E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPetrol fiyatlarındaki düşüş hisse senetleri için iyi haber mi?---

Petrol fiyatlarındaki düşüş hisse senetleri için iyi haber mi?

Petrol fiyatlarındaki düşüş hisse senetleri için iyi haber mi?
05 Haziran 2024 - 13:24 borsagundem.com

Petrol fiyatlarındaki son düşüşün, durgunluk göstergesi olup olmadığı merak ediliyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Enerji fiyatlarındaki düşüşün hisse senedi piyasaları için olumlu bir işaret olduğu kabul ediliyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, petrol fiyatlarındaki son düşüşün bir durgunluk sinyali olmamasının yanı sıra, borsalar için de iyi bir haber olduğu ifade ediliyor.

Artan harcama gücü

MarketWatch’tan Christine Idzelis’in haberine göre, DataTrek kurucu ortağı Nicholas Colas, “Enerji fiyatları, özellikle de benzin, birçok hane bütçesinin en değişken kısmını oluşturuyor” diyor. DataTrek Research'e göre, petrol fiyatlarındaki son düşüş ABD ekonomisinin resesyona doğru gittiğine dair bir işaret değil. Aksine bu düşüş eğilimi, hisse senetleri için olumlu kabul ediliyor.

DataTrek'in kurucu ortağı Nicholas Colas, paylaştığı notta, “Enerji fiyatları, özellikle de benzin, birçok hane bütçesinin en değişken kısmını oluşturuyor. Büyük ölçüde ihtiyari olmayan bu harcamaya ilişkin herhangi bir rahatlama, tüketiciler için iyi bir haber anlamına geliyor” diye yazıyor.

DataTrek'e göre, petrol fiyatlarında devam eden düşüş, insanların tatilde seyahat ettiği yaz sezonu için daha fazla ‘harcama gücü' anlamına geldiğinden ABD'li tüketicilere fayda sağlıyor. Colas, düşen ham petrol fiyatlarının aynı zamanda ‘enflasyonist baskıları da azaltacağını' ve Fed'in bu yıl olası faiz indirimi olasılığını artıracağını da sözlerine ekliyor.

Colas, “Petrol fiyatlarında daha fazla düşüş olması ekonomik açıdan kötü değil iyi bir haber olur. Ham fiyatlar değişken olma eğilimindedir, bu nedenle son zamanlardaki zayıflığı ‘kazanç' olarak nitelendirmek için henüz çok erken ancak bu eğilim tüketiciler ve borsa için dostane bir gelişme” diyor.

Ani düşüşlere dikkat

Colas, petrolün Orta Doğu'daki jeopolitik gerilimlerin arttığı ilk çeyrekte görülen yükselişini tersine çevirdiğini ancak fiyatların yıl içinde 'değişmeye yaklaştığını’ kaydediyor ve ekliyor: “Tarih, düşen petrol fiyatlarının durgunluk sinyali olmadığını gösteriyor. Aksine, bu durum, ekonomik genişlemenin sürdürülmesine ve enflasyonun düşürülmesine yardımcı oluyor” şeklinde konuşuyor.

DataTrek, petrol fiyatları bir durgunluk sinyali olarak hizmet etse de, yatırımcıların ekonomik daralmanın başlamakta olduğuna ya da yakında yaklaşacağına dair en güvenilir göstergenin 'ani düşüş ya da yükselişler’ olduğunu hatırlatıyor. Colas, “Ham petrol fiyatlarının ‘şu anda olduğu gibi’ düşüşe geçmesi tarihsel olarak bir resesyon sinyali değil” diyor.

DataTrek'e göre petrol fiyatlarının düştüğü dönemler daha ziyade ekonomik genişleme sırasında görülüyor. Colas, “Eski bir tüketici döngüsel analisti olarak petrolün düşüş hareketi bana gerçekten çok iyi bir haber gibi geldi” diyor.

Hisse senetleri yükselişte

ABD'nin üç büyük borsa endeksinin tümü dünü yükselişle tamamladı. Dow Jones Piyasa Verilerine göre S&P 500 Endeksi ve Nasdaq yüzde 0,2 oranında yükselirken, Dow Jones yüzde 0,4 oranında değer kazandı.

Bu yıl şu ana kadar S&P 500 Endeksi yüzde 10’un üzerinde artış gösterdi. Bu, ABD hisse senetlerinin Mayıs ayında petrol fiyatları ve Hazine tahvil getirilerinin gerilemesiyle yükselişe geçmesinin ardından gerçekleşti.

Petrol fiyatları 4 ayın en düşük seviyesine yakın

 

Petrol kayıplarını genişletti

 

Petrolde OPEC+ sonrası yatay seyir

 

ABD'nin ticari ham petrol stokları azaldı

 

Petrol OPEC+ öncesi aylık düşüşe yöneldi

 

ABD petrol stoklarında yılın en yüksek ikinci haftalık düşüşü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)