E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol fiyatlarındaki yükseliş haklı mı?---

Petrol fiyatlarındaki yükseliş haklı mı?

Petrol fiyatlarındaki yükseliş haklı mı?
13 Kasım 2017 - 14:21 borsagundem.com

Bazı analistlere göre, piyasanın yükselişine oynayanlar, bu gelişmeleri ve Petrol ihracatçılarının üretimi azaltma çabalarını fazla abartıyor

BORSAGUNDEM.COM
Petrol fiyatlarındaki yükseliş geçtiğimiz hafta güç kazandı. Hem ABD petrolü hem de uluslararası alandaki rakibi Brent Suudi Arabistan etrafında kilitlenen siyasi ve diplomatik gelişmeler nedeniyle son 28 ayın en yüksek seviyelerini test etti.

Bununla birlikte bazı analistlere göre, piyasanın yükselişine oynayanlar, bu gelişmeleri ve Petrol ihracatçılarının üretimi azaltma çabalarını fazla abartıyor ve ABD'de kaya petrolü üretiminin nasılı hızla artabileceği gerçeğini hafife alıyorlar.

Commerzbank'ın Cuma günü yayınladığı raporda "Petrol Suudi Arabistan'da yaşanan son gelişmelerin ardından, bu gelişmeler fiyatların bir parça yükselmesini haklı çıkaracak olsa bile dahi şimdiden çok pahalı hale geldi."

Petrol fiyatları bugün bir parça gerileme yaşıyor küresel düzeyde bir gösterge olarak kabul edilen Brent türü petrol yüzde 0.33 ve ABD'nin Batı Teksas türü petrolü yüzde 0.09 oranında geriledi.

Petrol Haziran ayından bu yana yükseliş yönünde hareket ediyor ve petrol ihraç eden ülkelerin üretim miktarını düşüreceği beklentilerini satın alıyor.

Suudi Arabistan ve Irak'ta yaşanan gelişmeler petrol arzını tehliktye sokacak gibi değerlendirilse de analistler buna rağmen petrol fiyatlarının şimdiden olması gereken değerin 10 dolar üzerinde olduğunu öne sürüyor. Analistler Uluslararası Enerji Ajansı tarafından yayınlanan raporda, yılın dördüncü çeyreğinde ve önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde petrol stoklarında çok sınırlı düzeyde bir düşüş olmasının beklendiği yönündeki raporunu hatırlatarak, petrol piyasalarında arz ve talebin 2018 boyunca dengede olması gerektiğini ifade ediyor.

Öte yandan OPEC küresel düzeyde OPEC petrolüne olan talebin beklentilerin üzerinde bir artış göstereceğini öngörüyor. Bu nedenle de OPEC dışı üreticiler tarafından bu talebin karşılanacağı öngörülüyor.

Talep artışına bağlı olarak ABD'nin Batı Teksas Petrolü'nün 50 doların üzerinde seyretmesimim ABD'de kaya petrolü üretiminin hhızla artış göstereceği belirtiliyor.

Öte yandan Capital Economics analistleri, OPEC üretimi kesintilerini 2018 sonuna kadar sürecek olsa dahi stokların yine de 5 yıllık ortalamanın üzerinde olacağını öngörerek, buna bağlı olarak önümüzdeki yıl petrol fiyatlarının baskı altında kalacağını ifade ediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)