E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol kayıplarını telafi etmeye çalışıyor---

Petrol kayıplarını telafi etmeye çalışıyor

Petrol kayıplarını telafi etmeye çalışıyor
14 Temmuz 2016 - 07:29 borsagundem.com

Petrol son günlerdeki kayıplarını telafi etmeye çalışıyor

Petrol fiyatlarında dün ABD'de ham petrol stoklarının düştüğünü ve akaryakıt stoklarının ise arttığını gösteren veriler ile satıcılı geçen günün ardından düşünü durdurdu.

Brent petrol, dün 46.06 dolara kadar gevşediten sonra yeni günde tepkiyerek ile yüzde 0.50 artışla 46.77 dolardan işlemlerini sürdürüyor. NYMEX ise dün yüzde 4'e varan düşüş sonrasında bu sabah yüzde 1.34 kazançla 45.35 dolara yükselerek kayıplarının bir kısmını geri aldı.

Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) 'Aylık Petrol Piyasası Raporu' açıklandı. Rapora göre OPEC'in ham petrol üretimi, Haziranda bir önceki aya göre günlük 400 bin varil artışla 33,21 milyon varile çıkarak, sekiz yılın en yüksek düzeyine ulaştı. Raporda Suudi Arabistan'ın günlük üretiminin 10.45 milyon varile, İran'ın ise yaptırımlar sonrası artan üretim ile günlük 3.66 milyon varile ulaştığı bildirildi. Nijerya, petrol üretiminde yaşadığı aksaklıkları kısmen atlatırken, ekonomik zorluk çeken Venezuela'da Haziran ayı üretimi geçen yıla göre günlük 240 bin varil geriledi.

Rapora göre, bu yıl küresel petrol talebi geçen yıla göre günlük 1,4 milyon artışla, 96,1 milyon varil gerçekleşecek. 2017'de ise talep 97,4 milyon varile yükselecek. Rapor sonrası yapılan açıklamada, piyasa dengelenme sinyalleri verse de fazlasıyla yüksek stokların varlığı petrol fiyatlarındaki son dengelenmeye bir tehdit oluşturduğu bildirildi.

Petrol, Şubat ayında 12 yılın en düşük seviyesine düşmesinin ardından, arz kesintileri ve ABD'de üretimin düşmesinin etkisiyle, yaklaşık iki kat yükselmesi sonrası, son bir ayda varil başına 44 dolar ile 51 dolar arasında seyretti. Akaryakıt fazlası, ABD'de rafinerilerin, ham petrol stoklarının son beş yılın ortalamasının 100 milyon varil üstünde seyretmesine karşın, daha az petrol işliyor olabileceği anlamına geliyor.

Melbourne'de IG Ltd. piyasa analisti Angus Nicholson, "Bu büyük geri çekilmeleri her gördüğümüzde, 44, 45 dolar civarında güçlü alımlar geliyor," dedi ve "Piyasada bu fiyattan petrol almaktan memnun olan aktif katılımcılar var" şeklinde görüş bildirdi.

Piyasalarda yükseliş hız kesti

 

Piyasalar niçin iyimser

 

CI, Akbank'ın kredi notunu teyit etti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)