E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol de düşüş hızlandı---

Petrol de düşüş hızlandı

Petrol de düşüş hızlandı
16 Kasım 2016 - 14:20 borsagundem.com

Petrol sekiz haftanın en düşük kapanışından sıçrayarak değer kazanmasının ardından bugün tekrar düşüşe geçti

Petrol, OPEC'in Eylül ayında Cezayir'deki toplantısında vardığı üretimin düşürülmesine ilişkin anlaşmayı sonuçlandırmaya yönelik çabalarını artırması ile birlikte, son yedi ayın en hızlı yükselişini göstermesinin ardından, varil başına 45 doların üzerindeki kazançlarını korudu.

Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Salı günü 2.52 dolar ya da yüzde 5.7 yükselerek 46.95 dolardan kapandı. Sabah saatlerinde varil başına 47.35 dolara yükseldikten sonra hızlı düşüşe geçen petrol an itibari ile yüzde 1.06 düşüşle 46.43 dolardan işlem görüyor. 

Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Salı günü 2.49 dolar ile 8 Nisan'dan bu yana en güçlü yükselişini göstererek 45.81 dolardan kapandı. Yeni günde varil başına 46.18 dolara yükseldikten sonra yüzde 1.38 kayıpla 45.18 dolara geldi. 

OPEC üyesi ülkelerin petrol ve enerji bakanlarının cuma günü Doha'da yapılacak olan Doğal Gaz İhracatçısı Ülkeler Forumu sırasında gayriresmi bir toplantı gerçekleştirecek. Uluslararası kaynaklar, Doha'daki toplantıya Suudi Arabistan, Cezayir, Libya, Nijerya,İran, BAE, Venezuela ve Katar'ın katılmalarını beklendiğini ifade ediyor.

OPEC üyeleri 30 Kasım'da Viyana'da yapılacak resmi toplantıda petrol üretimini sınırlanması, azaltılması konusunda Eylül sonunda Cezayir'de varılan uzlaşmanın nasıl hayata geçirileceğine karar verecek. İran, Irak, Libya ve Nijerya, üretimin dondurulması, azaltılmasından muaf tutulmak istiyor.

Petrol, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC), 30 Kasım'daki toplantıda, üretim kısıntısı anlaşmasının uygulanması konusunda başarısız olabileceği endişeleri ile yaklaşık dört haftadır düşüyor. Grup son sekiz yıldır ilk kez üretimin düşürülmesi konusunda anlaşmaya varırken, İran üretimi artırdı ve Irak IŞİD ile savaş halinde olmasından dolayı bu anlaşmadan muaf tutulmayı istiyor. BP Plc CEO'su Bob Dudley, OPEC'in anlaşmaya varamaması durumunda, fiyatların mevcut seviyelerde kalabileceğini kaydetti.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, "Suudiler muhtemelen, fiyatların yukarı tepki verebilmesi için önemli bir jest yapmak zorunda kalacaklarının farkında, bu nedenle üretimn düşürülmesine ilişkin bir duyuru gelebilir," dedi ve "52 dolar civarından 42 doların altına önemli bir hareket gördük. Bu yüzden, böylesine bir düşüşün ardından bir sıçramanın gelmesi şaşırtıcı olmaz" şeklinde görüş bildirdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)