E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol sevkıyatı 200 tankeri bulacak---

Petrol sevkıyatı 200 tankeri bulacak

Petrol sevkıyatı 200 tankeri bulacak
14 Temmuz 2012 - 02:17 borsagundem.com

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Kuzey Irak ile özel sektör eliyle yapılan petrol ticareti günlük 10 tankerden 200 tankere çıkabilir'

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak’tan ham petrol alıp karşılığında petrol ürünleri verilmesi ile ilgili süreçte petrol alımının günlük 5-10 tankerle başladığını, bu miktarın 100-200 tankere kadar çıkabileceğini söyledi. Yıldız Göynük’te Aksa Enerji’ye ait 270 MW’lık termik santralin temel atma töreni öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada Kuzey Irak’tan petrol alımı konusunda, “Özel sektörden müracaat yapıp da orada kontrat yapanların lisans alabildiği bir ortamda yapılıyor. Şu anda mütevazi rakamlarla başladığını biliyorum. 5-10 tankerle başlayıp 100-200 tankere çıkabilecek. Sonra daha fazla kapasiteye ulaşacaktır” dedi.
1 yılda 7 bin megavatlık ihale
Yerli kaynakların harekete geçirilmesiyle ithal doğalgazın payınının düşürüleceğini anlatan Taner Yıldız, şöyle konuştu: “Harekete geçirilecek 17 bin megavatlık yerli kömür kaynaklarımız var. Çevre endişesi taşıyacak yatırım yapmak doğru değil. Çevreye karşı duyarlıyız. Yerli kömüre rağbetin fazla olduğunu söyleyeyim. 4-5 yıllık yatırım sürecinde yatırımcının ayrı finansman bağlamasına gerek kalmayacak. 2023’e kadar 17-18 bin megavatlık yerli kömürden enerji üretmeyi hedefliyoruz. Bunun maliyeti yaklaşık 25-26 milyar dolar olacak. 1 yılda 6-7 bin megavatlık santral ihalesi yapacağız. Blok olarak almak isteyenler var. Çin ve Batılı firmalarla, yerlilerle rekabeti bozmadan yapmak istiyoruz. 11.5 milyar ton tespit edilen rezervimiz var.”
İthalat önlenecek
Nükleerden elde edilecek elektrikle Rusya’dan doğalgaz bağımlılığının azalacağını belirten Taner Yıldız, şu bilgileri verdi: “İki nükleer santral 7.2 milyar dolarlık gaz ithalatını önleyecek. Cari açığın azalmasına katkı sağlayacak. Yarım milyar metreküplük gazın ithalini de bu linyit kömür santraliyle azaltacağız. Başbakan Tayyip Erdoğan’la 18 Temmuz Çarşamba günü Rusya’ya gideceğiz. Rusya ile yaptığımız işlerde 2012 yılı sonunda alacak-verecek kalmayacak. Kasım aylarında piyasalarda tedirginlik oluşturulur. Tedirginlik rahatlığa dönüştü. Bu sene için de B ve C planlarımız hazır.”
580 milyon lira harcanacak
AKSA Grubu’nun Göynük’te yapacağı yerli linyit yakıtlı akışkan yataklı termik santralı, 580 milyon liraya yapılacak. Çevre dostu olarak planlanan santralde, bölgede üretilen yerli linyit kömürü kullanılacak. Ankara ve İstanbul’a yakınlığıyla avantajlı konumda bulunan santralde baca gazı arıtma sistemi de olacak. Santral, Avrupa normlarına da uygun olarak inşa edilecek. Santralın birinci ünitesinin 2014 yılında üretime geçirilmesi hedefleniyor. Santralde yıllık 2 milyar kilovat saatlik üretim yapılacak. 1 milyon 800 bin tonluk kömür tüketimi olacak.
Kimse hırsız damgası yemesin
PARASINI düzenli ödeyen dürüst vatandaşlar varken kaçağa tolerans göstermenin söz konusu olamayacağını belirten Taner Yıldız, “Para öderlerse hırsız muamelesi görmezler. 600 milyon liralık para tahsil ettik. Yargıda 227 bin vatandaşın davası sürüyor. Paralarını öderlerse yaftalanmazlar. Davası süren vatandaşların ödeyeceği para 1.1 milyar lira civarında” diye konuştu. Yıldız, sıcaklar nedeniyle elektrik çekişinde geçtiğimiz gün rekor yaşandığını da hatırlatarak, “Sıkıntımız yok. Hatta 2 bin megawatt arz fazlamız var” dedi.
Hürriyet

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • :)14 Temmuz 2012 22:16

    YAHU MERAK ETTİM.!!!!!!!! bir yıl önce neyeri kazsak petrol çıkıyordu ha bire haberlerde yazıuordu... 6 y oncede priresi kktc açıklarından petrol bulup deliler gibi dunyaya satacaktık... karadenızde platform kurduk 50 yıllık petrol olacaktı kazanacaktık yani... ne oldu bu haberler??? eheueueue hepsi boş çıktı... *tacata ;)