E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol OPEC endişeleri ile gevşemeye devam ediyor---

Petrol OPEC endişeleri ile gevşemeye devam ediyor

Petrol OPEC endişeleri ile gevşemeye devam ediyor
11 Kasım 2016 - 07:19 borsagundem.com

OPEC kasım ayı sonunda toplanarak petrol üretiminin günde 32.5 ile 33 milyon varil düzeyine indirilmesi önerisini tartışacak

Petrol, piyasaların bu hafta Donald Trump'ın bazılarınca beklenmeyen ABD başkanlık seçim zaferi ile sarsılmasının ardından, dikkatlerin OPEC'in fiyatları desteklemeye yönelik çabalarına çevrilmesi ile birlikte, varil başına 45 doların altındaki düşüşünü sürdürdü.

Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında,Perşembe günü 52 sent ya da yüzde 1.1 düşerek 45.84 dolardan kapandı. Sabah saatlerinde 23 sent ya da yüzde 0.5 düşerek varil başına 45.58 dolara kadar indi.An itibari ile yüzde 0.15 kazançla 45.72 dolar seviyesinde... Küresel gösterge Brent petrolü, Ocak vadeli WTI'a kıyasla 51 sent primli seyretti.

Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Perşembe günü 61 sent ya da yüzde 1.4 düşerek 44.66 dolardan kapandı.Haftanın son işlem gününde ise 32 sent düşerek varil başına 44.34 dolara kadar indikten sonra, şu dakikalarda yüzde 0.38 kayıpla 44.50 dolara geldi. Kontrat  Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 43 altındaydı.

Uluslararası Enerji Ajansı, Perşembe günü yaptığı açıklamada, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) kaydadeğer üretim indirimlerine gitmezse, "aralıksız küresel arz artışı" ortamında, fiyatların geri çekilebileceğini kaydetti. Dolar Mart ayından bu yana en yüksek seviyeleri yakınındaki seyrini sürdürdü ve bu durum dolar ile fiyatlanan petrolün cazibesini azaltıyor.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Kasım ayı sonunda toplanarak petrol üretiminin günde 32.5 ile 33 milyon varil düzeyine indirilmesi önerisini tartışacak. Ancak üyeler arasında muafiyetler ve üretim düzeyleri konularındaki görüş farklılıkları örgütün ciddi bir kısıntı yapması ihtimaline kuşku düşürüyor.

Petrol, OPEC'in geçen ay üye ülkeler için üretim kotalarını belirlemede başarısız olmasının ardından varil başına 45 doların altına indi. OPEC'in 30 Kasım'daki toplantısında üretim indirimi kararının sonuçlandırılabilmesi için üye ülkelerin üretim kotalarının belirlenmesi gerekiyor. Yatırıcmılar Trump'ın seçim zaferinden sonra yaptığı uzlaşmacı tondaki konuşmasından dolayı rahatlarken, artan ABD ham petrol stokları, yüksek seviyelerde bulunan stokları tekrar hatırlattı.

Sydney'de Ayers Alliance Securities baş yatırım yetkilisi Jonathan Barratt, "Dikkatler şimdi OPEC'te," dedi ve "Trump faktörü geride kaldı. Şimdi sıra arz ve talepte. Fiyatlar ne kadar düşerse, anlaşmaya varılması yönünde baskı o kadar artar" şeklinde görüş bildirdi.

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)