E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol, OPEC'in etkisi ile yükselişini sürdürüyor---

Petrol, OPEC'in etkisi ile yükselişini sürdürüyor

Petrol, OPEC'in etkisi ile yükselişini sürdürüyor
15 Kasım 2016 - 16:35 borsagundem.com

Petrol, OPEC'in üretimi düşürme konusunda son bir diplomatik çabaya gireceğinin söylenmesi ile birlikte 8 haftanın en düşüğünden yükseldi

Petrol, OPEC ülkelerinin petrol arzını azaltma anlaşması için Katar, Cezayir ve Venezüela öncülüğünde çaba sarf ettikleri haberlerinin yayılmasıyla son sekiz haftanın en düşük kapanışının ardından yükseldi. 30 Kasım'da Viyana'da gerçekleştirilecek OPEC toplantısından önce petrol üreticileri henüz anlaşmadı. Bu gece 00:30'da ABD'den açıklanacak Özel Sektör Stok verisi takip edilecek.

Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Pazartesi günü 32 sent düşerek 44.43 dolar ile 10 Ağustos'tan bu yana en düşük kapanışını yaptı. Bu sabah ise 44.65 doları gördükten sonra yükselişini hızlandıran petrol şu saatlerde yüzde 2.25 yükselişle varil başına 45.73 dolara geldi. 

Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Pazartesi günü 9 sent düşerek 43.32 dolar ile 19 Eylül'den bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirdi. Yeni günde varil başına 43.55 dolara kadar düştükten sonra an itibari ile yüzde 3.02 yükselişle 44.63 dolara geldi. 

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki üç seansta yüzde 4.3 düştükten sonra yüzde 1.5 kadar yükseldi. Katar, Cezayir ve Venezueala, görüşmeler hakkında bilgiye sahip bir temsilciye göre, bir anlaşmayı sonuçlandırmaya yönelik görüşmeler için öncülük ederken, Suudi Arabistan, Irak ve iran, Eylül ayında Cezayir'de varılan anlaşmada üretim kısıntılarının nasıl paylaşılacağı konusunda anlaşmazlık içinde. Bloomberg'in Çarşamba günüaçıklanacak olan resmi veriler öncesi düzenlediği ankete göre, ABD ham petrol stoklarının üst üste üçüncü haftada da artış göstermesi bekleniyor.

Petrol, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC), 30 Kasım'daki toplantıda, üretim kısıntısı anlaşmasının uygulanması konusunda başarısız olabileceği endişeleri ile yaklaşık dört haftadır düşüyor. Grup son sekiz yıldır ilk kez üretimin düşürülmesi konusunda anlaşmaya varırken, İran üretimi artırdı ve Irak IŞİD ile savaş halinde olmasından dolayı bu anlaşmadan muaf tutulmayı istiyor. Uluslararası Enerji Ajansı, üretim kısıntısına gidilememesi durumunda, "küresel arz artışının sürdüğü" bir ortamda fiyatların daha da düşebileceği uyarısında bulundu.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa analisti Ric Spooner, "Bu seviyedeki piyasa, kısa pozisyonların kapatılmasına duyarlı ve OPEC üyeleri, toplantı öncesi yaptıkları açıklamalarda bir anlaşma olabileceğini işaret etmeleri durumunda, fiyatlar yukarı yönde hareket edebilir," dedi ve "Şu anda petrol üzerinde, kısa ila orta vadeli arz baskısı var ve bu durum son düşüşün sebebi" şeklinde görüş bildirdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)