E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol 50 doların üzerinde---

Petrol 50 doların üzerinde

Petrol 50 doların üzerinde
20 Haziran 2016 - 11:00 borsagundem.com

Petrol geçen hafta başlayan yükselişini düşük dolar ile bu haftaya taşıdı

Petrol, dolar endeksinin 93 seviyelerine düşmesi ile varil başına 48 doların üzerindeki yükselişini ikinci güne taşıyarak 50 dolar seviyelerine çıkardı.

Brent petrol fiyatları gerçekleştirdiği  1 haftalık düşüşün ardından perşembe günü 47 doların altına kadar gevşemesinden sonra cuma günü başlayan sert yükselişini yeni haftaya da taşıdı. Geçtiğimiz haftayı yüzde 3 civarı yükselişle tamamladıktan sonra şu saatlerde yüzde 1.62 daha değer kazanan brent petrol 50.16 dolar seviyesine yükseldi. NYMEX de cuma günü gösterdiği sert yükseliş hareketini bu hafta yüzde 1.63 daha yükselerek 48.75 dolar seviyesine taşıdı.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Dolar Endeksi , 9 Haziran'dan bu yana en düşük seviyesinde kapatmasının ardından, düşüşünü dördüncü güne taşıdı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, iki yıldan az bir süre kalan seçimler için olası adaylığı öncesi, harcama taahhütlerini karşılamakta güçlük çekmesi ile birlikte, petrol üreticisi Rosneft OJSC'nin bir kısmını Çin ve Hindistan'a satmayı değerlendiriyor.

Ham petrol, bu yılın başlarında 12 yılın en düşük seviyesini görmesinin ardından, Nijerya'dan Kanada'ya, arz kesintileri ve ABD'de üretimin düşmesi ile birlikte küresel arz fazlasının azalacağı beklentisine bağlı olarak yüzde 80'den fazla değer kazandı. İngiltere'de Avrupa Birliği üyeliğinin oylanacağı referandum için son haftaya girildi. Tüm dünyada hükümetler ve yatırımcılar, Brexit olarak adlandırılan İngiltere'nin AB'den çıkmasının küresel piyasalarda sarsıntı yaratabileceği endişesi ile bu referandumu yakından izliyor.

Sydney'de CMC Markets baş stratejisti Michael McCarthy, "Bu haftanın en büyük faktörü, özellikle Brexit oylamasından kaynaklanan belirsizlikten dolayı para birimleri olabilir," dedi ve "Piyasanın yıl sonuna kadar dengeyi bulacağına ilişkin piyasadaki yaygın görüşe destek sürüyor. 50 doların üzerindeki petrol fiyatı, ABD'li kaya gazı üreticilerinin piyasaya döneceği beklentisi ile oldukça kırılgan. Bu nedenle, bu seviye fiyatlar için tavan oluşturmalı" şeklinde görüş bildirdi.

Altın sert düştü

 

PPK kararından BİST-100 etkilenir mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)