E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol arz endişelerinin azalması ile düştü---

Petrol arz endişelerinin azalması ile düştü

Petrol arz endişelerinin azalması ile düştü
08 Ekim 2018 - 08:38 borsagundem.com

Petrol fiyatları, ABD'nin İran'a yaptırımlarının etkisinin zayıf olabileceği beklentisi ile düşüşünü sürdürdü

Petrol Londra'da, ABD'in İran'a yönelik yaptırımlarının bu ülkenin üretimine olan etkisinin sınırlı olabileceğine ilişkin işaretlerle birlikte kayıplarını üçüncü güne taşıdı.

Brent petrolü Londra'da, önceki iki seansta yüzde 2.5 düştükten sonra yüzde 1.1 kadar daha gerileyerek varil başına 84 doların altına indi. Suudi Arabistan Veliaht Prensi, verdiği mülakatta, ülkesinin İran'ın ham petrol ihracatından doğacak açığı kapatmak için atıl üretim kapasitesini acil bir şekilde devreye sokabileceğini kaydetti. Öte yandan, ABD'nin, 4 Kasım'da başlayacak yaptırımların ardından İran'dan petrol almaya devam etmek isteyen ülkelerle görüşmelerde bulunduğu kaydedildi.

Petrol fiyatları, ABD'nin İran'a yönelik yaklaşan yaptırımlarının, Venezuela ve Libya'daki sıkıntılardan dolayı zaten kötüleşen piyasada, ihracatın azalmasına ve küresel arz darlığının yoğunlaşmasına neden olacağı endişeleri ile dört yılın en yüksek seviyelerine yükseldi. Yatırımcıların, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının üretimi yeterince hızlı artırmayabilecekleri ve azalan üretimi bütünüyle karşılayacak kapasiteye sahip olmayabilecekleri yolundaki endişeleri devam ediyor.

Seul'de Hyundai Futures Corp. emtia analisti Will Yun, "Fiyatlar Suudilerin İran'dan kaynaklanacak açığı kapatabileceklerine yönelik tahhüdüne tepki veriyor ve bu taahhüt arz darlığı endişelerinin azalmasına neden oldu," dedi ve "Piyasada üretimin ne kadar artırılacağını görmek için halen bekle-gör durumu hakim. Bu nedenle yatırımcılar muhtemelen temkinli olacak ve fiyatlar gelecek ay üretim konusuna daha fazla açıklık getirilene kadar dar bir bantta kalacak" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures europe piyasasında, 96 sent düşerek varil başına 83.20 dolara kadar indikten sonra Singapur saati ile 10:28'de 83.30 dolara geldi. Kontrat Cuma günü yüzde 0.5 düşerek 84.16 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Aralık vadeli Batı Teksas petrolüne (WTI) kıyasla 9.66 dolar primli işlem gördü.

Kasım vadeli WTI, Nymex piyasasında, yüzde 0.8 düşerek varil başına 73.74 dolara geriledi. Kontrat Cuma günü 1 sent yükselerek 74.34 dolara geldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 25 üzerindeydi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)