E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol düşüşte---

Petrol düşüşte

Petrol düşüşte
15 Haziran 2015 - 07:58 borsagundem.com

Petrol, Libya üretiminin küresel arz fazlasını şiddetlendirdiği spekülasyonu ile düşüşü 3. güne taşıyor

Petrol, artan Libya üretiminin küresel arz fazlasını şiddetlendirdiği spekülasyonu ile düşüşü 3. güne taşıyor.

Petrol vadelileri New York’ta yüzde 0.6 kadar geriledi. Libya Haber Ajansı’na göre ülkenin üretimi günlük 500,000 varile ulaştı. Baker Hughes Inc. verilerine göre dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD’de hizmet veren sondaj kulesi sayısı üst üste 27. haftada da düşüş gösterdi.

Petrolün 6 yılın en düşük seviyesinden gösterdiği toparlanma, fiyatların Mart ayından bu yana yüzde 40 yükseliş göstererek üretimi teşvik etmesi ile varil başına 60 dolar seviyesinde duraksadı. Uluslararası Enerji Ajansı’na göre (UEA) Suudi Arabistan, Irak ve Birleşik Arap Emirlikleri rekor seviyede petrol üretimi gerçekleştiriyor. Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu (OPEC) 5 Haziran’da aldığı karar ile üretim hedefini sabit tuttu. Ancak OPEC bir yıldan uzun bir süredir hedefinin üzerinde üretim gerçekleştiriyor. UEA, OPEC dışı ülkelerden gelecek arz ile ilgili tahminini yükselterek arz fazlasının yakın zamanda hafiflemeyeceğine işaret etti.

Sydney’deki CMC Markets baş stratejisti Michael McCarthy, “Gördüğümüz yumuşaklık arzın tekrar artış gösterme potansiyelini yansıtıyor. Fiyatların yükselmesi halinde sadece OPEC ve Suudiler değil, ABD’den üretim artışı gelebilir” dedi.

Temmuz vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 34 sent kadar gerileyerek varil başına 59.62 dolar oldu ve Singapur saati ile 12:30’da 59.76 dolardan işlem gördü. Kontrat, Cuma günü 81 sent düşüş ile 59.96 dolara indi. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 44 altında seyrediyor.

Temmuz vadeli Brent petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe borsasında 55 sent kadar veya yüzde 0.9 değer kaybederek varil başına 63.32 dolardan alıcı buldu. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI petrol arasındaki fark 3.75 dolar seviyesinde. Daha aktif olan Ağustos vadeli kontrat 24 sent gerileyerek 64.40 dolara geldi.  

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)