E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol toparlanıyor---

Petrol toparlanıyor

Petrol toparlanıyor
08 Eylül 2015 - 15:58 borsagundem.com

Brent petrol, Avrupa hisseleri ve gelişen piyasalardaki geniş ralli ile birlikte 1 haftadan uzun bir sürenin en düşük seviyesinden toparlanıyor

Brent petrol, Avrupa hisseleri ve gelişen piyasalardaki geniş ralli ile birlikte 1 haftadan uzun bir sürenin en düşük seviyesinden toparlanıyor.

Petrol vadelileri Londra’da yüzde 3.3 kadar yükselerek iki günlük düşüşü terse çevirdi. Euro Bölgesi ekonomisi ikinci çeyrek dönemde ilk açıklanan veriden daha yüksek bir büyüme kaydetti. Büyümedeki artışta ihracat ve tüketici harcamalarındaki yükseliş etkili oldu. Öncü gümrük verilerine göre Çin’in petrol ithalatı Ağustos ayında 26.59 milyon tona gerileyerek, bir önceki ayda ulaşılan rekor seviyeden yüzde 13.4 düşüş gösterdi. Pazartesi günü Rusya’nın Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu (OPEC) ile üretimin düşürülmesi konusunda işbirliği yapma olasılığını masadan kaldırdığı bildirildi.

Petrol, Çin ile ilgili endişelerin etkisiyle iki hafta önce varil başına 45 doların altına düşmesinden bu yana dalgalandı. Çin’de talebin yavaşladığı ile ilgili endişeler, küresel piyasalarda volatiliteyi tetiklemişti. Fiyatlar 2015’in Haziran ayındaki zirve seviyesinden yüzde 25’ten fazla aşağıda seyrediyor. OPEC’in en büyük dördüncü üreticisi İran, uluslararası yaptırımların kaldırılması ile birlikte pazar payını yeniden kazanmak için petrol ihracatını artıracağı sinyali verdi. Öte yandan ABD’de petrol stokları 5 yıllık mevsimsel ortalamanın yaklaşık 100 milyon varil üzerinde seyrediyor. Paris merkezli Uluslararası Enerji Ajansı (UEA), küresel petrol arzı ve talebi ile ilgili aylık raporunu 11 Eylül’de açıklayacak.

İsviçre’deki Petromatrix GmbH direktörü Olivier Jakob, “Dün ABD’deki tatil ile düşen işlem hacmi nedeniyle trend dışı bir fiyat hareketi gördük. Dolayısıyla bugün biraz düzeltme var. UEA’nın açıklayacağı petrol piyasası raporu ile haftanın sonunda odak noktası küresel tablo üzerinde olacak” dedi.

Ekim vadeli Brent petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe borsasında, 1.57 dolar kadar yükselerek başına 49.20 dolar oldu ve yerel saat ile 12.59’da 48.94 dolardan işlem gördü. Kontrat Pazartesi günü 1.98 dolar gerileyerek 47.63 dolar ile 27 Ağustos’tan bu yana en düşük kapanışı gerçekleştirdi. Fiyatlar bu yıl yüzde 15 geriledi.

Ekim vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde, 4 Eylül’deki kapanış seviyesinden 43 sent kadar veya yüzde 0.9 gerileyerek varil başına 45.62 dolardan alıcı buldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)