E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol kayıplarını genişletti---

Petrol kayıplarını genişletti

Petrol kayıplarını genişletti
12 Ağustos 2015 - 08:16 borsagundem.com

Volatilitenin artttığı, Yuanın düştüğü ortamda petrol kaybını 6 yılın düşüğüne genişletiyor

Petrol, 6 yılın düşük seviyesinden kapanmasının ardından kayıplarını genişletti. Kayıplardaki genişleme, işlem valatilitesinin artması ve Çin'in para birimi Yuan'ın üst üste 2. gn devalüe etmesinin ardından geldi.  

Petrol vadelileri düşüşünü 2. güne genişletti. Vadeliler, Salı günü yüzde 4.2 gerilemesinin yüzde 0.5 daha düştü. Dünyanın en büyük 2. petrol tüketicisi Çin, Yuan'ın günlük referans kurunu yüzde 1.6 daha düşürdü. ABD doları cinsinden fiyatlanan emtia ithalat fiyatlarının cazibesini de kırdı. İran'ın petrol üretimindeki toparlanma ise OPEC'in üretiminin 3 yılın en çok üretimi olmasına yol açtı. Fiyat dalgalanma göstergesi ise Salı günü, 8 Temmuz tarihinden bu yana en yüksek seviyeye çıktı. 

Petrol, kapanış zirvesini Haziran ayından gördü ve o zirveden yüzde 30 geriledi. Gerileme, küresel arz fazlasının fiyatları ayı piyasasında tutmaya devam edeceği spekülasyonu ile birlikte geldi. ABD ham petrol arzının düşüşü 3. haftaya taşıyacağı öngörülüyor. Arz, 90 milyon varilden fazla ile 5 yıllık ortalamanın üstünde kalmaya devam ediyor.

Sidney'deki Fat Prophets analisti David Lennox, konu ile ilgili yaptığı açıklamada "Çin, yuanı devalüe ederken bunu Denemiş olmak ve teşvik için yapıyor. Bu da Çin'in hala yavaşladığının göstergesi. Ekonomisi yavşalyan bir Çin ise daha az petrol talebi demek. Makul arz ve soru işaretleri yaratan talep büyümesi seneryosu sürdüğü müddetçe fiyatlar muhtemelen düşmeye devam edecek.

NYMEX'te işlem gören Eylül teslimli Batı Teksas vadelilerinin varili Sidney'de yerel saatle 14.31'de 19 sent düşüşle 42.89 dolar oldu. Kontrat, Salı günü 1.88 dolar düşüşle 2009 Mart'ından bu yana en düşük seviye olan 43.08 dolara geriledi. Vadelilerin tüm işlem hacmi 100 günlük ortalamanın 4 katına çıktı. Fiyatlar bu yıl yüzde 19 aşağıda seyrediyor. 

Londra merkezli ICE Vadeliler Avrupa Borsası'nda işlem gören Eylül vadeli brent petorlün varili ise 33 sent düşüşle 48.85 dolar oldu. Kontrat, salı günü ise 1.23 dolar kayıpla 49.18 doalra geriledi. Avrupalı göstergenin Batı teksas'ın göstergesine farkı ise 5.89 dolar oldu. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)