

Petrol arz endişeleri ile haftayı kazançla geçmeye yöneldi
05 Ekim 2018 - 08:46 borsagundem.com

Petrol fiyatları, arz endişeleri ile üst üste dördüncü haftayı da kazançla geçmeye yöneldi

Petrol fiyatları, Suudi Arabistan ve Rusya'nın üretiminin, ABD yaptırımlarından dolayı azalan İran üretiminden kaynaklanacak arz darlığını rahatlatmaya yetmeyebileceği endişeleri ile dördüncü haftayı da kazançla geçmeye ve Ocak ayından bu yana en uzun haftalık kazanç serisini gerçekleştirmeye yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 0.8 kadar yükseldi ve üst üste dördüncü haftayı da kazançla geçmeye hazırlanıyor. Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, Business FM radyosuna yaptığı değerlendirmede, petrol fiyatlarının, İran belirsizliğinden dolayı bu sonbaharda 100 doları görebileceğini söyledi. Öte yandan, Suudi Enerji Bakanı Khalid Al-Falih, "Yapabildiğimiz her şeyi yapıyoruz" diyerek, ülkesinin İran'dan kaynaklanacak arz kayıplarını gidermeye çaba göstereceğini işaret etti.

Petrol fiyatları, İran'ın ihracatının azalması, Venezuela'da üretimin ekonomik kriz dolayısıyla düşmesi ve ABD'de boru hattı yetersizliğinin petrolün kıyı bölgelerindeki ihracat terminallerine ulaşmasında aksaklıklara yol açması ile birlikte dört yılın en yüksek seviyesi yakınlarında işlem görüyor. Suudi Arabistan ve Rusya, ABD Başkanı Donald Trump'ın baskılarının arttığı bir ortamda daha fazla petrol üretebileceklerinin sinyalini verdiler, ancak bunun olması durumunda küresel atıl üretim kapasitesi tarihi düşük seviyelere inebilir.

Emori Capital Management Inc. başkanı Tetsu Emori, "Suudi Arabistan ve Rusya'nın arzı kaydadeğer bir şekilde artırması çok zor, bu yüzden petrol piyasası, küresel ekonomi kötüleşmez ve talep düşmezse, muhtemelen sıkışacak," dedi ve "Suudi Arabistan ve Rusya üretimi artırsa bile, atıl kapasiteye ilişkin endişeler fiyatların daha da artmasına yol açabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Kasım vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 60 sent yükselerek varil başına 74.93 dolara kadar çıktıktan sonra Tokyo saati ile 12:02'de 74.80 dolara geldi. Kontrat Perşembe günü 2.08 dolar düşerek 74.33 dolara geriledi. Fiyatlar bu hafta yüzde 2.1 tırmandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 50 altındaydı.

Aralık vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 38 sent yükselerek varil başına 84.96 dolara çıktı. Kontrat Perşembe günü 1.71 dolar düşerek 84.58 dolardan kapandı. Fiyatlar bu hafta yüzde 2.7 yükseldi. Küresel gösterge Brent petrolü, Aralık vadeli WTI'a kıyasla 10.25 dolar primli işlem gördü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)