E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol geriliyor---

Petrol geriliyor

Petrol geriliyor
29 Nisan 2015 - 08:27 borsagundem.com

Petrol, ABD stoklarının küresel arz fazlasını şiddetlendireceği beklentisi ile düşüş gösteriyor

Petrol, ABD’de stokların rekor seviyeden öteye yükseliş kaydettiğini göstermesi beklenen resmi veri öncesinde 4 gün içinde üçüncü kez düşüş gösteriyor.

Petrol vadelileri, New York’ta yüzde 0.5 kadar geriledi. Energy Information Administration’ın (EIA) Çarşamba günü açıklayacağı ABD petrol stokları verisi öncesinde Bloomberg anketine katılan analistler, stokların geçtiğimiz hafta yüzde 3.3 yükseliş gösterdiği tahmininde bulunuyor. OPEC’in teknik yetkilileri gelecek ay Viyana’da diğer üreticilerle bir araya gelerek küresel piyasayı tartışacaklar. OPEC’in bir sonraki olağan toplantısı 5 Haziran’da gerçekleşecek.

Petrolün Mart ayında gördüğü 6 yılın en düşük seviyesinden gösterdiği ralli, küresel arz fazlası sorunun süreceği işaretleri ile duraksadı. Geçtiğimiz yıl petrol fiyatları ayı piyasasına düşmüştü. Dünya petrolünün yaklaşık yüzde 40’ını üreten Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu (OPEC), ABD üreticilerinin 30 yıldan uzun bir sürenin en hızlı üretimini gerçekleştirmeleri karşısında üretimi düşürmekten kaçındılar.

Sydney’deki CMC Markets baş stratejisti Michael McCarthy, “Arz satış dalgasına yol açan ana faktörlerden biri ve bu nedenle EIA’nın verileri yakından incelenecek” dedi.

Haziran vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 27 sent kadar gerileyerek varil başına 56.79 dolar oldu ve Sydney saati ile 14:18’de 56.88 dolardan alıcı buldu. Kontrat Salı günü 7 sent yükselerek 57.06 dolara geldi. Tüm kontratlarda işlem hacmi 10 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 74 altında seyrediyor. Fiyatlar, Nisan ayında yüzde 20 artarak Mayıs 2009’dan bu yana en büyük aylık yükselişi kaydetti.

Haziran vadeli Brent petrol kontratı, 24 sent kadar veya yüzde 0.4 değer kaybederek Londra merkezli ICE Futures Europe borsasında varil başına 64.40 dolardan işlem gördü. Kontrat Salı günü 19 sent düşüş ile 64.64 dolar oldu. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 7.58 dolar seviyesinde.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mali29 Nisan 2015 09:06

    Petrol geriliyor. Dolar neredeyse 100 kuruş düştü. Ama petrole zam zam. Zam yaparak yönetmek eski alışkanlık yeni Türkiye'de zamlar olmamalı.