E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol 'Trump' sonrası zirve yaptı---

Petrol 'Trump' sonrası zirve yaptı

Petrol 'Trump' sonrası zirve yaptı
09 Mayıs 2018 - 08:50 borsagundem.com

Petrol fiyatları, ABD Başkanı Trump'ın İran nükleer anlaşmasından çekilme kararı sonrası 2014'ten bu yana en yüksek seviyesini gördü

Petrol fiyatları, yatırımcıların İran petrolü alıcılarının ABD'nin OPEC'in üçüncü en büyük üreticisi olan bu ülkeden petrol ihracını durduran ABD yaptırımlarına nasıl tepki vereceğine odaklanmaları ile birlikte yükseldi ve 2014 yılından bu yana en yüksek seviyesinde işlem gördü.

Vadeli petrol kontratları Londra ve New York'ta, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'a yaptırımların kalkmasını sağlayan 2015 anlaşmasından çekildiğini açıklaması ile tetiklenen ralliyi sürdürdü ve yüzde 2'den fazla yükseldi. Fiyatlar açıklama öncesi sert düşmüştü ve halen bu haftanın başındaki seviyeler yakınında seyrediyor. Bu durum, ABD'nin beklenen bu çekilme kararının piyasa tarafından satın alındığını işaret ediyor.

ABD İran'ın petrol ihracını bir kez daha durdurmayı amaçlıyor ve alıcılara bu ülkeden yaptıkları ithalatı kesmeleri için 180 gün verdi. Aralarına FGE'nin de olduğu sektör gözlemcileri yaptırımların OPEC üyesi İran'on üretimini durdurabileceğini kaydederken, Barclays Plc ise üretimin fazla değişmeyeceği tahmininde bulundu. MUFJ Bank, Çin, Hindistan ve Türkiye gibi ülkelerin ABD'nin kararına muhalif kalabileceğini kaydederken, Suudi Arabistan etkiyi gidermek için diğer OPEC ülkeleri ile beraber çalışacağı taahhüdünde bulundu.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd. kıdemli emtia analisti Daniel Hynes, "Piyasa Başkan Trump'ın anlaşmadan çekileceği ihtimalini büyük ölçüde satın aldı," dedi ve "Ancak halen çok fazla belirsizlik var. Bu nedenle yatırımcılar şimdilik bekle-gör yaklaşımında" şeklinde görüş bildirdi.

Hazian vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, yüzde 2.4 yükselerek varil başına 70.72 dolara kadar çıktıktan sonra Singapur saati ile 10.36'da 70.62 dolara geldi. Fiyatlar Salı günü 2014'ten bu yana en yüksek kapanışından geriledi ve yüzde 2.4 aşağıda kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 44 üzerindeydi.

Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında yüzde 2.5 yükselerek varil başına 76.75 dolara kadar çıktı. Vadeli petrol kontratları Salı günü yüzde 1.7 düşerek 74.85 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Temmuz vadeli WTI'a kıyasla 6.12 dolar primli işlem gördü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)